Divu saulrietu piekraste • IR.lv

Divu saulrietu piekraste

FOTO — dina preisa un lelde preisa
Dina Preisa

Pārgājiens Pāvilosta-Jūrkalne: balto smilšu pludmale, pelēkas kāpas, stāvkrasti, orhidejas pie jūras, vētru nedarbi un divi saulrieti vienā vakarā

Kad no Rīgas puses krietnas trīs stundas ir braukts rietumu virzienā, izbaudīti līkumotie ceļi gar mīlīgajām Kurzemes mazpilsētiņām (Kabili, Ēdoli, Alsungu) un tālāk vairs nav kur sprukt, jo priekšā Dižjūra, tad skaidrs kā diena — vēju paradīze ir klāt!

Kas čāpo un kas lido

Jūrkalne un Pāvilosta pēdējos gados ir kļuvušas par radošās elites un brīvdomātāju vasaras kūrortiem. Šis 20 km garais posms, kas ved gar Latvijas augstākajiem stāvkrastiem, dara laimīgus gan laiskas atpūtas, gan ūdenssporta cienītājus. Kā bites ap medu te spieto vindsērfinga, kaitborda un stāv-airēšanas entuziasti. Ja vien vējš pūš no jūras ar ātrumu 5—8 m/s, Jūrkalne visa gada garumā ir ideāli piemērota vieta paraplanierismam. Taču daudz ko redzēt būs arī tiem, kuri labprātāk pārvietojas pa zemi, apsolu!

Ceļa segums, kā jau lielākajā daļā piejūras maršrutu, nav no pateicīgākajiem. Staigātājus sagaida irdenas smiltis, oļiem klāti liedagi, slapjā laikā vietumis arī slideni zilie māli. Drošam solim iesaku apbruņoties ar vislabāk ievalkātajiem pārgājienu apaviem un nūjošanas nūjām, tad viss būs kā nākas. Labā ziņa: upītes, kurām negribas brist pāri (tāda varētu būt Rīva), ir ērti apejamas, jo šoseja visu laiku atrodas ne vairāk kā 10 minūšu gājienā no jūras.

Vēl viena lieta, ko der ielāgot: starp Pāvilostu un Jūrkalni nav veikalu, toties ir desmitiem jauku potenciālo piknika vietu, kur, stiprinot piedzīvojuma garu ar līdzpaņemtajām uzkodām, vērot «divus saulrietus». Pirmo no pludmales, bet otru — īsu mirkli vēlāk — no stāvkrasta augšas. Un ejamas uz maiņām ir abas — kad kājas nogurdinājis liedags, noteikti vajag pārbaudīt, vai pa stāvkrasta malu neved ērta, iestaigāta taciņa. No tās paveras grandioza 360 grādu panorāma!

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu