Cīņa par ūdeni • IR.lv

Cīņa par ūdeni

6
Lielā renesanses dambja celtniecība Etiopijā.

Līdz šim apdalītās Āfrikas valstis piesaka tiesības uz vērtīgo Nīlas ūdeni, riskējot pat ar kara sākšanos

Sniegbalts aizsprosta betons, tam fonā spilgti zila ūdenskrātuve, blakus laimīgi smaidošu cilvēku sejas – milzīgi plakāti Etiopijas pilsētās un lielceļu malās iztēlo gaidāmo tehnoloģijas brīnumu, ar kuru nācija saista nākotnes cerības. Šis brīnums ir Lielais renesanses dambis uz Nīlas, kas top netālu no robežas ar Sudānu. Taču ilgi lolotais projekts rada milzīgus riskus Ēģiptei – tas var izraisīt ūdens trūkumu un badu pārapdzīvotajā valstī, tāpēc iepriekšējais prezidents solījis kaut ar militāru spēku apturēt dambja būvi. Interešu pretrunas ir dziļas un apstiprina futurologu prognozes, ka tieši ūdens resursi līdz ar naftu būs galvenie nākotnes karu cēloņi.

Apdalītie saceļas

Sudānas galvaspilsētā Hartūmā šā gada martā pulcējās triju valstu – Ēģiptes, Etiopijas un Sudānas – vadītāji, lai kopīgi parakstītu līgumu, kas regulē Lielā renesanses dambja (Grand Renaissance Dam) izmantošanas nosacījumus Etiopijā. Dambja būvniecība sākās 2011.gadā – tas bija vispiemērotākais brīdis, ko Etiopija izmantoja pretrunīgi vērtētā projekta iedzīvināšanai, jo Ēģiptē pēc prezidenta Hosni Mubaraka krišanas valdīja politiskais haoss.

Renesanses dambis ir lielākā un prestižākā būve valstī, kura tikai tagad pamazām sāk atkopties pēc komunistu režīma (1974-1991), tam sekojošā pilsoņu kara un militārā konflikta ar neatkarību atguvošo Eritreju. Paredzams, ka piecus miljardus ASV dolāru vērtais, 1780 metrus platais un 145 metrus augstais aizsprosts pilnībā tiks pabeigts 2017.gadā. Tad arī paredzēts pamazām piepildīt 67 miljardus kubikmetru lielo ūdenskrātuvi (salīdzinājumam – Pļaviņu spēkstacijas ūdenskrātuves ietilpība ir 500 miljoni kubikmetru). Šis process var aizņemt vairākus gadus – atkarībā no lietavām, kas no jūnija līdz augustam atnes valgmi izkaltušajai Etiopijas savannai. Un tikai tad tiks iedarbināta 6000 megavatu jaudīgā spēkstacija, kas par 30% samazinās pašreizējo elektronerģijas deficītu. Etiopija ir viena no lielākajām Āfrikas valstīm, bet vairākiem desmitiem miljonu cilvēku tajā joprojām nav pieejama elektrība, it īpaši lauku reģionos.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu