Inde ceļmalā • IR.lv

Inde ceļmalā

1
Vietām ķīmiski izdedzinātā zāle ceļmalās redzama pat vairāku kilometru garumā — acīmredzot autocisterna braukusi ar atgrieztu krānu. Foto — VVD
Baiba Kļava

Tonnām indīga šķīduma no Olaines ķīmiskās rūpnīcas Biolars maijā tika izgāzts Zemgales laukmalēs. Par šādu kaitējumu videi un cilvēkiem var draudēt pat četri gadi cietumā, taču — vai visi vainīgie tiks noskaidroti?

Izdegusi zāle, sarkanbrūna šķidruma peļķes lauku malās un specifiska ķīmiska smaka nepārprotami brīdināja — te noticis kas ārkārtējs. Kā šobrīd noskaidrots, sešos Zemgales novados izgāztie bīstamie ķīmiskie atkritumi radušies Biolars ražošanas procesā un satur cianīda jonus. Pēc likuma, šīs bīstamās viela nedrīkst atrasties ārpus rūpnīcas teritorijas, taču pagaidām vienīgais šajā kriminālprocesā aizturētais ir autocisternas šoferis, kuru policija pieķēra atkritumu izgāšanas brīdī. 

Biolars saistību ar indīgo šķidrumu noliedz. Savukārt vides ministrs Juris Pūce apstiprinapašlaik viņa rīcībā esošā informācija liecinot, ka indes izliešanu laukmalēs organizējis bīstamo atkritumu apsaimniekošanas uzņēmums, taču izmeklēšana vēl turpinās.

Bīstamie atkritumi

VVD pasūtīto analīžu rezultāti uņēmumā Vides audits gaidāmi aptuveni pēc nedēļas, bet pašlaik dienests jau apstiprinājis informāciju par divām šķīdumā esošām vielām — cianīdjoniem un ketazīnu. Ir lūdza ķīmiķi Janu Simanovsku izskaidrot, cik bīstamas cilvēkam un dabai ir šīs vielas.

Ketazīns ir farmaceitiska viela, ko lieto kā antibiotiku. Šī viela ir īpaši bīstama ūdens videi.  Savukārt cianīdjoni ir zilskābes sastāvdaļa — tā ir viena no visindīgākajām vielām. Šī inde plaši pazīstama no Agatas Kristi kriminālromāniem.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu