Mirusi operdīva Jeļena Obrazcova • IR.lv

Mirusi operdīva Jeļena Obrazcova

21
Jeļena Obrazcova. Foto: Elmārs Rudzītis, F64

 

Vācijā mirusi  viena no visu laiku izcilākajām operdziedātājām Jeļena Obrazcova, kas vēl 2012.gada rudenī viesizrādēs Rīgā piedalījās “Pīķa dāmas” uzvedumā Latvijas Nacionālajā operā.

Krievijas mediji ziņo, ka Obrazcovai klimata dēļ ārsti bija ieteikuši doties pa ziemu dzīvot Vācijā. Tā dēļ ticis atcelts arī viņas koncerts pērnā gada decembrī Kremļa koncertzālē.

Obrazcova dzimusi 1939.gada 7.jūlijā Ļeņingradā. Viņa uzstājusies izcilākajos pasaules opernamos kopā ar labākajiem diriģentiem, tai skaitā ar Herbertu fon Karajanu, Rikardo Muti, Klaudio Abado, Džeimsu Levainu, Danielu Barenboimu, Genādiju Roždestvenski, Valēriju Gergijevu un citiem.

Obrazcova bijusi Maskavas Lielā teātra soliste. 1975.gadā – operas “Karmena” simtgades gadā – viņa Spānijā tika atzīta par labāko Karmenas lomas izpildītāju pasaulē. Sulīgā mecosoprāna īpašniece 1978.gadā saņēmusi arī “Zelta Verdi” balvu par itāļu komponista āriju izpildīšanu Milānā.

Obrazcova bija pasniedzēja Maskavas valsts konservatorijā, vokālā pedagoģe Musašino mūzikas akadēmijā Tokijā, pasniedza meistarklases Eiropā un Japānā.

Obrazcovas repertuārā bija vairāk nekā 30 lomas Čaikovska, Prokofjeva, Verdi, Britena, Rimska-Korsakova, Borodina, Musorgska, Verdi, Bizē un Stravinska operās. Dziedātāja saņēmusi visas nozīmīgākās PSRS un Krievijas balvas, kā arī daudz prestižas balvas citās valstīs.

2012.gada septembrī Latvijas Nacionālajā operā ar skaļām skatītāju ovācijām noslēdzās „Pīķa dāmas” izrāde, kurā Grāfienes lomā piedalījās Obrazcova, Hermani atveidoja Aleksandrs Antoņenko.

 

Komentāri (21)

traductrice 12.01.2015. 14.55

Krievijas mediji ziņo, ka Obrazcovai klimata dēļ ārsti bija ieteikuši doties pa ziemu dzīvot Vācijā.

—-

Paradokss – lai cik liela ģeogrāfiski ir Krievija, nav tādas vietas, kur būtu labs klimats, tāpēc labs klimats jāmeklē ārpus diženās un varenās ģeržavas. Varbūt tāpēc RUs cenšas paplašināt savas teritorijas, lai beidzot dabūtu kādu pleķīti “laba klimata”? Lai gan, atkal paradokss – Rus klimatu nav izdevies uzlabot ne ar Vācijai piederošās Kenigsbergas, ne Ukrainas Krimas un pat ne Gruzijas teritoriju (kas ir izslavētas ar savu maigo klimatu) pievienošanu. Tāpēc laba klimata meklējumos joprojām jādodas “za kordon”.

+6
0
Atbildēt

1

Edīte Dancberga 12.01.2015. 17.00

Vēl pirms daudziem gadiem izskanēja viedoklis ,ka Baltijas sievietēm šajā tumšajā ,mitrajā laikā ļoti ieteicams kādu laiku padzīvot vai nu Vācijas dienvidos ,vai Francijā.Kas uzlabotu ne tikai veselību ,bet galvenokārt psihisko stāvokli.

Visu cieņu cienījamai Māksliniecei,aizejot.

+4
0
Atbildēt

1

    traductrice > Edīte Dancberga 13.01.2015. 08.10

    Baltijas teritorija jau arī nesniedzas “no ziemeļiem līdz dienvidiem”. Komentārs bija par to.

    0
    0
    Atbildēt

    0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu