Siers no A līdz Z

  • Ieva Puķe
  • 09.05.2018
  • IR
Māris Rehtšprehers, z/s Mazlauri īpašnieks, Rehtšprehera siera ražotājs.
Foto — Edmunds Brencis, Picture Agency

Māris Rehtšprehers, z/s Mazlauri īpašnieks, Rehtšprehera siera ražotājs. Foto — Edmunds Brencis, Picture Agency

Pirms 25 gadiem pievērsies lopkopībai vectēva mājās Lēdurgas pagastā, Māris Rehtšprehers no paša govju piena sācis ražot itāļu tipa sieru. Standarti atbilst pat Mārtiņa Rītiņa jaunajam tirgum!

Esmu audzis Siguldā, bet pilsēta mani nekad nav saistījusi. Laukos pie vecātēva pavadīju visas vasaras, stāsta Māris Rehtšprehers. Diena, kad viesojamies no vectēva Kārļa pārņemtajā zemnieku saimniecībā Mazlauri Krimuldas novada Lēdurgas pagastā, iegadās lietaina, pagalmā — dubļu jūra. 65 slaucamas Holšteinas melnraibās govis nojumē pakaišos tomēr dzīvo kā oāzē, koptas, mirdzošu spalvu. Mazās telītes — katra savā plastmasas mājiņā ar barības konteineru un dzeramo trauku.

Mazlauru saimniekam laukus nākas pamest divreiz nedēļā, braucot uz Rīgu. Sestdienās viņš dodas uz Kalnciema ielas tirgu, bet ceturtdienās pa veikaliem izvadā savā vārdā nosaukto sieru. Jūnija sākumā būs jāsāk braukt arī piektdienās. «Mārtiņš Rītiņš mūsu sieru uzslavēja, ieaicināja tirgot savā slow food tirdziņā,» lepni pavēsta Māris. «Jau esam Slow food Straupe biedri. Neesam bioloģiskā saimniecība, bet visu ražojam paši no A līdz Z un cenšamies to pēc iespējas zaļāk veikt.»

Jaunākajā žurnālā