Dzīvības ķēde • IR.lv

Dzīvības ķēde

2
Nellija Ločmele

Tā notiek reti, kad viena cilvēka nāve sniedz iespēju sešiem dzīvot — pilnvērtīgāk, ilgāk un labāk. Pirms mēneša apstākļi tā sakrita, ka Latvijā bija iespējams transplantēt viena mirušā orgānus, glābjot četras dzīvības un diviem cilvēkiem atjaunojot redzi.

Uz Ir vāka jūs redzat 11 mediķus — tikai daļu no milzīgās komandas, kas šo varoņdarbu paveica. Patiesībā tās ir vairākas komandas, ko vienā bildē meistarīgi salīmējis mūsu vāka mākslinieks Krišs. Jo ārstu darba grafikus saskaņot kopējam foto ir neiespējamā misija.

No malas šķiet, ka neiespējamā misija ir arī orgānu pārstādīšana. Kad nolēmām izpētīt, kā soli pa solim notiek šis process, pat īsti neaptvērām, cik izaicinoši tas būs. Cik precīzi viss darbojas! Tā ir milzīga pūļu, prasmju un pašaizliedzības ķēde. No mirušā un viņa tuviniekiem līdz jaunu dzīves iespēju guvušajiem pacientiem, bet pa vidu ir mediķi un pat robežsardzes helikoptera pilots! Ļoti saspringta diennakts. Piemēram, sirdij pēc izņemšanas ir jānonāk jaunā ķermenī četru stundu laikā — dārga ik minūte, ja turklāt vēl jāšķērso puse valsts.

Starp citu, šis stāsts ir labs iemesls padomāt, kā traģiskā situācijā rīkotos jūs. E-veselības lapā savu gribu piefiksējuši tikai pārdesmit tūkstoši. Ko jūs atbildētu ārstam, ja pēkšņi mirušā tuvinieka griba nav zināma, jo par to nav sanācis izrunāties? Un ko viņi teiktu ārstam, kad neko vairs nevarētu pajautāt jums? Vai piekristu orgānus ziedot līdzcilvēkiem, kuriem garajā transplantācijas rindā jūsu sēru diena var kļūt par otru piedzimšanu? Ir vērts šo tēmu pārrunāt bez asarām, rāmi un ar mīlestību.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu