Akadēmiķu mānīgais komforts • IR.lv

Akadēmiķu mānīgais komforts

5
Andris K.Bērziņš

Zinātnieki maldās cerībās, ka uzņēmēji izlasīs patentu kā recepti un «savārīs» pieprasītu produktu

Pirms dažām nedēļām Rīgā viesojās Dr.Imants Lauks, zinātnieks ar iespaidīgu biznesa pieredzi, kurš dibinājis divus veiksmīgus bioinženierzinātnes uzņēmumus. Runājot par zinātnes ideju komercializāciju, viņš skarbi komentēja akadēmisko pasauli, jo redzējis daudz labu, bet nerealizētu ideju. Tas atgādināja bieži dzirdētās frāzes, ka Latvijas zinātniskajos institūtos un universitātēs ir daudz burvīgu inovāciju ideju – ja tikai kāds uzņēmējs spētu tās komercializēt!

Nav tik vienkārši. Izrādās, dzīvē tehnoloģiju uzņēmumu veiksme ir ļoti maz atkarīga no pašas idejas. Lielākā svira ir idejas ieviešana, kas ir daudz grūtāk, nekā var iedomāties. Par to pats pārliecinājos, strādājot ASV un Izraēlas tehnoloģiju uzņēmumā AeroScout. Vairāk nekā astoņus gadus mēs vaiga sviedros rāvāmies, līdz nonācām pie tehnoloģiju praktiskā pielietojuma, kam bija noiets tirgū. Patentētie izgudrojumi bija svarīgi, bet vēl svarīgāka bija to pieslīpēšana reālai dzīvei.

Liela nozīme ir pašu akadēmiķu aktīvai iesaistei komercializācijas procesā. AeroScout pirmais tehnoloģiju vadītājs vairākus gadus dalīja laiku starp universitāti un firmu, nākamais iesaistītais zinātnieks pārnāca uz pilnu slodzi uzņēmumā. Zinātnieki sevi māna ar domu, ka patentu var izlasīt kā recepti un «savārīt» produktu vai pakalpojumu. Gandrīz vienmēr ir daudzas sīkas nianses, kas jāizpēta un jāpielāpa, lai izgudrojums reāli funkcionētu. Un šīs nianses uzķert vislabāk var palīdzēt pats zinātnieks. Diemžēl (ar retiem izņēmumiem) zinātnieki Latvijā neiesaistās aktīvā komercializācijā.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu