Atbild EP deputātu kandidāti - par kādu EK prezidentu jūs varētu balsot? • IR.lv

Atbild EP deputātu kandidāti – par kādu EK prezidentu jūs varētu balsot?

4
Eiropas Parlamenta logo. Foto: Scanpix

Pirms Eiropas Parlamenta (EP) vēlēšanām, kas Latvijā notiks sestdien, 25.maijā, Ir Latvijas 10 partiju kandidātiem uzdeva trīs jautājumus, lūdzot atbildēt EP vēlēšanu kandidātu saraksta līderus.

Aptaujātās partijas Ir izvēlējās, ņemot par pamatu SKDS aptauju, ja partijas maijā atbalstīja vismaz 1% vēlētāju.

Taču ne visi kandidāti atbildēja uz Ir jautājumiem. Atbildes nesaņēmām no Saskaņas saraksta līderiem Nila Ušakova un Andra Amerika, klusēja Latvijas Krievu savienības kandidāti Tatjana Ždanoka un Miroslavs Mitrofanovs.

Partiju kandidātu atbildes publicējam SKDS aptaujas reitinga secībā. Šodien atbilde uz pirmo jautājumu:

 

Par kādu Eiropas Komisijas prezidentu jūs varētu balsot?

Saskaņa

Boriss Cilevičs

Par PES izvirzīto kandidātu, tagadējo Eiropas Komisijas pirmo viceprezidentu Fransu Timmermansu. Personiski pazīstu viņu vairāk nekā 20 gadus un esmu pārliecināts, ka viņš ir vispiemērotākais kandidāts.

Partiju apvienība Attīstībai/Par!

Ivars Ijabs

Tam jābūt politiķim vai politiķei, kurš gan spētu efektīvi vadīt komisiju, gan arī baudītu pietiekošu starptautisku autoritāti un ļautu ES pārvarēt to “imidža krīzi”, kurā tā nonākusi iepriekšējās komisijas laikā. Manuprāt, šādu lomu spētu pildīt pašreizējā konkurences komisāre Margrēte Vestagere.

Baiba Rubesa

Es vēlos balsot par kandidātu, kurš pārstāv liberālas demokrātijas vērtības, ar pieredzi valsts vadīšanā vai Eiropas Komisijā. Priekšroku dotu kandidātei sievietei, tādām kā dānietes Margrēte Vestagere vai Helle Torninga-Šmita.

Vadošo kandidātu (Spitzenkandidat) pieeju neatbalstu un noteikti nebalsotu par Manfredu Vēberu ar viņa izteikti labā spārna Vācijas kristīgi sociālās savienības politiku un laipošanu atbalstā Ungārijas premjera Orbana antiberālajam kursam.

Ieva Ilvesa

Es balsotu par profesionālu un spēcīgu sievieti, kura nāk no mazas, digitālas un sociāli taisnīgas valsts, kura ir pierādījusi pasaules politikā, ka var aizstāvēt Eiropas Savienības  intereses iepretīm tehnoloģiju un ģeopolitiskiem milžiem. Tāda ir pašreizējā ES konkurences komisāre Margrēte Vestagere, liberāle no Dānijas.

Jaunā Vienotība

Valdis Dombrovskis

Eiropas Tautas partija no savas puses kā kandidātu nākamās Eiropas Komisijas prezidenta amatam ir izvirzījusi Manfrēdu Vēberu. Uzskatām viņu par labu izvēli, jo viņš jau sekmīgi vadījis Eiropas Parlamentā Eiropas Tautas partijas grupu, kas ir lielākā politiskā grupa parlamentā. Tāpat viņš iestājās par jautājumiem, kuri būtiski arī Latvijai – tai skaitā par vienotu un spēcīgu ES, par ienākumu nevienlīdzības mazināšanu ES, tai skaitā izlīdzinot atšķirības starp ES reģioniem, stingri iestājās pret Krievijas agresiju un aizstāv ES neatkarību no Krievijas gāzes piegādēm.

Sandra Kalniete

Šajā amatā vēlos redzēt jaunās paaudzes politiķi, kurš sevi ir pierādījis kā vadītāju, kas saprot ES nākamos izaicinājumus: vienotā digitālā tirgus izveide, aizsardzības spēju un ārējo robežu stiprināšana un cīņa ar agresīvo režīmu hibrīddraudiem. Uzskatu, ka šāds cilvēks ir Eiropas Tautas partijas kandidāts Komisijas prezidenta amatam Manfrēds Vēbers. Man ir arī ļoti svarīgi, ka viņš lieliski izprot Latvijai nozīmīgos jautājumus.

Arvils Ašeradens

Es atbalstīšu tādu Eiropas Komisijas prezidentu, kurš spēs aizstāvēt ideju par spēcīgu un vienotu Eiropas Savienību, salāgojot gan mazo, gan lielo dalībvalstu intereses. Par EK vadītāju, kam ir vīzija par nevienlīdzības mazināšanu dalībvalstu vidū, spējot ātri, bet efektīvi panākt nepieciešamo izlīdzinājumu. Eiropas Tautas partija par savu EK prezidenta kandidātu ir izraudzījusies līdzšinējo Eiropas Tautas partijas grupas vadītāju Eiropas Parlamentā Manfrēdu Vēberu, kuram ir vīzija un vēlme padarīt ES labāku un drošāku tās iedzīvotājiem. Latvijai un man ir svarīgi, lai tiktu apturēts NordStream 2 projekts, ko M. Vēbers, nonākot šajā amatā, solījis izdarīt, nodrošinot Eiropas vienotības un drošības ideju augstāku par dažu valstu ekonomiskajām interesēm.

Nacionālā apvienība

Roberts Zīle, Dace Melbārde, Ansis Pūpols

Uzskatām, ka EK prezidenta izvēlē tomēr ir jāatstāj ES Padomes kompetencē. Taču, ja ir jāizvēlas, balsošu par Eiropas Konservatīvo un reformistu kandidātu Janu Zahradilu.

Latvijas Krievu savienība

Andrejs Mamikins

Par jebkuru, kas proklamēs līdzīgus mērķus kā es, bet pēc situācijas uz šodienu – par Fransu Timmermansu.

Partija Progresīvie

Gunta Anča

Franss Timmermanss ir kandidāts, kas atzinis, ka vēlas redzēt cilvēcisku Eiropu, tādu, kur tās iedzīvotāji ir gatavi rūpēties viens par otru. Viņa galvenais uzdevums ir nosargāt Eiropas pamatvērtības, un tas ir svarīgi arī Progresīvajiem.

Roberts Putnis

Lieku lielas cerības uz to, ka jaunais Eiropas Parlamenta vairākums varētu politiski pavirzīties vairāk pa kreisi. Šobrīd kreisā spārna galvenais ir Franss Timmermanss, kuram būtu arī mans atbalsts.

Antoņina Ņenaševa

No piedāvātajiem kandidātiem visdrīzāk par Fransu Timmermansu.

ZZS

Dana Reizniece-Ozola

EK prezidentam jābūt personai, kas spēj izveidot spēcīgu komisāru komandu un panākt vienlīdzīgu attieksmi pret visām ES dalībvalstīm – gan lielajām un vecajām, gan mazākām un jaunākām. Jaunajiem komisāriem jābūt daudz aktīvākiem nekā šobrīd. Viņiem precīzi jāpārzina savas atbildības joma katrā dalībvalstī un personiski jāatbalsta reformas. Līdz šim EK prezidenta amatu nav ieņēmusi neviena sieviete, manās acīs spēcīgai kandidātei būtu priekšroka.

Raimonds Bergmanis

Vispirms būs svarīgi ieraudzīt, kāds būs jaunais Eiropas Parlaments, cik fragmentēts vai vienots. Un tad pirms balsošanas par EK prezidentu man būtu svarīgi dzirdēt kandidāta redzējumu par viņa prioritātēm, tas ir, kādus uzdevumus un mērķus viņš izvirzīs, lai parlamentu censtos saglabāt vienotu nevis šķeltu.

Man būtu svarīgi, lai EK prezidents būtu tāda personība, kas pārstāvētu Eiropas vērtības un kas spētu atjaunot Eiropas Savienības nozīmīgo lomu pasaules politikā. Vienlaicīgi man ļoti būtiski, lai EK prezidentam būtu svarīgi apmeklēt un iepazīt ikvienu ES valsti, lai pēc tam spētu labāk iedziļināties un izprastu ikvienas dalībvalsts situāciju un lomu Eiropas kopējā kontekstā.

Solidaritātei un vienotībai ir īpaša nozīme Eiropas Savienībā – tās ir vienas no vērtībām, kuras gribētu saklausīt EK prezidenta kandidāta redzējumā.

Ringolds Arnītis

Par tādu, kurš ir pārliecināts, ka spēcīgu Eiropas Savienību veido nacionālas valstis, nevis dziļāka integrācija un federalizācija.

Jaunā konservatīvā partija

Andis Kudors

Par Manfrēdu Vēberu.

Gatis Eglītis

Būtu laiks šo amatu ieņemt sievietei (nav bijis nekad).

Linda Ozola

Par kandidātu, kurš/-a arī redz ES kā stingri nacionālu valstu savienību, kur katras valsts nacionālā identitāte tiek sargāta, kopta un atbalstīta.

Latvijas Reģionu apvienība

Edvards Smiltēns, Mārtiņš Barkovskis un Inga Bite

Par vairāk konservatīvi virzītu kandidātu, kurš pazīst Latviju. Kurš būtu gatavs strādāt, lai nebūtu dalījuma “jaunās” un “vecās” dalībvalstīs. Tādu, kurš palīdzēs straujāk izlīdzināt dzīves līmeni starp dalībvalstīm, izlīdzinot tiešmaksājumus un nesamazinot finansējumu kohēzijas politikai un lauku attīstībai. Kurš apzināsies, ka Eiropas kopējā izaugsme ir panākama, arī izmantojot Baltijas valstu izaugsmes potenciālu. Par tādu, kurš ir ar stingru stāju Eiropas drošības jautājumos un nelaipo saistībā ar Krievijas veikatajiem statptautisko tiesību pārkāpumiem, robežu neaizskaramības principu laušanu. Pēc vēlēšanām mēs vērtēsim visus reālos iespējamos kandidātus caur šādu kontekstu.

Partija KPV LV

Kaspars Ģirģens

Jūsu uzstādītais jautājums ir nekorekts – EK ir priekšsēdētājs, es balsotu par tādu priekšsēdētāju, kurš iestāsies par vienlīdzīgiem tiešmaksājumiem valstīm.

Roberts Spručs

EK priekšsēdētājam jābūt kompetentam, ierosinot jaunus tiesību aktus un programmas ES vispārējās interesēs. Viņam jābūt taisnīgam, pārvaldot ES budžetu, ES politiku un jābūt pārliecinātam, ka dalībvalstis pareizi piemēro ES tiesību aktus.

Beata Jonite

Ņemot vērā, ka plānojam pārstāvēt Eiropas Tautas partiju, kandidāts, par kuru balsotu, ir Tautas partijas virzītais Manfrēds Vēbers.

Komentāri (4)

muasygdf54 21.05.2019. 15.36

Вот как каждый из Вас может платить в 2 раза меньше за электроэнергию – http://bit.do/mklat Очень просто в использовании, пользуюсь полгода и, действительно, плачу намного меньше, но использую электричество как обычно.

0
0
Atbildēt

0

J.šveiks 21.05.2019. 09.41

man sēru vēsts , miris mans elks , formulas braucējs Nikijs Lauda , 70 gadu vecumā, ļoti žēl , lai tas kungs mielo viņa dvēseli, izcilāka braucēja par viņu nav bijis

0
0
Atbildēt

1

    Sskaisle > J.šveiks 21.05.2019. 14.20

    izsaku līdzjūtību. Saņem dūšu un turies.
    Uz vēlēšanām es iešu , pavēsti saņēmu, bet nekāda ticība jau vairs nav

    Nedēļu izbraukājos pa Eiropu – tā ir musulmaņu pilna un ma no viņiem ir vienkārši bail .

    No vienas puses man žēl, ka jaunība pagājusi, no otras puses – nodzīvot mierā – tas arī ir daudz un tā ir laime.

    Badu neciešu, savas baudas un prieki ir , bet ….
    bijām pa muižām ekskursijā – vienmēr “pieķeram” klāt baznīcas , bet – baznīca ir – iekšā tikt apskatīt nevar – nav , kas atver un parāda. Stāv slēgta …

    Tāpat tā nenormālā russifikācija un korupcija ?

    nezinu nezinu …. tā bezcerīgi no tās vietas, kur es sēžu ..

    0
    0
    Atbildēt

    0

QAnon 21.05.2019. 15.20

Valdis Dombrovskis: “…;…. aizstāv ES neatkarību no Krievijas gāzes piegādēm”.
————–
Vai tas nav tas pats čekistu publiski piesmietais morālais kroplis, Savicka rokaspuisis, kolorado lentenis, parādu, kompromatu un tupu bābu atkarīgais bijušais premļjaks, kuram pateicoties mēs esam tikuši pie TECII 2. kārtas, kur mūsu valsts jau ir zaudējusi miljardu un kā dēļ būtiski palielinājusi enerģētisko atkarību no ienaidnieka? Kamēr tādi izdzimteņi maitā mūsu planētas gaisu, temīdas mute ir pilna sūdiem.

0
-1
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu