Vēstures zināšanas atmaksājas ilgā laikā • IR.lv

Vēstures zināšanas atmaksājas ilgā laikā

Ēriks Jēkabsons: «Vēstures zināšanas ir absolūti nepieciešamas jebkurai nācijai, arī tai, kura grib sakārtot savu veselības sistēmu, izglītību. Tas ir elementāri, un tā ir visā pasaulē.» Foto ― Matīss Markovskis
Rudīte Kalpiņa

Ēriku Jēkabsonu intervē Rudīte Kalpiņa

Valsts simtgades sumināšanas posmā vēsturnieki Latvijā kļuvuši ļoti pieprasīti. Nereti šķiet, ka tieši tagad līdz ar valstiskuma izzināšanu piedzīvojam aktīvi strādājošo vēstures profesionāļu zvaigžņu stundu. Vēsturniekus dzird un redz radio, kino, televīzijā, sociālajos tīklos, dažādās konferencēs, vēsturnieki veido kopkrājumus un publicē monogrāfijas, veic zinātnisko redaktoru darbu un konsultē, veido jaunas ekspozīcijas un izstādes muzejos.

Taču vēstures zinātņu doktors, Latvijas Universitātes Vēstures un filozofijas fakultātes profesors Ēriks Jēkabsons ar šādu jaudīgu enerģiju, kolēģu apbrīnas pavadīts, strādā jau gadiem ilgi. Jēkabsonu pamatoti var uzskatīt par vienu no zināmākajiem un populārākajiem vēsturniekiem mūsdienu Latvijā. Turklāt viņš ir visražīgākais šodienas brieduma paaudzes pārstāvis, un viņa darbību caurvij noturīga interese par Latvijas valsts izveides un sākuma periodu, vienubrīd vairāk fokusējoties uz minoritāšu, citubrīd uz starptautisko attiecību, tad atkal uz politiski militāro vēsturi.

Sāksim mūsdienīgi — sakiet, kas veido vēsturnieka kapitālu?
Darbs. Zināšanas. Gadiem ilga materiālu vākšana, ko pēc tam var iznest uz āru. Apskatīties plašāk. Ja ir pieredze pedagoģiskajā darbā, tā ļauj novērtēt un paskatīties dziļāk. Neatgaiņāties ar teikumu — «es pētu vienu šī kara epizodi un par pārējo neko nezinu».

Vai arī no vēsturnieka, ne tikai no dzejnieku, viedokļa mēs atrodamies mūžīgajās krustcelēs?
Mūsdienu Latvijas teritorija un tātad arī latvieši, tāpat kā citas tautas Austrumeiropā no Bulgārijas uz augšu līdz pat Somijai, patiešām ir bijuši visu trako vēsturisko norišu ģeopolitiskajās krustcelēs. Līdz ar to tajā dzīvojošo ļaužu biogrāfijas un kolektīvā pieredze ir krasi atšķirīga no, piemēram, kāda Amerikas štata cilvēku pieredzes vairāku paaudžu laikā.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu