Sabiedrības drosmes tests • IR.lv

Sabiedrības drosmes tests

Inese Kušķe. Zīmējums — Ernests Kļaviņš
Pauls Raudseps

1. maijā stāsies spēkā Trauksmes celšanas likums. Tā līdzautore Inese Kušķe stāsta, kā turpmāk tiks aizsargāti cilvēki, kas ziņo par likumpārkāpumiem

Inesei Kušķei šis ir trauksmains laiks. Drīz stāsies spēkā Trauksmes celšanas likums, kuru viņa ne tikai palīdzēja izstrādāt, bet kā Valsts kancelejas (VK) darbiniece arī pārraudzīja gadiem ilgo ceļu līdz pieņemšanai Saeimā. Tagad starp viņas galvenajiem pienākumiem ir sabiedrības informēšana par likuma aizsardzību tiem, kuri ceļ trauksmi par pārkāpumiem darbavietā, kā arī atbildēt uz daudziem jautājumiem, kurus katru dienu VK uzdod gan valsts iestādes, gan privātie uzņēmumi, jo likums uzliek pienākumu visām organizācijām ar vairāk nekā 50 darbiniekiem izveidot iekšējo trauksmes celšanas sistēmu.

Laika viņai nav daudz, tāpēc pusdienas sarunājam restorānā La Kanna Tērbatas ielā, netālu no viņas darbavietas. Zaļajā ceturtdienā citiem jau iestājies pirmssvētku laiskums, bet Kušķe iesteidzas restorānā, atvainojas, ka dažas minūtes aizkavējusies daudzo darbu dēļ, nedaudz atvelk elpu un tad ir gatava pastāstīt, kā šajā projektā iesaistījusies.

Jau kopš studiju gadiem viņai rūpējusi godīga valsts pārvalde un korupcijas apkarošana — 90. gados kādu laiku strādājusi Jāņa Dombura izveidotajā izmeklējošās žurnālistikas uzņēmumā NIP birojs. Pēc Latvijas Universitātes beigšanas turpinājusi studijas Parīzē — Sorbonnas Universitātē un elitārajā Ecole Nationale d’Administration jeb Nacionālajā administrācijas skolā, kuru beigusi liela daļa Francijas politiskās elites. Pēc tam desmit gadus strādājusi OECD tieši ar korupcijas apkarošanas jautājumiem, pa starpu dažus gadus Alekseja Loskutova laikā KNAB vadīja starptautiskās sadarbības nodaļu. Kad Latvija 2016. gadā iestājās OECD, Kušķi atkal pārņēma vēlme atgriezties Latvijā, un viņa piekrita VK vadītāja Mārtiņa Krieviņa piedāvājumam pamest labi atalgoto darbu Parīzē un nākt uz Rīgu veidot likumu, kas aizsargātu trauksmes cēlējus.

«Mūsu vidū ir daudz godprātīgu cilvēku,» saka Kušķe, kuri «var palīdzēt pārkāpumus atklāt un novērst» savās darbavietās. «Tā ir ir godprātīga, pārdomāta, atbildīga pilsoņa rīcība, lai piedalītos savas valsts un sabiedrības labklājības veidošanā.» Likumā uzskaitīti 15 pārkāpumu veidi, par kuriem var celt trauksmi, to skaitā amatpersonu bezdarbība, korupcija, izšķērdēšana, būvniecības vai pārtikas drošības apdraudējums.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu