Ir X stunda. Jāstājas partijās! • IR.lv

Ir X stunda. Jāstājas partijās!

118
NULL
Andris K. Bērziņš

Iedomājieties 2018.gada 7.oktobra rītu. Latvija mostas, radio ziņo par vēlēšanu rezultātiem. Augusts Brigmanis stāsta, ka, par spīti solījumiem vēlēšanu laikā, ZZS tomēr gatavi veidot valdību ar Saskaņu. Tiem pieslienas No Sirds Latvijai un Latvijas Reģionu apvienība. Prezidents Vējonis piekāpjas un pieļauj prokremliskas valdības izveidošanu. Pēc pāris gadiem stratēģiskos valsts uzņēmumus Latvenergo un airBaltic lēti pārdod Kremlim draudzīgiem «investoriem». Valdība paziņo par aizsardzības budžeta strauju samazināšanu, pamatojot to ar vajadzību «nekaitināt miermīlīgo Krieviju». 2020.gadā ievieš valstī pilnu divvalodību un visiem nepilsoņiem dod tūlītēju pilsonību.

Murgs.

Bet diemžēl iespējams. Politiskā X stunda ir klāt. Esam divu notikumu krustcelēs. No vienas puses, Latvija ilgstoši nespēj apkarot visiem zināmu, bet ar dārgiem advokātiem aizsargātu valsts nozagšanu. Žurnāls Ir atklāja atklātu ņirgāšanos par tiesiskumu oligarhu sarunās viesnīcā Rīdzene. Tomēr pagaidām mūsu Saeima spēj tikai ievēlēt komisiju, kura nemaz nevēlas lietas būtību izmeklēt.

No otras puses nāk Kremļa vēlme novājināt mūsu valsti un pakļaut to Krievijas ietekmes sfērai. Tā kā militārais uzbrukums pēc Ukrainas parauga tagad šķiet ļoti riskants, hibrīdkarš iet pilnā sparā.

Ja brīnāties, ka Krievija var iespaidot ASV prezidenta vēlēšanas, padomājiet, kas notiks pie mums. Mūsu oligarhi, kā arī daudzi, kas darbojas nerezidentu banku, transporta sektorā un citās ar Krieviju cieši saistītās jomās, labprāt palīdz uzturēt Krievijas ietekmi Latvijā. Tāpat kā Putina Krievijā ir elitāra kliķe, kas dāsni pelna no autoritārā režīma, ar esošo režīmu te tāpat var pelnīt.

Alternatīva — uz Rietumiem orientēta, demokrātiska valsts — nepiedāvā tik vieglas iespējas savu kabatu pildīt. Jo tad būtu reāli jāstrādā un jākonkurē ar vienlīdzīgiem spēles noteikumiem.

Vēl jo bīstamāk, ja tiesu vara kļūst kaut mazliet spēcīgāka, tad daudziem šiem spēlētājiem draud reāls cietumsods. Ne tikai pašiem Andriem, Aināriem un Aivariem, bet garai ķēdei ar pakalpiņiem, kas viņu vārdā izpilda darījumus.

Rezultāts ir X stunda. Stāvēt malā, kritizēt politiķus par neizdarību un neiesaistīties politiskā darbā ir kaitīgi mūsu valstij. Vēlēšanu zīmes iemešana urnā 6.oktobrī ir par maz un par vēlu. Esam demokrātiski atpalikuši — mums Latvijā ir viszemākā līdzdalība politiskajās partijās visā Eiropā, 0,7% no iedzīvotājiem! Ir iegājies slikts paradums, ka partijās iestājas tikai tāpēc, lai iekārtotos kādā mīkstā krēslā. Citiem atkal bail no kāda mistiska mūžīga «politiskā zīmoga». Dzirdu čīkstēšanu, ka nav par ko vēlēt un kur stāties, bet paši neesam gatavi to mainīt. Tāpēc es izvēlējos iestāties.

Esmu vairākās vēlēšanās balsojis par Nacionālo apvienību, vērtējot cīņu par Latvijas interesēm visaugstāk. Bet tagad maksātnespējas naudas smaka ir neciešama un partija nodarbojas ar klaju administratora Māra Sprūda atbrīvošanas lobēšanu. Dzintara Rasnača vadītā Tieslietu ministrija bezjēdzīgi nodarbojas ar dažu desmitu cilvēku sejas aizsegu aizliegšanu. Tāpēc, ka īstām tiesiskuma problēmām negrib ķerties klāt.

Līdz šim nebija reālas alternatīvas. Vienotībai ir atsevišķi simpātiski deputāti, bet kā partijai tai nav mugurkaula turēties pretī ZZS oligarhiem, ar krimināli notiesāto baņķieri Antonovu sasaistītajam Mārtiņam Bondaram un «tā neesmu es» NSL spēkiem. Jaunajā Kustībā Par! iestājušies daudzi mani draugi. Tomēr man svarīgākie ir valsts aizsardzības un tiesiskuma jautājumi, kas neliekas svarīgi Par! dienaskārtībā. Pie tam izskatās, ka partija piekops izteikti sociālistisku ekonomisko politiku, kurai es pilnībā nepiekrītu.

Tikai Jaunajai konservatīvajai partijai (JKP) fokuss ir uz svarīgāko mūsu valstī patlaban. Partijas vērtības sakņojas 18.novembra republikas aizstāvēšanā (atšķirībā no nacionāļu Kārļa Ulmaņa slavināšanas), demokrātijas un tiesiskuma stiprināšanā (priekšsēdētājs Jānis Bordāns bija vienīgais tieslietu ministrs pēdejos 20 gados, kurš reāli centās tiesas iztīrīt, par ko viņu arī izspieda no amata), kā arī skaidra orientācija uz Rietumiem. Tās valdes rindas ir papildinājuši bijušie KNAB izmeklētāji, kuru dedzīgo un pašaizliedzīgo cīņu pret korumpētajiem noziedzniekiem viņiem tika liegts īstenot pašā KNAB. Partija nav neviena naudas sponsora ietekmē, bet tiek finansēta no biedru naudām un par spīti tam ir jau viena no lielākām Latvijas partijām pēc biedru skaita.

Es netaisos kandidēt uz deputāta amatu — manas dotības ir vairāk uzņēmējdarbības jomā. Bet savā brīvajā laikā palīdzu partijas darbā kā ierindas biedrs. Aicinu citiem izdarīt savu X stundas izvēli un aktīvi darboties partijās, kuras stāv «gaišajā pusē», aizstāvot mūsu valsts nākotni. Un aizbildinājums, ka «nav laika», arī nav vietā. Stāstiet to kādam citam četru bērnu tētim, zemessargam, sabiedriskam darbiniekam un pilna laika uzņēmējam…

Mēs esam viena no retajām tautām, kurai ir pašnoteikšanās un sava valsts. To izcīnīja mūsu senči ar savām asinīm. Ja necelsimies no dīvānā sēdošo komentāru apātijas un Facebook laikošanas, ja neiesaistīsimies politiskā darbībā, tad mēs varam pazaudēt šo brīvību. Kā to izskaidrosim saviem mazbērniem?

 

Andris K. Bērziņš ir investors un uzņēmējs.

Komentāri (118)

Urga 18.11.2017. 10.44

A.K.Bērziņa viedoklim pilnībā pievienojos. Jau pašvaldību vēlēšanu laikā tracināja vēlētāju kūtrums. Kāpēc tas tā? Tik maz pietrūka, domājot par Rīgu. NA rīcība, bīdot B.Broku (veco zupu – kā pats G.Bērziņš to raksturoja), it īpaši, ja B.Brokas saistība ar N.Ušakovu un I.Strautiņu nevienam nebija noslēpums. Vecāki B.Broku esot audzinājuši neatteikties no saviem draugiem, bet, kā lai mēs uztveram divvalodības referendumu un N.Ušakova karikatūru būtību pret mums visiem, un, ne tikai to? Tur jau jābūt kurlam un aklam, lai neredzētu, kas ir kas. Samērojamībai tomēr jābūt, kad mīļa draudzene un ģimenes draugs var kaitēt kopējai lietai, par korupciju nerunājot. Ja privātās attiecības aizmiglo skatu, tad politiķei nenāktu par ļaunu izdarīt izvēli. Ja pati politiķe to nespēj, tad partijas biedriem būtu jāprot to izvērtēt, jeb varbūt pavisam citi iemesli tam bija, varbūt tie paši B.Brokas maksātnespējas ļaužu sakari?
Izplūdu par tēmu NA, bet, kas man šķiet būtiski, ka raksta autors vēršas pie sabiedrības ar savām pārdomām par situācijas nopietnību un arī komentāru sadaļā to turpina. Brīdis ir pietiekami nopietns, lai to neatstātu pašplūsmei.

+10
-2
Atbildēt

2

    basta > Urga 18.11.2017. 12.52

    “it īpaši, ja B.Brokas saistība ar N.Ušakovu un I.Strautiņu”
    ———-
    Tu esi melis un tava māte pinās ar krievu praporiem. Jūsējās kremļa maukas, čekas kājslauķi, zagļi un pidarasi mēra amatam bīdīja Ķirsi, kas jau bija zem SC sedziņas un atzina gaisu tur par labu esam. Katrs, kurš čupojas ar pārijiem (SC), pats paliek par pāriju (ZRP>Vienotība) un loģiski to atbalstītāji, arī. Neviens no jūsu varzas morāliem un fiziskiem kropļiem nav cienīgs Brokas kundzei kurpes nolaizīt, lai tās neapgānītu.

    0
    -7
    Atbildēt

    0

    Andris KBērziņš > Urga 20.11.2017. 00.08

    Paldies, tieši tā. Tad laiks arī stāties partijā un pielikt roku darbam!

    +4
    0
    Atbildēt

    1

    basta > Andris KBērziņš 20.11.2017. 02.58

    Pārāk neaizraujies, ka vienā jaukā dienā kopā ar citiem latviešu nīdējiem, kremļa maukām, nenonāc Guantanamo cietumā, kur tevi noskatīs bārdains arābs un paņems harēmā par mīļo sievu. Uz laiku, protams, kamēr tavs sfinkters nebūs saplēsts lupatās.

    0
    -2
    Atbildēt

    0

rinķī apkārt 17.11.2017. 18.52

Andra K Bērziņa uzzīmētais scenārijs ir pietiekami reāls vispirms tāpēc, ka diez vai līdz vēlēšanām Vienotība spēs tik tālu atgūties, lai saglabātu savu ietekmi Saeimā un pilnīgi nav skaidrs, kuri būs tie, kas pēc vēlēšanām aizpildīs tās vakantās deputātu vietas, kuras līdz šim piederēja Vienotībai.
Otrkārt tāpēc, ka nav nemazāko šaubu – ja runa būs par varas saglabāšanu, tad ZZS būs gatava sastrādāties, gan ar SC, gan ar GKR, gan ar Par utt :),Tāpēc šajās vēlēšanās laikam tomēr būs jāizvēlas starp partijām no kurām vismazāk var sagaidīt pēkšņus un sev nepatīkamus pārsteigumus. Manprāt tās ir- NA un JKP un šoreiz izvēle būs jāizdara mazāk balstoties uz “patīk nepatīk”, bet galveno kārt ņemot vērā šo partiju pirmsvēlēšanu reitingus,

Kas attiecas uz “Par”, tad atjaunotajai LR šī kreisuļu partija ir tik pat kaitīga kā SC, kaut vai tādēļ, ka abu šo partiju mērķos ietilpst vēlme labot šobrīd spēkā esošo LR Satversmi.

+12
-5
Atbildēt

3

    BardainaisSigne > rinķī apkārt 17.11.2017. 22.31

    Reāls scenārijs?ZZS ir Zatlera partija Nr. 2 ?Varētu kādus divus trīs piemērus,kad ZZS ir klaji neievērojusi savus priekšvēlēšanu solījumus?

    0
    -3
    Atbildēt

    1

    rinķī apkārt > Bārdainais Signe 17.11.2017. 22.42

    Nesekoju līdz ZZS pirmsvēlēšanu solījumiem, taču es Tev varu iedot atsauci, kur ZZS piecdesmit vienu reizi vienas Saeimas laikā ir uzmetusi savus koalīcijas partnerus :)

    ZZS atlaistās Saeimas laikā 51 balsojumā bloķējusies ar SC pret Vienotību

    10.Saeimas līdzšinējos deviņos darbības mēnešos bijušas 44 plenārsēžu dienas, kurās fiksēts 51 gadījums, kad Zaļo un Zemnieku savienība (ZZS) balsojusi atšķirīgi no saviem valdības koalīcijas partneriem – premjera Valda Dombrovska pārstāvētās Vienotības. To, izpētot balsojumu vēsturi, svētdien ziņoja TV3 raidījums Nekā personīga.

    https://www.diena.lv/raksts/latvija/politika/zzs-atlaistas-saeimas-laika-51-balsojuma-blokejusies-ar-sc-pret-vienotibu-13897997

    +4
    -1
    Atbildēt

    2

    BardainaisSigne > rinķī apkārt 17.11.2017. 22.56

    Ir normāli,ka koalīcijā viedokļi atšķiras,tāpēc jau tās ir atsevišķas partijas,nevis viena.Ir jautājumi,kuros var atrast kompromisus,bet citos tos neizdodas atrast.Un arī partiju elektorāts atšķiras.Vienotība nav nekāds etalons,pēc kura vērtēt,vai balsojums nāk par labu vai sliktu Latvijai.Tāpēc uz jautājumu nav atbildēts -vai ar saviem balsojumiem ZZS ir apkrāpusi savus vēlētājus?

    +1
    -4
    Atbildēt

    0

    basta > rinķī apkārt 17.11.2017. 22.56

    “ZZS atlaistās Saeimas laikā 51 balsojumā bloķējusies ar SC pret Vienotību”
    —————
    Un cik reizes Vienotība ir bloķējusies ar SC pret NA? Starp citu pašos nozīmīgākos balsojumos, kā piemēram nodrošinot naudīgāko sili Šļesera ieliktnītim, Matīsam un nozīmīgākās saskaņiešiem: Rinkēvičam un Kazlovskim, kā arī par čekas maisiem.

    +1
    -4
    Atbildēt

    0

    Andris KBērziņš > rinķī apkārt 17.11.2017. 23.56

    Starp NA un JKP nav vispār ko domāt. NA ir dots gadiem laiks pierādīt sevi. Diemžēl fokuss ir uz tiesu sistēmas degradāciju lai apmierinātu maksātnespējas lobiju un citus, kā arī velta laika šķiešana šķendējoties par populistiskiem jautājumiem piemēram sejas aizsegiem tiem varbūt pieciem cilvēkiem Latvijā kam tādi ir! JKP ir reāli darītāji. Tikai jādabū amatos iekšā.

    +5
    -3
    Atbildēt

    3

    rinķī apkārt > Andris KBērziņš 18.11.2017. 10.50

    Andris KBērziņš . …Starp NA un JKP nav vispār ko domāt. NA ir dots gadiem laiks pierādīt sevi. Diemžēl fokuss ir uz tiesu sistēmas degradāciju lai apmierinātu maksātnespējas lobiju un citus…+++ man šķiet – šāds uzstādījums ir nepareizs, jo jau pēc partiju definīcijas – partija ir tā tribīne no kuras kāda noteikta sabiedrības grupa, slānis uc pauž savas konkrētas intereses , izpratni par to uz kādiem pamatiem jābūvē valsts un šos mērķus tad arī cenšas realizēt dzīvē, bet godīgums – tā ir īpašība, kuru deklarē visu ideoloģiju pārstāvji – gan konservatīvie, gan kreisie, gan liberāļi. Tādēļ dažādas negācijas , kuras neizbēgami rodas partijas iekšienē atsevišķu negodīgu cilvēku dēļ, vai citu iemeslu dēļ, taču nav jādibina jauna partija, kuras ideoloģija pēc būtības ir tāda pati kā iepriekšējā. Pret konkrētām negācijām ir jāvēršas ar konkrētu rīcību un JKP un NA konkurences kontekstā šāda rīcība tikai novājina konservatīvi noskaņotu LR pilsoņu pozīcijas kopumā.
    Daudz pareizāk būtu bijis, ja Bordāns trūkumus, kurus viņš saskatīja NA darbības iekšienē, būtu centies labot, uzlabojot savas partijas darbu, nevis dibinājis jaunu “savu” partiju. Šobrīd gan NA gan JKP biedru vidū ir pietiekami daudz manprāt sakarīgu ļaužu, kuri šādā situācijā nevajadzīgi tiek nostādīti vieni pret otru.

    Ja JKP iekļūs Saeimā, nostiprināsies tur vairāku sasaukumu garumā, tad neizbēgami arī JKP biogrāfijā gadīsies pa kādai darvas karotei, kā tas ir noticis ar visiem citiem politiskiem spēkiem, bez izņēmuma. Tad ko – tādā gadījumā – Bordāns, vai kāds cits JKP līderis uz tiem pašiem konservatīvās ideoloģijas pamatiem atkal dibinās kārtējo jauno konservatīvo partiju ? :)

    +2
    -4
    Atbildēt

    3

    basta > rinķī apkārt 18.11.2017. 13.31

    “JKP biogrāfijā gadīsies pa kādai darvas karotei”
    ———–
    Par dalību komunistu cūku un čekas pidrasu, LC, Bordānam sen bija jābaro tārpi, par ja tas tagad būtu saticis eņģeli un būtiski mainījies. Noziegumiem pret valsti nav noilguma un piedošanas.

    0
    -3
    Atbildēt

    0

    basta > rinķī apkārt 18.11.2017. 20.08

    “kurus viņš saskatīja NA darbības iekšienē, būtu centies labot”
    ————-
    Ko tas mēsls varēja “labot” NA, izplatīt sodomijas sērgu, jeb LC čekas stukaču un zagļu tradīcijas? Ne jau tāpēc čeka taisa desmitiem miljonu vērtus projektus, lai labotu, bet gan lai sagrautu Latvijas imūnsistēmu. Tāds Bordāns un visa viņa varza ir AIDS latviešu valstij.

    +1
    -1
    Atbildēt

    0

    tonijs > rinķī apkārt 18.11.2017. 16.28

    RA teica: Daudz pareizāk būtu bijis, ja Bordāns trūkumus, kurus viņš saskatīja NA darbības iekšienē, būtu centies labot, uzlabojot savas partijas darbu, nevis dibinājis jaunu “savu” partiju.
    …………………
    NA izslēdza Bordānu, kad viņš kā Tieslietu ministrs uzdrošinājās vērsties pret NA svētajām govīm- maksātnespējas administratoriem. Partija viņam nedeva iespēju kaut ko uzlabot partijas darbā un skaidrs, ka viņš arī neredzēja tādu iespēju.

    +4
    -1
    Atbildēt

    0

    BardainaisSigne > Andris KBērziņš 18.11.2017. 09.36

    Šādi apgalvojumi par NA jau vien liecina,ka šī cilvēku grupa ir nacionāli orientētas politikas pretinieki un būs Saskaņas sabiedrotie.

    +1
    -3
    Atbildēt

    0

    basta > Andris KBērziņš 18.11.2017. 13.18

    Vai tad čekas kurmis Bordāns nebija LC, kas praktiski lielāko daļu valsts mantas atdeva čekistiem, komuņjagām un bandītiem, kas nelegāļus apdāvināja ar dzīvokļiem, atstāja šeit desmitiem tūkstošu krievu militāristu un viņu ģimeņu locekļu, vecbebrs. Un ko tad jūs, “reformatori” taisieties darīt ar pederastijas pārņemto ĀM un IeM, kas ir faktiski kļuvusi par Solncevas struktūrvienību, arī reformēsiet, jeb apmierināsieties tikai ar TM un KM?
    Vēlreiz mans jautājums, kā LC mūdzis, Bordāns, izcēlās, būdams tieslietu ministrs?

    0
    -2
    Atbildēt

    0

    Antons > rinķī apkārt 18.11.2017. 09.16

    R.A. – Kāpēc Tu nemaz nesatraucies, kad satversmi čakarēja tava mīļā NA kopā ar SC, pieņemot to “tikumības” likumu, absolūti analoģiskam JR likumam Krievijas domē?

    +5
    0
    Atbildēt

    2

    rinķī apkārt > Antons 18.11.2017. 10.59

    Antons Īsti nesaprotu par kādu tikumības likumu Tu runā. Ja tā ir definīcija, kura Satversmē formulē tādu pašsaprotamu lietu, kā ģimene – tad pārliecībai, ka ģimene ir tikai tāda cilvēku abu dzimumu pārstāvju un šo pārstāvju radinieku kopdzīves forma, kuras rezultātā dzimst bērni, nav nekā kopīga ar putinismu :)

    +1
    -4
    Atbildēt

    1

    Antons > rinķī apkārt 18.11.2017. 12.57

    Diemžēl, Vācijā, kur Tu uzturies, tā nedomā, un atzītas arī viendzimumu ģimenes, tāpat, kā daudz kur citur.

    Un šīs valstis nesabrūk, un politiskās ētikas un morāles līmenis, kā arī ģimeniskās vērtības un atbalsts ģimenēm,tur stāv daudz augstāk, kā Latvijā, kur tam “moralizētajasm” Parādniekam no NA oficiāli ir divas ģimenes, un bērni dzimst vairāk, kā Latvijā.
    Ja Tev lielākās problēma Latvijā ir viendzimumu ģimeņu atzīšana , neredzot daudz aktuālākas problēmas, kas tiešām aopdraud Latviju, un mīļākā partija ir NA – nu tad nav vērts to mūsuu diskusiju turpināt.

    +3
    -2
    Atbildēt

    3

    basta > Antons 18.11.2017. 13.37

    Poligāmija ir normāla lieta, salīdzinot ar līdzcilvēku anālu plēšanu. Jūs esiet fiziski un morālo kropļi.

    0
    -2
    Atbildēt

    0

    Pandora > Antons 28.11.2017. 22.40

    Antiņ, tie nav eiropiešu bērni, kas Vācijā dzimst vairāk. Un ja Krievija likumā nosaka sodu par zādzību, tad Latvijā par zādzību ir jāpaijā? Kleptomānija – netaisnīgi noklusēta īpaša vajadzība?

    0
    0
    Atbildēt

    0

    rinķī apkārt > Antons 18.11.2017. 13.19

    Vispirms, es nevienā savā komentārā zem šī raksta neesmu rakstījis par “manu mīļo NA” :) . Es te cenšos runāt par to, ka ideoloģiski vienādi domājošiem LR pilsoņiem nevajadzētu dibināt “n – tās” partijas, pretstatīt tās un šādi mēģināt sasniegt savu politisko mērķi , jo šāds ceļš ved tieši pretējā virzienā, proti, šāda “politika” patiesībā ir labprātīga atteikšanās no reālas iespējas iegūt politisku varu .

    Bet Tev ir taisnība, nav jēga mums abiem turpināt šo sarunu. Tie daži teikumi, kurus esam pārmijuši , parāda tikai to, ka nav mums kopīgu vērtību uz kurām balstīties, lai šī saruna izdotos interesanta un vērtīga.

    +2
    -2
    Atbildēt

    1

    basta > rinķī apkārt 18.11.2017. 20.17

    “Vispirms, es nevienā savā komentārā zem šī raksta neesmu rakstījis par “manu mīļo NA”
    ——————
    Ja neesi pieteicies atsūkāt Vienotības un, jādomā, tupmāk arī JaunāsKP tikumiskam līderim, Rinkēvičam, vai pastimulēt tā anālu, tad pašsaprotams, esi NA fanāts, vai lembja pakalpiņš.

    0
    -3
    Atbildēt

    0

    basta > Antons 18.11.2017. 13.34

    Tikumības likums, lai tu, pidaras, nevarētu par sev līdzīgiem fiziskiem un morāliem kropļiem, pataisīt latviešu jauniešus. Ja kas, Krievijas dome ir tik pat pidarastiska, kā Vienotība https://www.youtube.com/watch?v=ZWPgJs4j0rw

    +1
    -2
    Atbildēt

    0

Antons 18.11.2017. 09.07

JKP par savu izveidošanu jāpateicas taisni NA, kad pilnībā MNA nopirktais Dzintars dabūja smagu pērienu no saviem saimniekiem par to, ka Bordāns, būdams pirmais normālais un nekorumpētais TM, ķeras klāt tam, primitīvais un iebiedētais Rasnačs ķerties neuzdrīkstējas.
Un pēc visa tā balsot par politbiznesmeņiem no NA, ja ir Bordāna JKP, tā būtu lielākā muļķība, varbūt, tas der ne pārāk adekvātam bastam, kas nespēj darbus atšķirt no vārdiem,normāli cilvēki balsos par JKP.

+7
-1
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu