«Grēks būtu nedarīt» • IR.lv

«Grēks būtu nedarīt»

Krišjānis Kariņš. Foto — Edmunds Brencis
Pauls Raudseps, Aivars Ozoliņš

Piesardzīgs optimisms — tā Krišjānis Kariņš raksturo noskaņu, kādā ķēries pie trešā mēģinājuma jaunajā Saeimā izveidot valdību

Lai gan Krišjānis Kariņš jau nedēļām apspriests kā iespējamais premjerministra amata kandidāts, viņš nebija ar mieru sniegt interviju, pirms Valsts prezidents nav aicinājis viņu veidot valdību. Pirmdien tas notika, un otrdienas rītā tikāmies ar valdības veidotāju Vienotības birojā, lai noskaidrotu, kā viņš cer paveikt šo darbu, ko paša partijas biedri jau nodēvējuši par «neiespējamo misiju» — izveidot piecu partiju koalīciju vismazākās Saeimas frakcijas vadībā.

Kāpēc jums izdevās, vismaz provizoriski, savākt vairākuma atbalstu valdībai, kad nevienam citam tas neizdevās?
Es pārstāvu mazāko frakciju Saeimā, tātad vienīgais iemesls, kāpēc šobrīd veidoju valdību, — jo mani aicināja citas partijas.

Jaunups aicināja?
Nē, pirmais, ar kuru runāju, bija Artis Pabriks. Tas bija dienā, kad visi gāja pie prezidenta Vējoņa decembra vidū, un cits pēc cita pēkšņi minēja manu vārdu, ka labprāt ietu manā vadībā. (Pēc Jāņa Bordāna un pēc tam Alda Gobzema nesekmīgā mēģinājuma izveidot valdību trešais «jauno spēku» kandidāts Pabriks atteicās no iespējas un Attīstībai/Par tā vietā ieteica Kariņu — red.) Pēc tās tikšanās Artis man piezvanīja, tad prese sāka zvanīt. Sākotnēji gan daudzi runāja par 50 deputātu valdību, kurai es nepiekritu, jo aizvien uzskatu, ka tā nav dzīvotspējīga, rīcībspējīga. Tad izrādījās, ka KPV LV arī piekrita.

Bet kā skaidrojat, ka viņi tomēr nolēma — gribam veidot valdību, un lai tieši jūs to vadāt?
Tas jums jāprasa pārējiem. Acīmredzot nākamā izvēle faktiski būtu ārkārtas vēlēšanas, jo Bordāns nespēja, Gobzems nespēja, trešais būtu bijis Pabriks, bet JKP skaidri pateica, ka neies Pabrika valdībā. Tad nākamais būtu Roberts Zīle no NA, kurš skaidri pateica, ka vispār nemēģinās. Pēc lieluma nākamais būtu [ZZS] Māris Kučinskis, bet pēc šīm vēlēšanām nekādi nevarētu uzskatīt, ka tā būtu jauna valdība, ja ir tas pats premjers. Tad pēdējais rindā esmu es ar Jauno Vienotību — ja mēs nespējam, tad ir kāds no malas vai ārkārtas vēlēšanas.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu