No stāvkrasta — Visumā • IR.lv

No stāvkrasta — Visumā

Foto — Kristīne Madjare
Ieva Kalēja

Visums Alberta ielā 13

No Kurzemes dižjūras stāvajiem krastiem līdz Rīgas jūgendstila epicentram ceļš nav īss. Savus desmit gadus Zaķu krogs Jūrkalnē bijis uzticama, gaumīga, garšīgas ēdināšanas oāze starp Ventspili un Liepāju, kurā iegriezties ekskursantiem un piejūras atvaļinājuma baudītājiem.

Iespējams, Jūrkalnes stāvkrasta plašā skata iedvesmoti, Zaķu kroga saimnieki nolēmuši paplašināt savus apvāršņus, lai tie ietvertu Visumu. Ne jau visu plašo kosmosu, bet vienu ļoti konkrētu vietu Rīgas centra stilīgākajā rajonā. Jaunatvērtajam restorānam Alberta un Strēlnieku ielas stūrī dots visaptverošs nosaukums, un tas ir pareizi, jo šī nu reiz nav tā vieta, kuru greznotu laucinieciska pieticība.

Tomēr Visumam jābūt iesakņotam, apveltītam ar «šeituntagad» apziņu. Restorāna modernais, minimālistiskais interjers attīra laukumu un ļauj pievērst uzmanību ēdienam, kas tiek gatavots no svaigiem Latvijas lauku labumiem.

Ēdienkarte attiecīgi mainās līdzi laikam. Nesenā apmeklējumā maija otrajā pusē izdevās nobaudīt maigu nātru zupu, no Jūrkalnes atvestus sparģeļus, ietītus sulīgā speķī, un Latvijas rietumkrastā zvejotas butes pusotras plaukstas lielumā ar zeltaini apcepinātu ādu un mīkstu, sulīgu gaļu. Taču, runājot ar saimnieci Eviju, nācās nožēlot, ka nebijām apmeklējumu ieplānojuši dažas dienas vēlāk, jo viņa jau posās braukt uz Jūrkalni pēc vējzivīm — reti dabūjamām jūras veltēm, kuras ķeras tikai īsu brīdi pavasarī un izceļas ne tikai ar savu lielisko garšu, bet arī ar īpatnējām, zaļām asakām.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu