Skolas direktore: Neretas vidusskolā skolotāju alga samazinājusies vidēji par 119 eiro • IR.lv

Skolas direktore: Neretas vidusskolā skolotāju alga samazinājusies vidēji par 119 eiro

45
Klases telpa. Foto: Ieva Makare, LETA

Saskaņā ar jauno darba algas modeli pedagogi zaudē no darba algas piemaksu par pedagogu kvalitātes pakāpēm

Ieviešot jauno darba algas modeli, 28 Neretas Jāņa Jaunsudrabiņa vidusskolas pedagogi saņem vidēji par 119 eiro mazāku atalgojumu, aģentūru LETA informējusi izglītības iestādes direktore Laima Grebska.

“Pedagogi, tāpat kā liela daļa sabiedrības, savu ģimenes budžetu plāno atalgojuma ietvaros. Ir nepieņemama situācija, ka pat līdz septembra beigām pedagogi vēl nezināja, kādu algu saņems par jau nostrādāto septembri,” pauda Grebska, kas savu viedokli par jauno atalgojumu modeli nosūtījusi arī arodbiedrībām, izglītības un zinātnes ministram Kārlim Šadurskim (V), Valsts kancelejai un Latvijas Pašvaldību savienības priekšsēdim Andrim Jaunsleinim.

Grebska skaidro, ka saskaņā ar jauno darba algas modeli pedagogi zaudē no darba algas piemaksu par pedagogu kvalitātes pakāpēm. Iepriekš par kvalitāti tika maksāts arī tad, ja skolotājs gatavojās stundām, konsultēja, audzināja klasi, bet tagad tikai par fakultatīvajām nodarbībām un kontaktstundām. “Vai tas ir godīgi? Tika runāts, ka būs pielikums, bet rezultātā ir mazāk! Vienmēr taču rēķināmies ar tiem līdzekļiem, kurus varētu ieguldīt ģimenes budžetā,” pauda skolas direktore.

Skolas pedagogi nav apmierināti ar to, ka Ministru kabinets lēma uz laiku līdz 2018.gada 31.augustam apturēt pedagogu profesionālās darbības kvalitātes novērtēšanas procesu. Tas nozīmē, ka, sākot ar 2017.gada 1.septembri, astoņiem, bet, sākot ar 2018.gada 1.septembri, septiņiem Jaunsudrabiņa vidusskolas skolotājiem algas kļūs vēl zemākas.

Reformas rezultātā minimālais atalgojums par vienu pedagoģisko likmi tika palielināts no 420 eiro par 21 kontaktstundu līdz 680 eiro par 30 kontaktstundām, taču vienlaikus tika pārskatītas skolēnu un pedagogu skaitliskās proporcijas un pedagogu darba slodzes.

“Vai ir pieļaujams, ka pēc jaunās reformas skolotājiem piemaksā pašvaldības tik daudz, lai algas saglabātos tādas, kādas bijušas iepriekš? Visa iepriekš minētā rezultātā lielākajai daļai pedagogu darba algas samazinās. Vai tāds ir reformas mērķis? Uzskatām, ka valdībai jāuzņemas atbildība par radušos situāciju valstī!” skolas pedagogu viedokli pauda Grebska.

Lielākā daļa pedagogu Neretas novadā pēc jaunā modeļa saņem mazāku atalgojumu, aģentūru LETA informēja novada izglītības darba speciāliste Žanna Miezīte.

“Lielai daļai atalgojums ir samazinājies, jo likmes samazinātas. Algas ir lielākas ļoti minimālam pedagogu skaitam,” skaidroja pašvaldības speciāliste.

Sproģu pamatskolā, kur skolēnu ir ļoti maz, pašvaldība sedz pusi no finansējuma, lai varētu izmaksāt arī pedagogu algas.

Komentāri (45)

Ozols 11.10.2016. 15.17

Kāpēc Vienotība nevar noorganizēt normālu atbalstu savam ministram?

Maz pašvaldību, kurās Vienotība pie varas? Lai nāk ārā ar pozitīvajiem piemēriem un nedzirdētu tikai vaimanātājus (ko arī, protams, IZM vajag izskaidrot, piem., skolēnu skaita izmaiņas).

+7
-1
Atbildēt

8

    Anonīms > Ozols 11.10.2016. 16.22

    vienotības spice ir pārbarojusies – klausies , ko stāsta uzņēmēji – par politiķu otkatiem – ko tāds šadurskis šļupst un ko tādi skolotāji tur kurn – tas vienotības treknajam galam pie kājas … tas ir mans iespaids

    man joprojām nav atbilde uz jautājumu, kāpēc vienotība varu atdeva zzs – lembergam

    +1
    -7
    Atbildēt

    0

    Anonīms > Ozols 11.10.2016. 20.41

    Starp citu,es personīgi pazistu uzņemējus

    ,kuri man stāsta,ka katrai partijai ir pastnieki. Manā jaunībā to sauca par reketu. Lindu Liepiņu personīgi nepazīstu,bet ja viņa apgalvo,ka ES fondu apguves takse ir 70 % otkats,tad kāpēc,lai es tam neticētu? Tā ir informācija,kas aostiprina tikai iepriekš dzirdēto.

    +2
    -4
    Atbildēt

    0

    Anonīms > Ozols 11.10.2016. 20.21

    Lasi un skaties ,uzņēmēja Linda Liepiņa ,ko stāsta -vispirms Ltv1 raidījumā,tagad arī tvnet. Un tālāk spried,izdari secinājumus,VID,FM kas vadīja ? Kas par to politiski atbildēja -Putins? Daesh? Naciķi sagralvuši tiesu sistēmu V ekonomiku un finanses un abi kopā,zemnieku pavadījumā grauj visu citu.

    Nu cik var barot ar meliem un draudiem? Pat ja nebūtu medijos ziņas,ja nebūtu LL drosme -mēs taču te dzīvojam un paši visu redzam un jūtam un saprotam.

    +1
    -3
    Atbildēt

    0

    kimsk > Ozols 11.10.2016. 20.10

    Skaisle,Vai nevarētu sīkāk uzzināt, kuri cilvēki pieder pie tās pārbarotās Vienotības spices, kādus “otkatus” viņi saņem un kādi konkrēti uzņēmēji stāsta par šiem “otkatiem”?

    +2
    -1
    Atbildēt

    0

    kimsk > Ozols 11.10.2016. 20.36

    Paga, paga, pēc Tava pirmā teksta es sapratu, ka Tu personīgi pazīsti uzņēmējus, kas Tev stāsta par Vienotības korumpētību, kā arī skaidri zini, kuri Vienotības cilvēki ir korumpēti. No Tavas atbildes sapratu, ka neko Tu nezini un neviens neko Tev nav stāstījis. Atvaino, ka ienāca prātā uzdot Tev jautājumu.

    +4
    -2
    Atbildēt

    0

    zanE > Ozols 11.10.2016. 15.55

    …IZM visu informāciju par reālo pedagogu darba samaksu, skolotāju un pedagogu skaitu visās 119 Latvijas pašvaldībās un vairāk nekā 700 skolās apkopos divu nedēļu laikā…jo…informācija tiek saņemta no pašvaldībām…

    http://pbs.twimg.com/media/CuaRln2W8AA2Xnd.jpg

    +5
    -3
    Atbildēt

    0

    zanE > Ozols 11.10.2016. 15.58

    – Infografika: 2016./2017. mācību gads skaitļos un faktos

    http://www.lvportals.lv/visi/likumi-prakse?id=282417

    +5
    -3
    Atbildēt

    0

    Ozols > Ozols 11.10.2016. 16.10

    Ok, paldies par grafiku, bet tas nemaina sajūtu, ka Šadurskis atstāts viens cīnīties un skaidrot savu darbu. Vēl tepat vakar tā jocīgā aptauja par nederīgajiem ministriem, kur Šadurskim vajadzēja būt topa otrā galā, bet nē – visās ziņās aiziet negatīvais viedoklis.

    +7
    -3
    Atbildēt

    0

jabis 11.10.2016. 14.04

nasapratu – bija 1200e un tagad ir 1081? Par ko brēka?

+8
-3
Atbildēt

1

    andrejs > jabis 11.10.2016. 14.35

    Tieši par to. Tu taču arī iebilstu, ja tev samazinātu algu.

    +2
    -7
    Atbildēt

    0

jurisml_inbox_lv 12.10.2016. 09.18

izlasiiju rakstu , secinaaju , ka beeda nav tik liela , lai paarliecinaatos iegaaju skolas maajas lapaa , izraadaas ka skolu 2010. gadaa beiguši 16 apsolventi, pedagoģiskais perzonaals direktori , vietnieci ieskaitot ir 35 vieniibas , veel štataa ir lietvedis un saimnieks , tad kaadas slodzes var salasiit , diemžeel par peedeejiem 5 izlaidumiem nav datu , aciimredzot tie jau sleepjami , jo tiek lauzti šķeepi par skolu sleegšanu nepietiekamu skoleenu deeļ , taadēļ lieku blakus Rucavas novadu , kuraa arii bija vidusskola , taču peec reformas , kuraa noteiktais 10 – 12 klašu skoleenu skaitam jaabuut vir 15 , to neiztureeja un vidusskolas statuss tika likvideets un tagad tur ir pamatskola, tad kaadeeļ Neretas vidusskolai dota iespeeja agoneet taalaak? diemžeel taada ir situaacija lauku skolaas

http://www.neretasskola.lv/images/wp-content/uploads/2011/05/Absolventi-_51-60.pdf

http://nra.lv/latvija/izglitiba-karjera/173253-rucavas-novada-skolas-reformas-zaudetaji.htm

+5
0
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu