Dzīvot • IR.lv

Dzīvot

3
Katrīna Neiburga. Foto — Jānis Pipars
Anda Burve-Rozīte

Katrīna Neiburga Rīgā atklāj jaunu izstādi Mati un pošas uz Berlīni veidot instalācijas par cilvēka mirstīguma tēmu. Māksliniece neslēpj, ka pēc pēkšņā mātes zaudējuma gribējies visas ieceres izmest, taču interese par dzīvi izrādījās stiprāka

Izstādi Mati — mākslinieciskiem līdzekļiem veiktu antropoloģisku izpēti par matu dabu un nozīmi dažādās kultūrās, kā arī Latvijas frizieru un frizētavu dzīvi — Katrīna Neiburga bija iecerējusi jau sen. Kā pēkšņs trieciens nāca Katrīnas mātes, rakstnieces un Neiburgu namīpašumu pārvaldītājas Andras Neiburgas nāve 2. martā  Tāpēc izstādes atklāšana aizkavējās, tomēr Katrīna vēlējās to realizēt. Ceturtdien, 25. aprīlī laikmetīgās mākslas centra kim? apmeklētājus gaida daudz pārsteigumu — Neiburga izstāžu zāles telpas piepildījusi ar audiovizuāliem brīnumiem, izmantojot jaunākās skaņas tehnoloģijas un pat YouTube tendences. 

Katrīnu satieku Lieldienu piektdienā — līdz izstādes atklāšanai atlikusi nepilna nedēļa, un viņa aktīvi rosās kim? zālēs. Skaista un kā no jaunāko stila tendenču kataloga — masīvi neveiklās Fila krosenēs, jostas somiņu pie džinsiem. Izskatās krietni jaunāka par vecuma mērījumu, kas redzams viņas CV, — 41. Tieši par fiziskumu gribas ar viņu runāt, ar to saistīta arī jaunās izstādes tēma. Katrīnas darbos cilvēkizpēte — dažādās nozīmēs — vienmēr bijusi klātesoša. Latvijas laikmetīgās mākslas ainavā viņa sevi spilgti pieteica jaunās tūkstošgades sākumā ar antropolģiskas ievirzes darbiem Tējas sēne un Kas meitenēm somiņās? Bija pirmā Latvijas prestižākā apbalvojuma mākslā — Purvīša balvas — ieguvēja 2011. gadā. 

Šogad Katrīnai darba pilnas rokas: pēc izstādes atklāšanas Rīgā kopā ar dzīvesbiedru mākslinieku Andri Eglīti strādās pie scenogrāfijas izrādei Sēras Dānijā. Pēc tam abi dosies iekārtot izstādi Berlīnes centrā — arī tā saistīta ar miesiskuma un mūžības tēmu.

Visas tavas izstādes caurstrāvo interese par fiziskumu. Kādā mērā tevi interesē fiziskā pasaule, arī kaitina, uztrauc, sajūsmina?
Man liekas, ka fiziskā pasaule ir diezgan neatdalāma no garīgās. Mēs neesam nekas atsevišķs no ķermeņa. Ķermenis ir svarīgs — tas nēsā mūsu prātu un emocijas. 

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu