Jaceņuka partija gatava būt Ukrainas valdības koalīcijas pamatā • IR.lv

Jaceņuka partija gatava būt Ukrainas valdības koalīcijas pamatā

22
Ukrainas parlamenta vēlēšanās balso karavīrs kādā vēlēšanu iecirknī Kramatorskā Austrumukrainā. Foto: AFP/LETA

Tautas fronte saņēmusi nedaudz lielāku balsu pārsvaru vēlēšanās nekā prezidenta Porošenko bloks

Ukrainas premjerministra Arsēnija Jaceņuka pārstāvētā partija „Tautas fronte” ir gatava veidot jaunās valdības koalīciju no demokrātiskajiem politiskajiem spēkiem, kuri ir ievēlēti Ukrainas parlamentā, vēsta „Ukrainskaja pravda”.

„Nevienam no politiskajiem spēkiem, kuri ir ievēlēti Augstākajā Radā, nav tiesību novilcināt valdības koalīcijas veidošanu. Mēs esam gatavi būt tās bāze, lai izveidotu koalīciju, un tajā var apvienoties visas demokrātiskās partijas, kas ir ievēlētas Radā,” pirmdienas vakarā Ukrainas TV programmā „Vārda brīvība” teica pašreizējais Ukrainas tieslietu ministrs un „Tautas frontes” deputāta kandidāts Pāvels Petrenko.

Viņš uzskata, ka jaunajā valdībā ir jābūt tikai profesionāļiem un speciālistiem.

Pirms tam Ukrainas prezidenta preses sekretārs paziņoja, ka Petro Porošenko nodarbojas ar „spēcīgas demokrātiskās koalīcijas izveidi jaunajā parlamentā”. Lai to apspriestu, Ukrainas prezidents pirmdien pēc vēlēšanām ticies ar „Tautas frontes” līderi un pašreizējo valdības vadītāju Jaceņuku, kā arī ar trešo politisko spēku, kas parlamenta ārkārtas vēlēšanās saņēmis visvairāk balsu – ar Ļvovas mēru un partijas „Samopoči” līderi Andriju Sadoviju.

„Sarunas turpinās,” norāda Porošenko preses sekretārs.

Pēc 80,17% jeb 12 480 806 balsu saskaitīšanas otrdien Ukrainas parlamenta vēlēšanās joprojām vadībā ar 21,94% balsu ir partija „Tautas fronte”, tai seko Petro Porošenko bloks ar 21,60% balsu, trešā vietā ir apvienība „Samopomoči” ar 11,06%.

„Opozīcijas bloks”, kurā pārsvarā apvienojušies bijušā prezidenta Viktora Janukoviča atbalstītāji un Reģionu partijas pārstāvji, vēlēšanās saņēmis ceturto labāko rezultātu – 9,53%. Oļega Ļaško Radikālā partija ieguvusi 7,42% un partija „Batkivščina”, kurā vēlēšanās startēja ekspremjere Jūlija Timošenko, saņēmusi 5,68% balsu un arī būs pārstāvēta parlamentā.

Mediji vēsta, ka „Batkivščina” gaida, kad to personīgi aicinās piedalīties koalīcijas veidošanas sarunās.

 

Komentāri (22)

Lai pievienotu komentāru, vai ienāc ar:

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu