Lielāko masu slepkavību Latvijas vēsturē pieminot • IR.lv

Lielāko masu slepkavību Latvijas vēsturē pieminot

109
NULL
Una Grants

Kāpēc latviešiem ir svarīgi pieminēt 1941. gada ebreju masu slepkavību Rumbulā

Pirms 75 gadiem, 1941. gada 30. novembrī un 8. decembrī Rīgas pievārtē tika noslepkavoti 26 000 ebreju – 25 000 Latvijas pilsoņu un apmēram 1000 no vācu reiha pārvietoto cilvēku. Lielāko masu slepkavību Latvijas vēsturē pēc pavēles no Berlīnes organizēja un plānoja nacistiskās Vācijas SS obergrupenfīrers Frīdrihs Augusts Jekelns. Rīgas geto nometinātos cilvēkus no mājām izdzina un uz Rumbulas mežu veda latviešu un vācu SD vienības, tai skaitā bēdīgi slavenā Arāja komanda. Kolonas apsargāja latviešu kārtības policija. 

Tos, kuri mēģināja slēpties, pretoties vai gluži vienkārši gāja pārāk lēni, nošāva vēl geto teritorijā vai pa ceļam. Rumbulas mežā upuriem atņēmu viņu personiskās mantas, lika izģērbties un pašiem apgulties iepriekš izraktajos masu kapos. Tad uz savu tuvinieku un līdzcilvēku līķiem gulošos nošāva vācu SD un operatīvās komandas EK locekļi. 

Pēc 8. decembra latviešu un vācu SD vienības turpināja meklēt un nogalināt tos ebrejus, kuriem bija izdevies geto teritorijā paslēpties. Rumbulā noslepkavotie vīrieši un sievietes – brāļi, māsas, mammas, meitas, tēvi, mazbērni, dēli, vectētiņi, vecmāmiņas, draugi, vīri, sievas, kaimiņi – bija tādi paši cilvēki kā mēs. Latvijas cilvēki, jo Latvija bija viņu dzimtene, Latvijas cilvēki, jo Latvijas zeme kļuva par viņu kapu. 

Mūsdienās Rumbulā bojāgājušos ik gadu novembrī piemin Latvijas ebreju kopiena, tās draugi, saujiņa vēsturnieku, pētnieku un muzeju darbinieku. Pagājušogad pasākumā pirmoreiz piedalījās valsts augstākās amatpersonas. Plašākai sabiedrībai par notikušo atgādina kāds virsraksts avīzē vai dokumentālās filmas nosaukums televīzijas programmā, bet kuram gan mūsdienās ir laiks rakstus izlasīt un filmas noskatīties; tā teikt, dzīve ir ir īsa, bet vēsture gara un piemiņas dienu Latvijā daudz. 

Turklāt par Rumbulu runāt ir smagi, jo lai gan neviens vēsturnieks vairs neapšauba Arāja komandas un latviešu kārtības policijas dalību nozieguma veikšanā, sabiedrībai to ir grūti aptvert, pieņemt, kur nu vēl apspriest. 

Gluži nesen pie sociālajā tīklā “Facebook” publicētā aicinājuma pieminēt Rumbulu kāds sašutis tautietis nikni vaicāja, kāpēc gan tiek lūgts atcerēties nacistu noslepkavotos ebrejus nevis komunistu nogalinātos latviešus. Sak’, katram “savi” mirušie. Un tā nu mēs klusējam un novēršamies, līdzīgi kā 1941. gadā klusēja un novērsās tik daudzi latvieši, redzot uz Rumbulas pusi aizejošos cilvēku tūkstošus. 

Starpība tikai tā, ka atšķirībā no mūsu vecvecākiem un vecvecvecākiem mūs klusēt un novērsties nespiež sveša Latvijas teritoriju okupējusi vara. Mēs esam brīvi savā valstī pieminēt visus, kurus esam zaudējuši. Mūsu vēsturiskā atmiņa nav sacensības, kurās Rumbulā noslepkavotajiem un uz Sibīriju aizvestajiem jācīnās par piecām minūtēm mūsu dārgā laika. 

Mūsu līdzjūtība un sāpes nav nauda, kuru izdalot vieniem vairs nepaliks otriem. Arājs un viņa komanda mūs nepadara par slepkavu tautu, tāpat kā Žanis Lipke un citi ebreju glābēji mūs nepadara par varoņiem. Par kaut ko padarīt sevi varam tikai mēs paši. 

Godinot Lipki un 270 citus ebreju glābējus Latvijā, mēs apliecinām, ka mūsu varoņi ir tie, kuri patiešām gatavi savu tuvāko mīlēt kā sevi pašu un atdot par viņu savu dzīvību. Novēršoties un neveikli klusējot nozieguma priekšā tikai tāpēc, ka tas īstenots ar latvieša roku vai latvieša palīdzību, mēs pazemojam sevi un savu tautu. 

Arājs un viņa komanda bija kolaboracionisti, kuri nodeva valsti un palīdzēja svešai varai slepkavot Latvijas cilvēkus. Mēs neesam atbildīgi par viņu noziegumiem, bet mēs esam atbildīgi par savu attieksmi pret tiem. 

25 000 nogalināto Latvijas ebreju bija mūsējie – daļa no Latvijas tautas, par kuru runā Satversmes 2. pants; viņi piedalījās brīvības cīņās, viņi cēla Latviju, viņi bija Latvija. Mūsējie ir arī no dažādām reiha vietām atvestie ebreji, kuri mira Rumbulā. Un ne jau tikai tāpēc, ka tika noslepkavoti uz Latvijas zemes. Viņi ir mūsējie, jo mēs visi esam cilvēki; mēs nevarējām glābt viņu dzīvības, bet mēs varam sargāt viņu piemiņu.

 2016. gada 29. augustā Lietuva pieminēja Molēti pilsētiņā pirms 75 gadiem noslepkavotos ebrejus. Piemiņas gājienā uz masu slepkavības vietu piedalījās vairāk kā 3000 cilvēku: studenti, skolnieki, Lietuvas armijas virsnieki, pilsoniskās sabiedrības aktīvisti, katoļu baznīcas pārstāvji, ģimenes ar bērniem, valsts prezidente. Pasākuma iniciators lietuviešu režisors Marjuss Ivaškevičs aicinājumā līdzpilsoņiem rakstīja: “Iesim pie tiem, kuri mūs ir gaidījuši trīsceturdaļgadsimta. 

Es ticu, viņi zināja, ka pienāks diena, kad Lietuva pie viņiem atgriezīsies. Un arī viņi tad atgriezīsies Lietuvā. Jo Lietuva bija viņu mājas. Viņu vienīgās mājas.”. Arī mums pienācis laiks aicināt mājās tos, kurus mūsu vecvecāki un vecvecvecāki pirms 75 gadiem redzēja aizejam. 

2016. gada 30. novembrī iesim iedegt sveces pie Brīvības pieminekļa, lai viņi caur gadsimta tumsu spētu atrast ceļu uz Tēvzemi, kurai viņus atņēma, un Brīvību, kas viņiem tika liegta.

Autore Dr. Hist. Una Bergmane ir Kornela Universitātes pēcdoktorantūras pētniece.

Komentāri (109)

Miervaldis 28.11.2016. 14.25

Vēsturiska izziņa. Kad vācu okupācijas vara Dānijā pavēlēja ebrejiem nēsāt dzeltenas zvaigznes, Dānijas karalis arī sāka nēsāt tādu zvaigzni. Vēlāk, kad sāka represēt Dānijas ebrejus, viņi ne bez dāņu palīdzības pārcēlās uz Zviedriju. Uz okupantu pretenzijām dāņi atbildēja ”Jūs gribējāt, lai Dānijā nebūtu ebreju. Dānijā viņu nav, Ko vēl jums vajag?”

+7
-1
Atbildēt

2

rujienasmetals 28.11.2016. 17.18

pieminēt vajadzētu visas Latvijas pilsētās.kurās vācu propogandas apdulināti ,šāva savus kaimiņus, kaimiņu bērnus

Piemēram Rūjienā noslepkavoja pussimts ebreju.

+6
-2
Atbildēt

16

    edge_indran > rujienasmetals 28.11.2016. 18.39

    —————

    Kā tad – un tikai vācu propagandas iespaidā jau 1930. gados korponeļi rāva vaļā dziesmu:” Šauj (..) Ventmalā….” ?

    http://www.visitlatvia.lv/img/nodes/th/873/4234/f/udens_ventasrumba.jpg

    0
    -3
    Atbildēt

    0

    atrium > rujienasmetals 28.11.2016. 19.59

    rujienasmetals

    Nekādas vācu propagandas nebija, kad tavējie nolādētie izdzimteņi tīri sava prieka pēc “Baigā gadā” noslepkavoja desmitiem tūkstošu latviešu un ja visi krievu tanku bučotāji būtu likvidēti, tā būtu, varbūt, ne gluži adekvāta, tomēr atmaksa. Es apgalvoju, ka ASV cionisti apbruņojot visnecilvēciskāko režīmu, kas jau bija noslepkavojis vairākus desmitus miljonus pašu pilsoņu, faktiski jau bija uzsākuši karu pret cilvēci.

    0
    -2
    Atbildēt

    0

    edge_indran > rujienasmetals 28.11.2016. 18.53

    —————-

    Amerikas institūtos labāk par Kremli zina:

    “Liela daļa no Arāja komandas vadības bija korporeļi: Arvēds Dīkmanis, Konstantīns Kaķis, Boriss Kinslers, Herberts Cukurs bija letoņi, bet Alberts Kalniņš un Kārlis Ozols nāca no Fraternitas Livonica.

    ( Andrievs Ezergailis. Holokausts vācu okupētajā Latvijā 1941-1944. Latvijas vēstures institūta apgāds, 1999. 201. lpp.)

    http://gramatas-e.ucoz.lv/_ld/2/35557066.jpg

    1935. gadā viņš [V.Arājs] tika uzņemts studentu korporācijā “Lettonia”

    Kaprāns, M., Zelče, V. «Viktora Arāja curriculum vitae Latvijas valsts vēstures arhīva materiālos

    0
    -1
    Atbildēt

    0

    atrium > rujienasmetals 29.11.2016. 10.02

    Miervaldis

    Kā izteicās viens politiķis, Staļinam sagrābjot varu, PSRS ara zemi ar koka arkliem. ASV sabūvēja PSRS simtiem kara rūpnīcu, daudzi tūkstoši amerikāņu inženieru, pakļaujoties nolādētā kropļa, Rūvelta, aicinājumiem devās talkā Staļinam, lai sagatavotu vispasaules revolūciju, daudzi tūkstoši inženieru visā pasaulē, tika salīgti, lielākoties ar viltu, it kā darbam Brazīlijā vai Dienvidāfrikā un ar kravas kuģiem izvesti uz PSRS. Praktiski nevienam neizdevās atgriezties mājās, arī tie, kuri bija uz Krieviju devušies labprātīgi, pēc izteiktas vēlēšanās doties prom, savas dienas beidza konclāģeros.

    Iepazīsties ar “Pēdējā republika” un neatgremo Kiseļ TV, Dugina, Djukova, Prahanova, Kurviņjana un citu galējo fašistisko izdzimteņu vēmekļus!

    0
    -1
    Atbildēt

    0

    rujienasmetals > rujienasmetals 28.11.2016. 22.58

    edge

    antisemītisms sākās jau Senajā Romā.

    Arī ulmaņlaikos bija antisemītisma izpausmes(kā jau pret visu atšķirīgo)

    +1
    -1
    Atbildēt

    0

    edge_indran > rujienasmetals 29.11.2016. 00.22

    ————-

    “…1938. un 1939. gada mijā tikai viena valsts Eiropā atļāva pie sevis ieceļot Vācijas un Austrijas ebrejiem – apmēram 2000 cilvēkiem.(..) Šis ebrejiem ieceļot atļāvējs bija prezidents Kārlis Ulmanis. Ja tolaik būtu vēl Latvijā Saeima un parlamentārā demokrātija, kas zina, vai politiķi būtu ielaiduši iekšā šos 2000.”

    http://nra.lv/latvija/151188-margers-vestermanis-ulmanim-nebija-beglu-krizes.htm

    0
    0
    Atbildēt

    0

    atrium > rujienasmetals 29.11.2016. 09.51

    rujienasmetals

    Nebiju dzirdējis, ka krievu fašistiskie izdzimteņi rīkojot masu slepkavības Latvijā, būt bijuši Gebelsa propagandas iespaidā.

    0
    0
    Atbildēt

    0

    atrium > rujienasmetals 30.11.2016. 11.17

    Miervaldis

    kā teica Čerčils- “saņemot valsti ar koka arklu un atstājot ar kodolraķetēm.”

    “Pirmajā pasaules karā Krievija piedalījās ar saviem lidotājiem.”

    Lidoja jau lidoja, tikai cik inženieru Staļinam bija palicis pēc Pilsoņu kara, cik pēc vairākiem emigrācijas viļņiem un cik pēc Lielās tīrīšanas?

    Ulmaņlaikā semītus varēja droši vien saskaitīt uz vienas rokas pirktiem, tāpēc nevarēja būt antisemītisma.

    0
    0
    Atbildēt

    0

    atrium > rujienasmetals 29.11.2016. 10.50

    rujienasmetals

    Arī ulmaņlaikos bija antisemītisma izpausmes(kā jau pret visu atšķirīgo)

    Ulmaņlaikos antisemītisms būtu nonsens, pēc definīcijas, jo Latvijā nebija semītu pret ko tam izpausties. Antisemītisms kļūst aktuāls mūsdienās Vienotības neliešu ievazāto arābu un citu mauru dēļ.

    0
    0
    Atbildēt

    0

    Miervaldis > rujienasmetals 29.11.2016. 23.05

    debilkvekšķim edge-indran, Kremļa nacistam, analfabētam. Korporācijās nebija tikai nosauktie, bet simtiem, tūkstošiem cilvēku. Tātd absolūtajam vairumam viņu nebija nekāda sakara ar SD, bet Kremļa nacists edge-indran ir galvā drātēts, kas arī bija jāpierāda.

    0
    0
    Atbildēt

    0

    rujienasmetals > rujienasmetals 28.11.2016. 22.51

    atrium

    ,,Nekādas vācu propagandas nebija, kad tavējie nolādētie izdzimteņi tīri sava prieka pēc “Baigā gadā” noslepkavoja desmitiem tūkstošu latviešu,,

    vācu propaganda nebija… ? varbūt arī Jozefs Gebelss ir izdomāts, analfabēt?

    ,,tavējie,,? komunisti un nacisti ir vienādi slepkavas.

    +1
    -1
    Atbildēt

    0

    Miervaldis > rujienasmetals 29.11.2016. 23.03

    Ak tā, Staļinam esot bijis visvairāk toncku, vintokrilu un vel visa kā. Kāpēc? Padomju ekonomikai raksturīgā tendence ”visu apdzīt, pārdzīt un iedzīt ānusā par jebkādu cenu”. Protams, visa šī tehnika bija domāta agresijai, bet 1941. gada sarkanarmijas iespējas ir stipri pārspīlētas.

    0
    0
    Atbildēt

    0

    Miervaldis > rujienasmetals 29.11.2016. 22.57

    Ulmaņa laikos antisemītus un pārējos galvā drātētos regulāri troļļoja varas iestādes, tāpēc antisemītiem nebija iespējas izvērsties un viņu bija maz.

    +1
    0
    Atbildēt

    0

    Miervaldis > rujienasmetals 29.11.2016. 22.56

    To teica nevis politiķis, bet Kremļa propagandons. Starp citu, jau Krievijas impērijā būvēja savas lidmašīnas un ne tikai pēc ārzemnieku projektiem, bet arī saviem. Pirmajā pasaules karā Krievija piedalījās ar saviem lidotājiem. Viņu nav pašu labāko sarakstos, bet viņi bija. Tā ka boļševiku runas par to, ka Staļins esot atnesis Krievijai civilizāciju, ir pārspīlētas. Pat padomju kino režisori bija spiesti atzīt, ka PSRS, salīdzinot ar Krievijas impēriju, dzīves līmenis nokritās.

    Arī pārējā pasaulē nekas nestāvēja uz vietas. Amerikānis, kas bērnībā skatījās uz pirmajiem pļer pļer pļer aparātiem, mācījās lidot ar normālu divplāksni, pie Midvejas vadīja alumīnija monoplānu, bet viņa dēls jau sēdēja reaktīvajā mašīnā.

    +1
    0
    Atbildēt

    0

    Miervaldis > rujienasmetals 28.11.2016. 21.34

    Pirmkārt, ASV nekādu īpašu ”cionistu” nav. Otrkārt, PSRS tomēr karoja pamatā ar savu tehniku. Treškārt, T-34 principiāli at šķiras no Kristi tanka, bet KV sērija ir tīrs padomju izstrādājums, kurai ārpus PSRS analogu nebija. Nav par daudz melu vienā komentārā? Vai tā ir principa lieta, kā komentārs, tā vismaz trīs meli?

    +3
    -1
    Atbildēt

    0

    Miervaldis > rujienasmetals 28.11.2016. 18.44

    debiltrollis edge-indran 1930, gados bija studentu korporācijas biedrs un dzirdēja šo dziesmu vai atkal debili murgo?

    Paredzu, ka Kremļa nacists debiltrollis edge-indran nomainīs tēmu kā vienmēr, kad debilitātes dēļ nav spējīgs atbildēt.

    Un, kā jau debils Kremļa nacists, debilais naida kurinātājs edge-indran nezina, ka Latvijā, kamēr tā nebija okupēta, ne tos, ne citus nevienas upes malā nešāva. Ko nu, debilais Kremļa nacist?

    +3
    0
    Atbildēt

    0

egīls 28.11.2016. 13.59

Autore: “Pagājušogad pasākumā pirmoreiz piedalījās valsts augstākās amatpersonas.”

Anatolijs Gorbunovs kā LR AP priekšsēdētājs Rumbulā bija un runāja 1991.gada 24.novembrī.

+4
0
Atbildēt

11

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu