Francijas prezidenta vēlēšanās uzvarējušais Makrons sola apkarot sašķeltību • IR.lv

Francijas prezidenta vēlēšanās uzvarējušais Makrons sola apkarot sašķeltību

30
Foto: Language Room

Eksperte: vēlētāji populisma vietā ir izvēlējušies pragmatisku ilgtermiņa politiku

Centrists Emanuels Makrons uzvarējis svētdien Francijā notikušo prezidenta vēlēšanu otrajā kārtā, pēc gandrīz visu balsu saskaitīšanas oficiāli paziņojusi Francijas Iekšlietu ministrija. Kā vēsta aģentūras LETA-Reuters, saskaitot 44 miljonus no 47 miljoniem reģistrēto vēlētāju balsu, kļuvis zināms, ka Makrons pieveicis galēji labējo Marinu Lepēnu, iegūstot 65,31% balsu.

Ministrija atklāja, ka 12,5% nodoto biļetenu bija neaizpildīti vai sabojāti. 24,5% reģistrēto vēlētāju vēlēšanās nepiedalījās. Neilgi pēc aptauju veicēju sākotnējās rezultātu prognožu publiskošanas Makronam bijusi “īsa un sirsnīga” telefonsaruna ar Lepēnu, paziņojusi Makrona komanda. Arī pati Lepēna pavēstījusi, ka piezvanījusi savam 39 gadus vecajam sāncensim un apsveikusi viņu ar uzvaru vēlēšanās, vēlot veiksmi “milzīgo izaicinājumu” priekšā.

Makrons vēlēšanu rezultātus skaidroja kā “cerību” un “jaunu nodaļu” Francijai. “Šovakar sākas jauna nodaļa mūsu ilgajā vēsturē. Es vēlos, lai tā būtu cerību un atjaunotas pārliecības” nodaļa, aģentūrai AFP paziņoja Makrons. Makrons solīja, ka apkaros valsti pārņēmušo sašķeltību.

“Esmu sadzirdējis dusmas, bažas un šaubas, ko pauda liels jūsu skaits,” uzrunā savas kampaņas štābā Parīzē paziņoja Makrons. “Es ar visu savu spēku cīnīšos pret šķelšanos, kas mūs grauj,” viņš uzsvēra. Francijā jaunākais jebkad ievēlētais prezidents arī solīja “atjaunot saikni starp Eiropu un tās pilsoņiem”. “Mūsu ilgajā vēsturē šovakar tiek atvēta jauna nodaļa,” paziņoja 39 gadus vecais politiķis, solot, ka viņa prezidentūru raksturos “cerība un atgūta pārliecība”.

Bijušais ekonomikas ministrs arī paziņoja, ka viņa vadībā “Francija būs priekšējās līnijās cīņā pret terorismu”. Makronu apsveicis Francijas prezidents Fransuā Olands, kurš vēlēšanu rezultātus skaidroja kā vēlētāju izvēli par labu Eiropas Savienībai (ES) un atvērtību pasaulei. Jauno Francijas valsts galvu apsveikuši daudzu valstu līderi, paužot cerību par vienotas Eiropas atjaunošanu. Savus apsveikumus paudis arī ASV prezidents Donalds Tramps.

Lepēna paziņoja, ka viņas partija Nacionālā fronte (FN) vēlēšanās guva “vēsturiskus” panākumus. Viņa arī piebilda, ka vadīs FN jūnijā gaidāmajās parlamenta vēlēšanās, taču partiju tagad gaidot ”lielas pārmaiņas”. FN kļuvusi par «lielāko opozīcijas spēku», paziņoja Lepēna. Viņa vadīs FN jūnijā gaidāmajās parlamenta vēlēšanās.

Lepēna uzsvēra, ka jaunās dalījuma līnijas ir «starp patriotiem un globalizācijas piekritējiem». Tomēr partijai būs «pamatīgi jāatjauno sevi», lai izmantotu vēsturisko izdevību, brīdināja Lepēna. «Es rosinu, lai mēs sākam pamatīgu mūsu kustības transformāciju, lai radītu jaunu politisku spēku,» pauda Lepēna.

Latvijas Universitātes profesore, politoloģe Žaneta Ozoliņa aģentūrai LETA sacīja, ka Francijas vēlētāji populisma vietā ir izvēlējušies pragmatisku ilgtermiņa politiku. Viņa pauž – Makrona uzvara ir pārliecinoša un pirmā reakcija uz to būs gaviles un atslābums, ka populistiem nav izdevies gūt virsroku. Pasaulei un Eiropas Savienībai (ES) ir ļoti svarīgi, ka Franciju vadīs līderis, kurš atbalsta Eiropas vērtības un kurš balstās pārliecībā, ka ES ir droša nākotne, norādīja politoloģe.

Taču pēc šīs “prieka stadijas” būs nepieciešams pārdomu periods, lai analizētu Eiropas pašreizējo stāvokli, ko var raksturot, kā kritisku. Makrona ievēlēšana ir pozitīvs vēstījums, ka cilvēki nedzīvo ilūzijās par ātriem un vienkāršiem risinājumiem, bet gan pārstāv sabiedrību, kas balstās uz ilgtermiņa pieeju, piebilda Ozoliņa.

Viņa skaidroja, ka ir pieaugusi ES iedzīvotāju neapmierinātība ar dzīves līmeni, lēmumu pieņemšanu un politiķu komunikāciju un tie ir jautājumi, kas ir jārisina pie varas esošajiem. Politoloģe pauda bažas, ka ES politiķi būs tik iepriecināti par Francijas vēlēšanu rezultātiem, ka var aizmirst par ikdienas darbiem, kas ir jāveic, lai nevairotu populismu.

Makrons svētdien paziņoja, ka jūnijā gaidāmajās parlamenta vēlēšanās ir būtiski iegūt vairākumu, lai varētu īstenot Francijā nepieciešamās pārmaiņas. “Nākamajos piecos gados es darīšu visu, kas būs manos spēkos, lai nevienam nekad vairs nebūtu iemesla balsot par galējajiem,” viņš pavēstīja, uzrunājot atbalstītājus pie Luvras Parīzē.

Pēc Makrona uzvaras Francijas prezidenta vēlēšanās publiskotu sabiedriskās domas aptauju rezultāti liecina, ka pirms jūnijā gaidāmajām parlamenta vēlēšanām populārākā ir tieši Makrona veidotā partija “En Marche” (“Uz priekšu”). Sabiedriskās domas pētījumu kompāniju “Kantar Sofres” un “Harris Interactive” aptaujās noskaidrots, ka “En Marche” parlamenta vēlēšanu pirmajā kārtā 11.jūnijā saņemtu 24-26% balsu. Konservatīvie republikāņi saņemtu 22% balsu, Lepēnas pārstāvētā Nacionālā fronte (FN) iegūtu 21% līdz 22% balsu. Pašreizējā Francijas prezidenta Fransuā Olanda pārstāvētos sociālistus atbalstīt gatavi ir tikai 8% līdz 9% vēlētāju.

Komentāri (30)

west 08.05.2017. 19.18

Makrons pievienosies Merķelei un abi turpinās Eiropas vilkamizācijas politiku. Tas tagad saucas – ” Mēs neļausim mūs sašķelt! “.

Par laimi Francijā būs vēl parlamenta vēlēšanas.

Balsojums par prezidentu bija balsojums pret Putina draudzeni Lepēnu un tas ir pareizi.

Īstās franču tautas domas būs parlamenta vēlēšanās. Tad arī redzēsim, kādas ir viņu domas par musulmaņu vilkamizāciju, notikušajiem terora aktiem un upuriem.

Runa gan ,ka vēlētāju atmiņa esot nejēdzīgi īsa.

+3
-3
Atbildēt

0

Anonīms 08.05.2017. 10.31

nezinu nezinu – sašķeltību rada tas, ka ES un arī Francijā ir padziļinājusies sociālā nevienlīdzība.

Ja tā netiks novērsta – nekas nemainīsies.

Cik saprotu – Makronam izšķirīgas būs parlamenta vēlēšanas.

Vēlēšanu gaitu – kādas 3 stundas klausījos BBC. Tur ne reizi kā galvenie vaininieki populisma uzvaras gājienā Eiropā netika piesaukti kremļa aģenti. Viņi gan tika pieminēti citā sakārā, bet tomēr.

Kamēr ar vienu ausi šodien klausos ko un k par vēlēšanām saka latviešu “gudrie” un protams, kremlis vainīgs, ka maza vēlētāju aktvitāte, ka franču fašisti – populisti lēni, bet neatlaidīgi tuvojas varai .

Nu ko – mācības ir smagas, bet mūsējie – latvieši – neko nemācās – nav nekā vieglāka kā pateikt, ka kremlis vainīgs ….

+2
-3
Atbildēt

6

    Ēriks > Anonīms 08.05.2017. 10.48

    Nu jau nu…visvieglāk pateikt,ka vainīgi ir latvieši.

    +3
    -7
    Atbildēt

    0

    basta > Anonīms 08.05.2017. 14.35

    to Skaisle

    Bez kremļa un tā emisāru armijas Latvijā, Vienotība un SC jau sen būtu, kur pēc likuma un taisnības tiem jābūt.

    0
    -4
    Atbildēt

    0

    basta > Anonīms 08.05.2017. 16.53

    to tonijs

    Man prieks, draugs, ka mēs vienādi domājam, ka Vienotība un SC no viena latviešu grūtnieču dedzinātāja, Kononova NKVDešņika šineļa un NA viņu lielākais ienaidnieks.

    0
    -4
    Atbildēt

    0

    basta > Anonīms 08.05.2017. 18.45

    to tonijs

    Pretējie poli ir antipodi, ar pilnīgi pretējiem uzskatiem. Bija absolūta Vienotība & Saskaņa, kad preža krēslā vajadzēja iedabūt Putina favorītu, Vējoni, pie nozīmīgākām silēm Rinkēviču un Kozlovski, fanātiski sargāt čekas maisus, dalīt UA krievu bandītiem un čekistiem un kas skar latviešu varoņu piemiņu 16. martā un WWII noziedznieku un to noziegumu mantinieku cūciskās dzīres 9. maijā.

    Zatleram un viņa varzai gaiss zem SC sedziņas likās pietiekami labs.

    +1
    -3
    Atbildēt

    0

    tonijs > Anonīms 08.05.2017. 18.23

    Mazais, kad skolā mācīsies fiziku, tad uzzināsi, ka pretējie poli pievelkas, par ko mēs regulāri varam pārliecināties arī politiskajā dzīvē.

    +4
    -2
    Atbildēt

    0

    tonijs > Anonīms 08.05.2017. 16.08

    Mazliet palabošu tevi, bērniņ- SC pretpols ir NA, nevis Vienotība.

    +5
    -2
    Atbildēt

    0

basta 08.05.2017. 13.54

to fretka

Es arī nesapratu, ekscentrists, lai neteiktu vairāk, komunists Makarons un Trampa kungs?

0
-4
Atbildēt

2

    basta > basta 08.05.2017. 15.14

    to fretka

    Vsi gudri, es viens muļķis, kam nepielec, kas kopisks Trampa kungam un viņa antipodam, Makaronam.

    0
    -3
    Atbildēt

    0

    fretka > basta 08.05.2017. 14.39

    Visi visu ir sapratuši un apliecinājuši ar mīnusiem.

    +1
    -3
    Atbildēt

    0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu