Inventarizācija • IR.lv

Inventarizācija

9
KNAB priekšnieks Jēkabs Straume. Foto — Edmunds Brencis
Aivars Ozoliņš

Korupcija bremzē attīstību un apdraud valsti, uzsver KNAB priekšnieks Jēkabs Straume un sola izturēties vienādi pret visiem politiķiem, kuri pārkāpj  likumu

Pirms mazliet vairāk nekā gada Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojam mainījās priekšnieks — Jaroslava Streļčenoka vietā nāca Jēkabs Straume, ko Saeima apstiprināja amatā 15. jūnijā. KNAB pirms tam plosījušie iekšējie skandāli pierima, un drīz sekoja «skaļas» lietas — Latvijas Bankas prezidenta Ilmāra Rimšēviča aizturēšana februārī, bet nupat jūnijā vēršanās pret Saeimas deputātiem Artusu Kaimiņu (KPV) un Askoldu Kļaviņu (ZZS). Iztaujājām KNAB priekšnieku jaunajā biroja mītnē Citadeles ielā, kā viņa vadībā mainījies KNAB darbs.

Pirms gada intervijā Ir sacījāt, ka negribat teikt, ka KNAB ir efektīvs. Vai tagad ir?
KNAB pavisam noteikti ir efektīvs, bet var būt efektīvāks.

Vai uzskatāt, ka jums izdevies atjaunot biroja prestižu sabiedrībā, ko minējāt kā vienu no mērķiem?
Grūti pateikt. Es ļoti ceru. Neesam tādus pētījumus veikuši, kā valsts iestāde nevaram tā tērēt naudu. Ja to izdarītu kāda sabiedriska organizācija, mēs būtu pateicīgi.

Reputācija ir ļoti būtiska lieta, sabiedrībai ir jāuzticas KNAB darbam. Bet bieži vien biroja rokas ir sasietas, skaidrojot daudzus jautājumus. Mēs tomēr pirmajā vietā liekam izmeklēšanas noslēpumu. Bieži vien jāpaiet kādam laika sprīdim, pirms varam skaidrot plašāk, kāpēc un kad vienu vai otru lietu esam darījuši. Tās personas, kuru darbību KNAB izmeklē, ir brīvākas izteikumos un tādā veidā, protams, ietekmē sabiedrības viedokli. Vai tas ir patiess? Es tomēr aicinātu sabiedrību sagaidīt arī to brīdi, kad KNAB ir tiesīgs skaidrot savu darbību.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu