Vectēvam par godu • IR.lv

Vectēvam par godu

6
«Mēs zinām, kā uztaisīt jebko, ir bijušas ļoti sarežģītas lietas, nezinu, vai var būt kas sarežģītāks,» Ansona mēbeļu fabrikas valdes priekšsēdētājs Kārlis Emsis.
Zane Mače

Augusta sākumā Ansona mēbeļu fabrikā vēl valda klusums, visi tikko kā atgriezušies no atvaļinājuma, kas darbiniekiem ir jūlijā. Uzņēmuma valdes priekšsēdētājs Kārlis Emsis lepni izrāda ražošanas telpas – katra mēbele, kuru te ražo, ir mākslas darbs

Kārlis, kurš savulaik 17. profesionāli tehniskajā vidusskolā apguva galdnieka arodu un pēc tam studēja Lauksaimniecības universitātē, pats vairs mēbeles netaisa, taču aktīvi uzmana darbus. Viņš rāda durtiņas, kurām tikai ar otiņas triepieniem panākts veclaicīgs skats. «Skaisti,» saka uzņēmējs. Pirms uzņēmuma dibināšanas ar studiju biedru Arni Mūrnieku, kurš biznesā vairs nepiedalās, nolēma ražot labas mēbeles pēc pasūtījuma. Ansona mēbeļu fabrika dibināta 1997. gadā un nes Kārļa vectēva uzvārdu. Emša mamma bija vienīgais bērns ģimenē, apprecējusies un pieņēmusi vīra uzvārdu, ar uzņēmuma palīdzību Kārlis saglabājis vectēva vārdu. Patlaban fabrikā top mēbeles gan privātiem pasūtītājiem, gan sabiedriskām telpām. Liela daļa biznesa ir kosmētikas stendu ražošana vietējiem un ekskluzīviem pasaules zīmoliem. «Sērijveida, masveida ražošana ir cits bizness, mani tas neinteresē,» vaļsirdīgi saka uzņēmējs, kurš grib, lai darbs būtu interesants.

Vienošanās sniegā

Viens no pirmajiem pasūtījumiem bija saistīts ar azartspēļu biznesu. Mēbeļniekus uzmeklēja kāds kungs, elektriķis, kurš taisījis spēļu aparātu «smadzenes un prasījis Kārlim izgatavot korpusus. «Tas bija deviņdesmito sākumā, no koka arī taisījām korpusus,» ar smaidu atceras Kārlis. Tad sekoja salonfrizētavas Maija, kurus Ansona mēbeļu fabrika apmēbelēja. Šī sadarbība atnesa individuālos pasūtītājus. Cilvēkiem patika salonā redzamās mēbeles, viņi gribēja zināt, kas tās izgatavojis. «Bez reklāmas, tikai ar rekomendācijām,» stāsta Kārlis. Tagad gan tiešā veidā ar patērētāju strādā reti, lielākoties ar arhitektiem, kuri klientam izstrādā projektu, bet fabrikā tos īsteno. «Mūs asociē – gribat klasi, lūk, te būs klase,» ar lepnumu saka uzņēmējs, atzīstot, ka fabrikas ražojumu pircēji ir situēti cilvēki, kuri grib labu materiālu, kvalitatīvu mēbeli.

Ieejot universālveikala Stockmann pirmā stāva kosmētikas nodaļā, acis sāk ņirbēt no krāšņajiem plauktiem, kuros rindojas dažādas pudelītes, tūbiņas un flakoniņi. Daudzi no šiem stendiem ir Kārļa firmas darbs. Starp klientiem ir tādi grandi kā Giorgio Armani, Lancôme, Yves Saint Laurent un citi. «Armani stendi man patīk, tie vienmēr ir interesanti projekti, tiek izmantots daudz dažādu materiālu, pielietotas visādas tehnoloģijas,» stāsta Kārlis. Ansona mēbeļu fabrika saņem konkrētu plaukta rasējumu un to uztaisa. Dārgie zīmoli gatavi ieguldīt naudu, lai saņemtu unikālu, krāšņu gala rezultātu. Kā viņi atrada Latvijas firmu? Kārlis smejas, tas esot smieklīgs stāsts. Pirmais lielais kosmētikas zīmols, ar kuru sākās sadarbība, bija Francijas L’Oréal. Šo firmu Baltijā pārstāvējis kāds aktīvs puisis, kurš meklējis kosmētikas stendu ražotāju. Uzrunātie nevēlējušies ķēpāties, bet kāds sacījis, ka esot tāds Kārlis, kura firma varētu uztaisīt. L’Oréal pārstāvis telefonu grāmatā Zaļās lapas sameklējis kontaktus, zvanījis, bet neesot sazvanījis, jo ceha troksnī telefona zvanīšanu neviens nebija sadzirdējis. Puisis devies uz norādīto adresi. Kārlis atminas, ka bijusi ziema un pie fabrikas sniegs vēl nav bijis iztīrīts. «Kā tagad atceros – sniegs līdz celim, mašīnas nevar piebraukt, 300 metru jābrien,» sirsnīgi smejas uzņēmējs. Viņš devies meklēt kādu, kurš sniegu izšķūrēs, un pusceļā saticis vīrieti, kurš bridis pretējā virzienā. Kārlis nobrīnījies – kur tad šis dodas?! Kad nācis atpakaļ, atkal kungu saticis, un sniegā līdz ceļiem sākuši sarunu. Atnācējs stāstījis nāciena iemeslu. «Man likās, ka privātais sektors ir tas, kur ir nauda, veikali – kāds tur bizness,» tās dienas skepsi atminas Kārlis. Kosmētikas firmas pārstāvis rādījis skices, prasot, vai uzņēmums šādas mēbeles var uztaisīt, Kārlis atbildējis apstiprinoši, domādams – uzmetīs tāmi, un topošais klients no summas nobīsies. «Sarēķināju mazu projektu, domāju, pateiks paldies, bet šis teica, O.K., taisām augšā!» Kārlis secina, ka šis neatlaidīgais čalis sniegotajā rītā atnesa kosmētikas plauktu biznesu, kurš tagad ir liela daļa no uzņēmuma darba. Pamazām dažādu zīmolu pārstāvji, redzot Ansona mēbeļu fabrikas taisītos stendus, sākuši zvanīt un interesēties. Nu jau 15 gadus Kārlis taisa stendus mūsu reģiona veikaliem. Citur Eiropā šo nišu pārstāv vācu, franču kompānijas, bet «mēs arī taisām ne sliktāk».

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu