Viena nāve, sešas dzīves • IR.lv

Viena nāve, sešas dzīves

3
Daļa no sirds pārstādīšanas komandas. No kreisās: profesors Uldis Strazdiņš, operāciju māsa Renāte Orbitāne, anestezioloģe Ivita Freiberga, kardioloģe Gunta Vēvere, kardioloģe Baiba Barone un sirds ķirurgs Ints Putniņš. Foto — Ieva Salmane
Agnese Meiere

Gandrīz divas diennaktis kā labi strādājošs pulksteņmehānisms — tā no malas izskatās sešas vienlaikus veiktas transplantācijas. Tajās iesaistījās daudzi desmiti mediķu un koordinatoru

Lūgumu veikt donora orgāna transportēšanu robežsardzes aviācijas un speciālo operāciju dispečers saņēma 15. marta rītā, tikai īsu brīdi pēc tam, kad kādam vīrietim Ziemeļkurzemes Reģionālajā slimnīcā tika apstiprināta smadzeņu nāve. Šis cilvēks nekad neesot izteicies par orgānu ziedošanu pēc nāves, un arī formālas elektroniskas atzīmes par to E-veselības informācijas sistēmā nebija. Lēmumu nācās pieņemt tuviniekiem. Atbilde bija: «Piekrītam.» Tas aizsāka veselu notikumu lavīnu, kuras rezultātā tika izglābta dzīvība četriem cilvēkiem un diviem ievērojami uzlabota dzīves kvalitāte.

128 cilvēki gaidītāju sarakstā

Ventspils slimnīcā saspringts bija jau iepriekšējās dienas rīts, kad ar galvas smadzeņu aneirismu ieveda kādu cilvēku vidējos gados. Paplašinājums smadzeņu artērijā jau bija plīsis, un tas izraisīja smadzeņu nāvi.

Katrai slimnīcai ir instrukcijas, kā rīkoties šādā situācijā. Jo rodas cerība, ka vienas dzīvības zaudējums ļaus izglābt kādu citu. Vai pat vairākas. Latvijā orgānu transplantāciju veic tikai Stradiņa slimnīcā Rīgā, un pērn tur notika 75 šādas operācijas — trīs reizes pārstādīta sirds, 46 nieres un viena akna. Vēl 25 pacientiem radās iespēja uzlabot redzi.

Diemžēl donoru orgānu pieejamība ir kritiski zema — īpašā sarakstā šobrīd reģistrēti 128 pacienti, kuriem transplantācija nepieciešama steidzami. Visvairāk gaida jaunu nieri, bet 13 cilvēkiem nepieciešama arī jauna sirds.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu