Miers un drošība uzņēmuma digitālajā vidē • IR.lv

Miers un drošība uzņēmuma digitālajā vidē

Ilustrācija — Freepik
Jānis Vēvers, speciāli Ir Nauda

Biznesa pasaulē par vienu no biedējošākajiem draudiem kļūst kiberuzbrukumi, kurus vairs nedrīkst atļauties ignorēt neviens, pat mazi uzņēmumi

Par jaunāko laiku biznesa vides folkloras neatņemamu sastāvdaļu kļuvis svešādais termins «kiberdrošība». Vēl pirms gadiem desmit tas vidusmēra cilvēkam labākajā gadījumā asociējās ar kiborgiem, bet sliktākajā neizteica itin neko, taču pēdējo gadu ģeopolitisko un rūpnieciskās spiegošanas skandālu dēļ par drošību kibertelpā pierakstīti biezi rakstu sējumi. Baisākā atklāsme ir tāda, ka no labi mācītu digitālo ļaundaru vai pat veselu grupējumu uzbrukumiem cietušas lielas, spēcīgas institūcijas, kas vēsturiski ļoti nopietni uztvērušas drošības jautājumus. Tas daudziem maziem un vidējiem uzņēmumiem licis bezspēkā nolaist rokas un paļauties uz likteņa labvēlību, sak’ — kuram gan interesē mana nelielā firmele?

Pat ja nolemtībā ir daļa patiesības, pilnīgi padoties noteikti nevajadzētu. Kaut vai tāpēc, ka šo vājumu var izmantot kāds riebīgāks konkurents, lai nepasargātos sāncenšus uz laiku izsistu no tirgus. Turklāt pasaulē ir daži labi rīki, kas ar salīdzinoši nelieliem ieguldījumiem var sarežģīt nelabvēļu ieriebšanas mēģinājumus.

Kiberdrošības risinājumi ir dažādi un paredzēti dažādu risku mazināšanai. Tie jāizvērtē rūpīgi, un jāpiemeklē darbības specifikai piemērotākais variants par uzņēmuma rocībai pieņemamu cenu. Virzienu ir daudz, tomēr tie vairs nav izolēti, un uzņēmējam nav pašam «jāsalasa» savs aizsardzības komplekts kā lego klucīši. Modernie kiberdrošības rīki ietver vairākas funkcijas.

Tīkla perimetra ugunsmūris

Tīkla sistēmas ugunsmūris universāli tiek uzskatīts par ieteicamāko risinājumu maziem un vidējiem uzņēmumiem, jo veic aizsardzības pamatfunkcijas. Pat visvienkāršākie ugunsmūri skenē tīklā sūtītās datu paketes un, ņemot vērā administratora izstrādātos kritērijus, izlemj, kuras ielaist sistēmā un kuras nobloķēt. Tie ir dažādi un izmanto atšķirīgas tehnikas mērķa sasniegšanai. Vieni skenē ienākošo pakešu nosaukumu un salīdzina to ar iestatītajiem kritērijiem. Atļauja parasti tiek liegta paketēm, kas tiek sūtītas uz kādu specifisku, aizsargātu sistēmas vietu.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu