Nodibināta sociāldemokrātiska politiskā partija "Progresīvie" • IR.lv

Nodibināta sociāldemokrātiska politiskā partija “Progresīvie”

79
Foto no personīgā arhīva

Jaunā politiskā partija iestāšoties par to, lai Latviju ekonomiski, sociāli un politiski tuvinātu Ziemeļvalstu modelim.

Sestdien Rīgā 220 biedrības “Progresīvie” domubiedri nobalsoja par jaunas politiskās partijas dibināšanu ar tādu pašu nosaukumu.

Jaundibinātā partija neizslēdz iespējamu startu Rīgas domes vēlēšanās, taču lielākās cerības tā liek uz pašvaldību vēlēšanām Jūrmalā, Ropažu novadā, Baldones novadā un Aizputes novadā.

“Progresīvie” valdes priekšsēdētājs Dobelis aģentūrai LETA iepriekš pastāstīja, ka partija varētu startēt vēlēšanās vairākās pašvaldībās, piemēram, Jūrmalā. Pēc tam partija varētu piedalīties gan Saeimas, gan Eiropas Parlamenta (EP) vēlēšanās. Likumā noteikts, ka Saeimas un EP vēlēšanās drīkst piedalīties partijas vai to apvienības ar vismaz 500 biedriem.

Par partijas priekšsēdētāju ievēlēts Māris Graudiņš. Kā liecina publiski pieejamā informācija, Graudiņš iepriekš ir bijis Saeimas deputāts, kas ievēlēts no saraksta “Savienība “Latvijas ceļš””. Graudiņš bija deputāts Saeimas piektajā sasaukumā, kas darbojās no 1993. gada vidus līdz 1995. gada otrajai pusei.

Graudiņā aģentūrai LETA pastāstīja, ka izredzes dalībai Rīgas pašvaldības vēlēšanās “Progresīvie” vērtē piesardzīgi, jo politiskajam spēkam varētu nepietikt laika, lai pienācīgi sagatavotos. Tomēr partija noteikti plānojot piedalīties pašvaldību vēlēšanās Jūrmalā, Ropažu novadā, Baldones novadā un Aizputes novadā.

Jautāts par finansējumu politiskajām kampaņām, Graudiņš teica, ka līdzekļi tiks ņemti no biedriem. “Naudu ņemsim no biedriem. Mēs neiesim un nelūgsimies, lai mūs kāds atbalsta ar lieliem ziedojumiem, mēs arī nepieņemsim ziedojumus, kas lielāki par 1000 eiro.”

Attiecībā uz sadarbību ar citām partijām pašvaldībās Graudiņš sacīja, ka jaunā partija būs gatava sadarboties ar visām tām partijām, ar kurām saskanēs mērķi attiecībā uz pašvaldību attīstību, kā arī nacionālo politiku. Graudiņš atzīmēja, ka viens no svarīgajiem darbiem pašvaldībās noteikti būs darbs pie atklātības un caurspīdīguma veicināšanas pašvaldību iepirkumos. “Mēs esam par lielāku atklātību pašvaldību konkursos. Noteikti veicināsim arī pašvaldību iedzīvotāju aktīvāku iesaistīšanos konkursu izvērtēšanas procedūrās.”

Jautāts, kā jaundibinātā partija ar mandātiem pašvaldībās cer panākt vienu no saviem deklarētajiem galvenajiem mērķiem – progresīvās nodokļu sistēmas ieviešanu, Graudiņš sacīja, ka arī pašvaldību līmenī ir iespējams ieviest dažas izmaiņas šajā jomā, piemēram, pašvaldībās būtu iespējams veikt grozījumus nekustamā īpašuma nodokļa noteikumos, kā rezultātā ieguvēji būtu iedzīvotāji.

Partijas valdē kopā ar Graudiņu ievēlēti arī Mārtiņš Kossovičs, Antoņina Nenaševa, Ervīns Labanovskis, Guntis Laurins, Asnis Dobelis un Inga Liepa-Meiere.

Dobelis savulaik darbojies Latvijas Sociāldemokrātiskās strādnieku partijā (LSDSP). 2011. gada Saeimas vēlēšanās viņš kandidēja no partijas “Vienotība” saraksta, tomēr netika ievēlēts. Kopumā jaunā politiskā spēka dibināšanā piedaloties “trīs vai četri” cilvēki, kas bija saistīti ar LSDSP, pastāstīja Dobelis.

Jaunā politiskā partija iestāšoties par to, lai Latviju ekonomiski, sociāli un politiski tuvinātu Ziemeļvalstu modelim. Latvijas ekonomikā ir nepieciešamas nozīmīgas reformas, sākot ar ekonomikas politikas pamatu – nodokļu politiku, uzskata topošā politiskā spēka pārstāvji.

“Latvijā ir jāievieš progresīvā nodokļu un nodevu sistēma, kurā pēc progresivitātes principa tiek piemērotas vienādas ienākuma nodokļa likmes visiem ienākumiem – gan darba algai, gan kapitāla pieaugumam, gan citiem ienākumiem. Vidusslānim un trūcīgajiem valsts iedzīvotājiem ir jāsamazina nodokļi un nodevas. Nodokļu slogs no darbaspēka jāpārceļ uz patēriņu, tādējādi veicinot ražošanas attīstību,” teikts partijas paziņojumā plašsaziņas līdzekļiem.

Viens no partijas dibināšanas iniciatoriem uzņēmējs Ervins Labanovskis uzsver: “Agri vai vēlu mēs būtu nonākuši pie tā, ka Latvijā izveidojas moderna kreisa politiskā partija. Tomēr šoreiz to pasteidzināja valdošo partiju mazspēja – mēs visi atceramies bardaku, kas tika radīts nodokļu politikā pieņemot šī gada budžetu.”

Biedrība “Progresīvie” dibināta 2011. gadā. Biedrība norādījusi, ka tās mērķis ir apvienot sociāldemokrātiski domājošus cilvēkus, kuriem ir apnikusi Latvijas labējā politika un kuri iestājas par progresīvām reformām Latvijas politikā, ekonomikā, varas attieksmē pret sabiedrību.

Kā liecina aģentūras LETA arhīvs, biedrība jau vairākus gadus centusies aktualizēt jautājumu par Latvijas nodokļu sistēmas maiņu. 2013. gadā tā iesniedza priekšlikumus Finanšu ministrijai un Saeimas frakcijām par progresīvās nodokļu sistēmas ieviešanu un būtisku iedzīvotāju ienākuma nodokļa samazināšanu. Savukārt pērn decembrī biedrības iniciatīva “Par progresīvu nodokļu sistēmu” tika iesniegta Saeimā.

Komentāri (79)

nomale 25.02.2017. 18.36

Nezinu partijas “Progresīvie” programmu, bet par cik zinu, ka partija “Progresīvie” iestājas par velēšanu tiesībām pašvaldību vēlēšanās nepilsoņiem, tad arī nemaz negribu zināt partijas “Progresīvie” programmu.

+24
-6
Atbildēt

10

    Māris Graudiņš > 26.02.2017. 17.00

    Jāatceras, ka mēs runājam par tādiem nepilsoņiem, kuri vismaz piecus gadus dzīvo konkrētajās pašvaldībās, visdrīzāk viņiem tur ir īpašums, darbs, nodokļi utt. Tādējādi līdzatbildība veicinās lojalitāti.

    Ļoti būtisks valsts drošības ir tas, lai Latvijā būtu pēc iespējas lojālāki iedzīvotāji. Iesaistot visas to grupas lēmumu pieņemšanā un reālā līdzatbildībā par pašu maksāto nodokļu izlietojumu, mēs nevis apdraudam, bet tieši stiprinām valsts drošību. Tā rīkojas lielākā daļa Eiropas valstu, tajā skaitā arī mūsu ziemeļu kaimiņi Igaunijā, kur rezultātā izveidojusies krietni saliedētāka un lojālāka sabiedrība, kas savukārt ir pamats daudziem citiem problēmu risinājumiem, kur šī kaimiņvalsts aizsteigusies mums priekšā.

    +6
    -21
    Atbildēt

    0

    kolpants > 26.02.2017. 22.54

    bet vel līdz šim nav izmantojuši šo izdevību. Kādēļ? Tādēļ ka viņiem uzspļaut šai valstij. Viņi sevi asociē ar “vareno”

    Если им до этого лет 15 упорно доказывали, что они этой стране не нужны, то почему вдруг возникнет желание быть гражданами? Сами же ввели окна натурализации, а потом, когда русские все поняли, начались стоны “вот же сволочи, гражданство не берут”. Радуйтесь, что не берут.

    Ни вам ни им это не нужно, только перед выборами иногда простонать политикам с обеих сторон.

    А что касается уплаты налогов-ну так мы же прекрасно видим, что чем больше налогов, тем больше различных мегастроек. Если бы не кризис, была бы не только библиотека, а и еще “два брата”, и понятно, что тоже с паркетом по почти 100 латов.

    Поэтому смысл платить больше налогов, если все равно на нужны выделят минимум, а остальное будет “освоено”.

    +1
    -5
    Atbildēt

    0

    edge_indran > 27.02.2017. 16.34

    ————–

    Ja pašlaik iebraukušajiem bēgļiem Latvijā necels rūpnīcas, kur strādāt, kā arī dzīvojamās mājas, bērnudārzus, skolas un stadionus, kā tas bij’ 1940. – 1990., tad spēsim noturēt sasniegto līmeni. Šādā gadījumā 100 gadus vēl dzīvosim bez bailēm no

    “islamizācijas”:

    “No patvēruma meklētāju pārvietošanas programmas Latvijā pagaidām palikuši pieci cilvēki”

    http://zinas.nra.lv/_mm/photos/2016-05/540px/175844_dde5775566.jpg

    http://www.tvnet.lv/zinas/latvija/648644-no_patveruma_mekletaju_parvietosanas_programmas_latvija_pagaidam_palikusi_pieci_cilveki

    0
    -1
    Atbildēt

    0

    Svešinieks > 28.02.2017. 16.09

    Saskaņas Centrs reloaded.

    0
    0
    Atbildēt

    0

    Māris Graudiņš > 10.03.2017. 04.12

    >> nomale

    Kādus vispār 25 gadus? Mēs runājam par jaundzimušajiem!

    0
    0
    Atbildēt

    0

    Ēriks > 27.02.2017. 09.34

    Tovarišč,a bet vai interfronte,kas cīnījās pret Latvijas neatkarību,te bija,jeb es to nosapņoju?

    +4
    -1
    Atbildēt

    0

    Absints > 27.02.2017. 13.35

    Es piekrītu tiem, kas saka, ka nevajag pilsonību vai vēlēšanu tiesības dāvināt. Latvijā iegūst pilsonību ir vieglāk par vieglu, ja vien ir vēlēšanās, Ja vien ir! Tiem, kas ir uzmetuši lūpu par to, ka tā netiek dāvināta, tomēr tas ir jānorij un jāatceras, ka ekonomiskie bēgļi no Krievijas tomēr nebija debesmanna Latvijai. Ja manus vecvecākus izsutināja uz Sibīriju ,un vectēvs tur nomira, tad vai fakts, ka tagad izsūtītājiem pilsonība ir jāiegūst, ir liela maksa? Jā, to var uzskatīt kā maksu par Latvijas okupāciju, ko veica “matuška”. Un ja tā nav pieņemama – durvis ir vaļā. Tas vienkārši ir jautājums par lojalitāti.. Un pēc būtības, kategorija ,kura pretendē uz pilsonību, ir tāda pati kā musulmaņu bēgļi tagad. Vienīgā starpība, ka lielā ekonomisko bēgļu plūsma no Krievijas notika agrāk. Tagad iebraukušajiem bēgļiem pēc gadiem 5-10 būs tieši tādas pašas pretenzijas. Latvija ir tik maza, un latviešu ir tik maz, ka nevaram atļauties neaizsargāt savu identitāti, ka to var darīt skaitliski lielās valstis, kā ASV, piemēram. Lai cik latīņamerikāņu tur neiebrauktu, tā vienmēr runās angliski, tāpēc lielvalstis var vairāk “spēlēt” demokrātiju. Ir tāds teiciens: “Paēdušais izsalkušo nesaprot”

    +5
    0
    Atbildēt

    0

    Es > 26.02.2017. 19.25

    nomale

    Vēl jau ir latvieši, kuri gaida, kad atgriezīsies laimīgie padomjlaiki… Arī viņi nez vai ticēs vietējiem latvie;siem, kuri piedāvās kādu skandināvu tipa socdemu variantu. Viņi grib tīru PSRS…

    +10
    -3
    Atbildēt

    0

    Es > 26.02.2017. 17.30

    Māri

    Labdien!

    Vai Igaunija tiešām ir tik labs piemērs?

    Austrumigaunijā, ja neļautu balsot nepilsoņiem pašvaldības vēlēšanās, būtu problēma ar komunālvaldes leģitimitāti, jo tur pilsoņu kopējo iedzīvotāju skaitā ir ļoti maz. Mums, laikam vienīgi Daugavpilī ir kas līdzīgs…

    Vai jau piemirsušies “bronzas Aļošas nemieri? Latvijā tajā laikā arī pārcela WWII sarkanarmiešu pīšļus, bet nekādu ekscesu nebija… Kaut kā škiet par maz ar tādiem apgalvojumiem, lai piekristu, ka tas tiešām strādā…

    Un vēl 1 jautājums no manis: Kas notiks ar uzņēmējiem, ja viņiem liks maksāt palielinātu nodokli no lielas algas un no kapitāla? Paliks LV vai dosies citur attīstīt ražošanu, kuru solāt attīstīt?

    +11
    -3
    Atbildēt

    0

    nomale > 26.02.2017. 18.42

    Māris Graudiņš …Jāatceras, ka mēs runājam par tādiem nepilsoņiem, kuri vismaz piecus gadus dzīvo konkrētajās pašvaldībās, visdrīzāk viņiem tur ir īpašums, darbs, nodokļi utt. Tādējādi līdzatbildība veicinās lojalitāti….

    ————————-

    Piedodiet, bet pirmkārt mēs runājam par cilvēkiem, kuri jau 25 gadus ir varējuši iegūt pilsonību, bet vel līdz šim nav izmantojuši šo izdevību. Kādēļ? Tādēļ ka viņiem uzspļaut šai valstij. Viņi sevi asociē ar “vareno” un pat tad, kad pienesīsiet viniem pilsonību uz paplātes viņi aizies un nobalsos par Lindermanu&co.

    Otrkārt, faktiski nevienam cilvēkam šajā valstī vēl joprojām smadznēs nav izveidojusies saistība starp paša samaksātajiem nodokļiem un labklājības līmeni valsti. Strādnieki saņem algu aploksnēs un lamā valsts sociālo aprūpi, uzņēmēji nemaksā nodokļus un tāpat lamā valsti par visu ko tā viņiem nenodrošina. Uzskatīt, ka Ivans, kurš ikdienā dzīvo “krievu pasaulē” pēkšņi kļūs lojāls ir maigi izsakoties naivi.

    Cerat uz krievu balsīm nākotnē? Nebūs! Moris savu darbu būs padarījis un būs šajā dzīvē lieks.

    +21
    -2
    Atbildēt

    0

lno 26.02.2017. 12.52

Būs papildspēks sociāldemokrātam Ušakovam:) Pirmdien pašvaldība sniegšot izsmeļošas atbildes uz PIETIEK jautājumiem par kapavietu Ušakova vecākiem. Jau kuro dienu zinama šī informācija, bet portālā klusums, nekādu protestu kā VVF kapavietas gadījumā…Liberāli un progresīvi:)

+18
-5
Atbildēt

13

    Māris Graudiņš > lno 26.02.2017. 17.09

    Kāpēc papildspēks? Drīzāk tieši otrādi, jo līdz šim daudzi sociāldemokrātiski domājoši cilvēki ir pieslējušies Saskaņai tāpēc, ka vienkārši nebija citas alternatīvas pret labējo ekonomiku. Nākotne rādīs, ļaujiet strādāt un spriediet pēc darbiem!

    +5
    -16
    Atbildēt

    0

    robotron > lno 26.02.2017. 14.48

    lno

    IeM, DP un SAB ir pietiekami materiāla, lai Ušmeriks cietuma kameru atstātu tikai ar kājām pa priekšu. Nevar, jo tad tas pac sagaidītu arī visu Vienotības pidarasņju.

    +1
    -7
    Atbildēt

    0

    edge_indran > lno 26.02.2017. 13.10

    ———-

    IR svarīgākas lietas, no kurām var uztaisīt sensāciju:

    Twitter: 23.2.2017. Rīgā «puteņa biļetes» bezputeņa apstākļos.

    http://www.kasjauns.lv/lv/bildes/Latvija/22.02.2010/Putenis-g.jpg

    http://www.protesti.lv/twitter-23-2-2017-riga-putena-biletes-bezputena-apstaklos/

    0
    -5
    Atbildēt

    0

    robotron > lno 26.02.2017. 20.34

    Māris Graudiņš

    Gandon štopanais, ekonomika var būt tikai labēja. Nevienu dienu kremļa zagļu, slepkavu un pidarasu pārstāvošais SC nav bijis sociāldemokrāstisks.

    +2
    -6
    Atbildēt

    0

    kolpants > lno 26.02.2017. 23.00

    Если негражданин получил гражданство России, но он теряет статус негражданина. У латвийских служб есть эти данные, так как для получения гражданства России требуются справки из латвийских инстанций.

    Поэтому гражданин России никаким образом не сможет голосовать на выборах в самоуправление, даже если у неграждан будет право голоса.

    0
    -4
    Atbildēt

    0

    edge_indran > lno 27.02.2017. 16.37

    andrejs > lno 27.02.2017. 11.23

    To zane

    Reti sakarīgs koments. To, kā izķert nelegālos :) Krievijas pilsoņus rakstīju jau pirms vairākiem gadiem

    +4
    0
    Atbildēt

    0

    Es > lno 26.02.2017. 17.33

    Māri,

    Vai Jums nešķiet, ka vēlētājam ir jāizdara savu izvēli atbildīgi? Ja kļūdāmies un ievēlam avantūristus vai ekonomikas grāvējus, tad attiecīgā pašvaldība tiek “nolaista uz grunti” pa tiem 4 gadiem. Manuprāt, te neder saukļi – Ļaujiet strādāt un Nākotne rādīs. Un ja nu “sastrādāsiet tā, ka nākotne rādīs bēdīgu ainu? :)

    +10
    -5
    Atbildēt

    0

    zanE. > lno 27.02.2017. 10.48

    …Kolpant…tā ir vēlmju domāšana, ka visi ir godīgi…jā, likums nosaka – ja iegūsti citas valsts pilsonību, personai jāierodas Pilsonības un migrācijas lietu pārvaldē un jāinformē par statusa maiņu, kā arī – jānodod sava pase…diemžēl, neviens to izkontrolēt nav spējīgs, jo Krievijas vēstniecība tādus datus Latvijai par saviem pilsoņiem nesniedz…

    …līdz ar to nepilsonis var kļūt par Krievijas pilsoni, saņemt Krievijas pensiju no 55 gadiem un – saglabāt nepilsoņa statusu, kas tam dod pilnīgi visas Latvijā garantētās soc.nodrošinājuma garantijas, saņemt Latvijas pensiju, īpašās rīdzinieka tiesības un atvieglojumus, ceļošanu pa Eiropu, atvieglotu vīzu režīmu ar bijušajām padomju republikām, bet…pats galvenais – ar Krievijas pasi nobalsot par Putinu…

    …Latvijas valstij nav iespēju salīdzināt datus ar RU vēstniecību, lai gan – ja tā labi gribētu, izķert tādus nepilsoņus/Krievijas pilsoņus būtu pavisam vienkārši – Krievijas vēlēšanu laikā pie Latvijā izveidotajiem vēlēšanu iecirkņiem veikt dokumentu pārbaudi…

    …arī robežkontroles punktos varētu izķert tādus dubultpilsoņus/nepilsoņus, ja vien būtu vēlme salīdzināt uzrādītos dokumentus un tajos iekļautos datus ar LV datu bāzēm…kurā gadījumā persona ceļo ar Krievijas pasi un vai ceļojot uz Eiropu – neparādās nepilsoņa pase…

    …jā, piņķerīga lieta un ko tur iespringt tādu “sīkumu” dēļ….

    +8
    0
    Atbildēt

    0

    Es > lno 26.02.2017. 20.59

    zanE

    Nu, ko mēs tur gaidīsim… Visu izšķirs, cik bagāti izrādīsies sponsori šai partijai. Būs bagāti, redzēsim visu cirku, nebūs, pagaisīs kā rīta migla. Es jau kādu laiku domāju, ka mums partijas ir tādi Startapi no biznesa parkiem…

    +8
    0
    Atbildēt

    0

    Es > lno 26.02.2017. 19.22

    zanE

    Laikam partija devusi uzdevumu ierakstīt kaut ko visās aktīvajās diskusiju vietās Graudiņa kungam. Bet uz atbildēm varam necerēt. Un, ko gan viņi atbildētu? Neko.

    +11
    -3
    Atbildēt

    0

    zanE > lno 26.02.2017. 20.28

    …Labvakar, Valdi!…

    …jau šobrīd Rīgai “Vienotās Krievijas” līgumpartneri izstrādājuši savu ārpolitiku, ignorē valsts likumus, dzīvo pēc sava “standarta”, sašķeļot Latvijas sabiedrību savējos un svešos(ārpus Rīgas dzīvojošos), piešķirot īpašās labvēlības statusu Krievijas pilsoņiem…pašvaldību uzraugošā ministrija izliekas to visu neredzam, bet…šo nevarību un gļēvumu izmanto Ušakovs – Rīgu pārkrievojot…

    …kas notiks pēc tam, kad balsstiesības tiks uzdāvinātas Latvijas nepilsoņiem, to vairāksolītāji/jaunpartijas pat nav iedomājušies…

    …uzdotie jautājumi ir aktuāli un atbildes uz tiem ir svarīgas, lai vēlētāji spētu izvērtēt, cik nopietns ir topošais politiskais spēks…gaidīsim!…

    +14
    -2
    Atbildēt

    0

    zanE. > lno 26.02.2017. 19.01

    ….Graudiņa kungs, daži jautājumi:

    1. vai Jums ir informācija, cik Rīgā ir deklarējušos nepilsoņu…

    2. cik no šiem nepilsoņiem ir Krievijas pilsonība…

    3. ja Rīgā dzīvo gandrīz puse no Latvijas balsstiesīgajiem – esat veikuši aprēķinus, cik % iegūtu “Vienotās Krievijas” līgumpartneris, ja balsstiesīgajiem vēlētājiem pieplusotu nepilsoņus, tai skaitā – faktiskos Krievijas pilsoņus…

    4. tas pats jautājums attiecas arī uz Latgales pašvaldībām un republikas nozīmes pilsētām…

    +17
    -3
    Atbildēt

    0

J.Biotops 26.02.2017. 11.59

Fretka un vaivai > Neredzu te nekādas pretrunas – kreisa partija un kreisa uzņēmējdarbība saskan ideāli. Tātad par vienīgo cerību jāsauc kreisi uzņēmēji – viss po poņjaķijam.

+9
-3
Atbildēt

1

    fretka > J.Biotops 26.02.2017. 12.15

    Polijā tādiem ir īpašs nosaukums: “lewica kawiorowa” – “kreisie melno ikru cienītāji”. Pēdējās Seima vēlēšanās viņus pilnībā izbalsoja, vairs nav neviena tāda deputāta.

    +8
    -3
    Atbildēt

    0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu