«Spekulanta laime»: kā nopelnīt 88% dažos mēnešos • IR.lv

«Spekulanta laime»: kā nopelnīt 88% dažos mēnešos

Ilustrācija — Shutterstock
Sergejs Pavlovs

Grindeka akcijas ir negaidītas veiksmes piemērs Rīgas biržā — vēl tikai pirms dažiem mēnešiem tās maksāja 6,5 eiro, bet pašlaik cena uzkāpusi līdz 12,20 eiro, tātad pieaugums par 88%. Ir Nauda apskata šo un vēl dažas aktuālas ieguldījumu iespējas Rīgas biržā tieši šobrīd

Pēdējos gados visienesīgākie biržas darījumi Latvijā ir bijuši gadījumos, kad publiskas kompānijas lielie akcionāri nolemj pilnībā izpirkt visu biznesu. Ne vienmēr tas notiek brīvprātīgi — biežāk tāpēc, ka to paģēr likums. Regulējums nosaka — ja kāds no akcionāriem, iegādājoties akcijas, iegūst savā rīcībā kontrolpaketi (iepriekš 50%, tagad 30% akciju), viņam ir pienākums izsludināt akciju atpirkšanu no pārējiem mazajiem investoriem, turklāt cena nav nekāda zemā. Vairumā gadījumu runa ir par bilances cenu, kas nereti pārsniedz biržas cenu pat vairākkārtīgi.

Aizvadītajos gados nav trūcis tādu piemēru, kad sīkie investori un spekulanti šādā ceļā ātri dubulto vai pat pieckāršo savu ieguldīto kapitālu. 2015. gadā tā notika ar Ventspils Naftu, kad gada sākumā uzņēmuma akcijas biržā maksāja aptuveni vienu eiro un neviens par tām īpaši neinteresējās, bet gada nogalē akciju atpirkšana tika izziņota par 4,56 eiro. Rezultāts — īstajā brīdī ieguldīti 10 tūkstoši veikli pārvērtās 45,6 tūkstošos.

2017.  gadā notika Latvijas Kuģniecības akciju atpirkšana — tiesa, tur spekulantu ķēriens bija pieticīgāks. Visu gadu līdz atpirkšanai kuģniecības akcijas kotējās 40—50 eirocentu robežās, bet atpirkšana notika par bilances vērtību, kas sasniedza 71 centu. Tātad peļņa bija 40—70% līmenī.

Tieši pirms gada, jūnijā, mēs rakstījām par kārtējo veiksmi, kad krievu investori izpirka kontrolpaketi Rīgas Elektromašīnbūves rūpnīcā. Gadu iepriekš šīs akcijas biržā varēja iegādāties par 1—1,3 eiro, bet jūnijā atpirkšanas cena bija 6,5 eiro. Tātad īsts spekulanta sapnis, kad ieguldīts tūkstotis gada laikā pārvēršas 6,5 tūkstošos.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu