47 dienas ledū • IR.lv

47 dienas ledū

Komanda. Pētnieku komanda Antarktīdas pussalā. No kreisās Jānis Karušs, Māris Krievāns un Kristaps Lamsters. Foto — Kristaps Lamsters
Ieva Jakone

No spožās saules sāpēja acis, kājas ik dienu bija slapjas un nosalušas. Tomēr latviešu zinātnieku azartu nenoslāpēja pat iekulšanās pamatīgā vētrā — vairāk nekā mēnesi pavadījuši Antarktikā, viņi gatavi pēc pāris gadiem doties atpakaļ pie pingvīniem un jūras leopardiem

Trīs stalti jauni vīrieši sagaida mani Latvijas Universitātes Dabaszinātņu mājā Torņakalnā. Ģērbušies lietišķi, glīti safrizēti. Grūti atpazīt viņus pirms mēneša uzņemtajās bildēs, kur redzami bārdām noauguši vīri Ģeogrāfu mafijas kreklos. Trīs pētnieki, Latvijas Universitātes pasniedzēji, tikai pagājušajā nedēļā atgriezās no vairāk nekā divus mēnešus gara piedzīvojuma — ekspedīcijas uz Antarktiku. Šādas iespējas gaidās viņi polāro apgabalu pētniecībā trenējušies piecus gadus, trīsreiz bijuši Islandē, vienreiz Grenlandē.

Ar zināšanām vien šādai ekspedīcijai ir par maz. Polārpētnieki Kristaps Lamsters, Māris Krievāns un Jānis Karušs pēdējos gadus intensīvi trenējas 3—4 reizes nedēļā: gāja uz svaru zāli, devās garos pārgājienos. «Tas nav vienkārši papeldēt vai ar riteni pabraukt,» saka Māris. Kā ar morālo sagatavošanos? Trijotne ir pārliecinoša — cits citu pazīstot labi un ir tā pieslīpējušies, ka Antarktikas ledājos nevarētu izlīst kāda iepriekš negaidīta personības šķautne.

Ledainajā kontinentā Latvijas zinātnieki mēģināja noskaidrot, cik lieli ir Argentīnas arhipelāga salu ledāji un kā tie vēsturiski attīstījušies. Lai pie šādiem secinājumiem nonāktu, pētnieki ieguva datus par salu ledus kupolu biezumu, struktūru, ledus virsmas un zemledāja reljefu, atveda uz Latviju vērtīgus nogulumu, augsnes un ledus paraugus. Par secinājumiem runāt gan vēl pāragri — dati būs apstrādāti un gatavi publiskošanai aptuveni pēc gada.

Kopumā 68 dienas garā ekspedīcija, no kurām 47 pavadītas polārstacijā, izmaksāja 30 tūkstošus eiro. Naudas summu, kurā ietilpst transporta izdevumi un uzturēšanās bāzes stacijā, sedza Latvijas Universitātes fonds un Ceļu būvniecības sabiedrība Igate. Papildus Kristaps saņēma ERAF projekta finansējumu savai algai, bet pārējiem pētniekiem atalgojumu maksāja Latvijas Universitāte. Lielu palīdzību pētnieku aprīkojuma un apģērba sagādāšanā sniedza arī sponsori — uzņēmumi Mikrotīkls, Spectre Latvia, Tribe, veikals Ceļotājs un Master Foto.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu