Nekad nesasniedzams • IR.lv

Nekad nesasniedzams

6
Kaspars Zemītis.
Anda Burve-Rozīte

Man ir sajūta, ka arī Bahs savulaik vienkārši spēlējis prelūdijas korāļiem, radot skaistu mūziku, – stāstā par paša radīto garīgās mūzikas albumu Mana lūgšana ieminas ģitārists Kaspars Zemītis

Viens no pieprasītākajiem ģitāristiem Latvijā. Strādā visplašākajā spektrā: uzstājas solokoncertos, spēlē kopā ar Valsts akadēmisko kori Latvija, kori Kamēr…, Latvijas Radio kori, Nacionālo simfonisko orķestri, operas solistiem Evitu Zālīti, Ievu Paršu, Elīnu Šimkus, arī – populārajā mūzikā – ar Intaru Busuli, Renāru Kauperu, Lindu Leen. Tāds varētu būt īsais Kaspara Zemīša dosjē. 

Savdabīgu akcentu tam piešķir kristīgā ticība – Zemītis jau vairāk nekā 20 gadu ir Rīgas Lutera draudzes Torņakalnā loceklis, kopā ar sievu ik svētdienu apmeklē dievkalpojumus. Viņa pirmais soloalbums ir lūgšana, izsacīta mūzikas valodā. 30. martā ģitārists uzstājās ar garīgās mūzikas koncertu Doma baznīcā, albumā dzirdamās dziesmas diriģenta Māra Sirmā vadībā atskaņoja koris Latvija, stīgu kvartets, Renārs Kaupers un vokālā grupa Schola Cantorum Riga.

Spāņu rakstnieks Federiko Garsija-Lorka, kurš iedziļinājies flamenko kultūrā, reiz rakstīja: «Es atceros kāda veca ģitārista teikto: «Duende neatrodas rīklē, bet kaut kur pašos dziļumos un kāpj augšup no kāju pēdām.»» Ko tu sauktu par savas ģitārspēles dvēseli – duendi?
Mūzikas dvēseli meklē katrs, kas ņem rokās mūzikas instrumentu vai nāk uz koncertu. Skaistums ir tajā, ka neviens īsti nezina, kur tā slēpjas, kā to dabūt ārā. Spāņu mūzika man vienmēr ļoti patikusi, kaut gan nevaru teikt, ka esmu tajā nopietni iedziļinājies. Šis citāts man atgādināja kādu spāņu mūzikas koncertu korporatīvā pasākumā Rīgā: uzstājās trio – ģitārists, dejotāja, perkusionists. Lai cik jocīgi būtu, dejotāja nedejoja to, ko spēlēja mūziķi, bet, tieši otrādi, mūziķi visu laiku skatījās un spēlēja to, ko sieviete dejo. 

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu