Sēru vēsts: mūžībā aizgājusi aknas transplantāciju pārcietusī Baiba Barone • IR.lv

Sēru vēsts: mūžībā aizgājusi aknas transplantāciju pārcietusī Baiba Barone

21
Foto: Sakchai Lalit, TT Nyhetsbyrån/LETA

Baibas Barones ilgstošajai cīņai pret smagu aknu slimību sekoja visa Latvijas sabiedrība.

Baibas mamma Māra Barone informējusi, ka meitene 11 dienas pēc piedzīvotās aknu transplantācijas tomēr šodien devusies mūžībā. Viņa visas šīs dienas tika turēta mākslīgajā komā, lai veicinātu atlabšanas procesu, ziņo aģentūra LETA.

Šogad augustā smagi slimās Baibas aknu transplantācijai tika saziedota nauda. 50 000 eiro operācijai saziedoja līdzcilvēki, taču rēķins par uzturēšanos Tartu sasniedza 100 000 eiro, un šo summu Nacionālais veselības dienests bija atteicies segt, jo aknu transplantācija šobrīd nav valsts apmaksāto pakalpojumu klāstā. Neilgi pēc tam veselības ministre Anda Čakša paziņoja, ka nepieciešamie aptuveni 100 000 eiro Barones uzturēšanās izmaksu segšanai slimnīcā tiks segti no Rīgas Austrumu klīniskās universitātes slimnīcas Atbalsta fonda līdzekļiem. 

Tartu klīnikā pēdējos mēnešos atradās pavisam trīs Latvijas iedzīvotāji, kuriem bija nepieciešama aknu transplantācija. Novembrī, nesagaidījis donoru, mira Leonīds Pahomovs, bet nupat transplantācija veikta jaunietim Austrim Augustam, kurš operāciju pārcietis daudz veiksmīgāk, nekā Baiba, kuras stāvoklis bijis smagāks jau pirms operācijas.

Komentāri (21)

traductrice 02.12.2016. 14.57

Līdzjūtība ģimenei. No trim pēdējā laika akūtajiem aknas transplantācijas pacientiem 2 ir viņsaulē. Viens nesagaidīja, otrs – sagaidīja stipri par vēlu. Iespējams, abiem būtu bijušas tikpat labas izredzes kā Austrim, ja vien ne tikai “nauda”, bet arī reālā palīdzība tiktu sniegta laikus.

Lai ko arī neteiktu par “donoru trūkumu” Latvijā, man ir grūti noticēt, ka ilgajā laikposmā (vismaz pāris mēneši), kad abus bija iespējams glābt, visa vaina bija “donoru neesamība” (uz tā fona, ka dien-dienā ziņas sākas ar kārtējiem upuriem uz ceļiem). Man ir grūti tam noticēt, atceroties, ka Baibai donors tika atrasts burtiski nākamajā dienā pēc papildu naudas savākšanas, un arī Austrim donors atradās uzreiz pēc tam.

Donoru tēma, protams, ir smaga tēma. Bet vai atbildīgie dienesti var, roku uz sirds liekot, teikt, ka tika darīts viss? Patiešām, viss?

+2
0
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu