Stiprināsim mieru Latvijas sabiedrībā! • IR.lv

Stiprināsim mieru Latvijas sabiedrībā!

61
Karš un miers. Ukrainas armijas karavīrs noskatās, kā Austrumukrainas Avdejevkas pilsētiņas iedzīvotājs dodas uz mājām. Foto: AFP/LETA

Ir svarīgi nepieļaut iekšējā ienaidnieka meklēšanu

Ar katru dienu pasaulē pieaug spriedze. Bailes pārņem valstis un to vadītājus, tautas un cilvēkus, pilsētas un laukus. Bailes vairo naidu.

Augusta vidū vairāki Latvijas inteliģences pārstāvji publicēja atklātu vēstuli Angelai Merkelei, prasot pastāvīgas NATO kara bāžu izveidi Baltijas valstīs. Tam sekoja līdzīgs Atmodas laika deputātu aicinājums Barakam Obamam. Šodienas bilance – bāžu nebūs, bet tiks stiprināti esošie ātrās reaģēšanas mehānismi.

Ir īstais laiks aizdomāties, kas tālāk? Visiem kopā gatavoties karam vai stiprināt mieru? Mūsu atbilde ir viennozīmīga – mēs aicinām sabiedrību pielikt visas pūles miera nosargāšanai Latvijā.

Šajā saspringtajā brīdī ir svarīgi nepieļaut iekšējā ienaidnieka meklēšanu un tādā veidā provocēšanu. Jo mazāk sašķelta, jo mazāk antagonistiska sabiedrība, jo lielākas tās izredzes novērst tīšus vai netīšus uzbrukumus, vardarbības uzliesmojumus un karu.

Latvijas sabiedrības integrācijas politika ir cietusi neveiksmi – gan latvieši, gan mazākumtautības jūtas apdraudēti, baidās pazaudēt savu valodu un identitāti, neuzticas cits citam. Tāpēc viens no neatliekamiem šodienas uzdevumiem ir uzticības stiprināšana starp cilvēkiem un kopienām, starp politisko varu un sabiedrību.

Cilvēka dzīvība ir visaugstākā vērtība pasaulē.

Laikā, kad sabiedrībā valda histērija un naids, inteliģences uzdevums ir to mazināt un atgādināt katram cilvēkam viņa pienākumu uzturēt spēkā savu pašcieņu un stāju. Politiķi ir atbildīgi par valsts spēju tikt galā ar likstām īstermiņā un ilgtermiņā. Ģenerāliem ir jārūpējas par aizsardzības spēju. Savukārt intelektuāļi un pilsoniskās sabiedrības līderi ir atbildīgi par to, kā sabiedrība pārdzīvos šo saspringto laiku un kā tauta definēs savas prasības politiķiem.

Kari sākas un beidzas, bet mums un mūsu bērniem būs jādzīvo tālāk tādā sabiedrībā, kādu mēs visi kopā gribam saglabāt, ejot grūtu pārbaudījumu ceļu.

Tikai būdami vienoti, mēs spēsim panākt ilgtspējīgu mieru, uzturēt drošu un stabilu sabiedrību, uzturēt drošu un stabilu valsti.

Latvijas nevalstiskā sektora pārstāvji: Anna Stroja, Vladimirs Sokolovs, Elizabete Krivcova, Illarions Ivanovs

Rīga, 2014.gada 9.septembrī

 

Komentāri (61)

buchamona 09.09.2014. 15.37

Visiem kopā gatavoties karam vai stiprināt mieru? Mūsu atbilde ir viennozīmīga – mēs aicinām sabiedrību pielikt visas pūles miera nosargāšanai Latvijā.+++

galvenā pazīme pēc kura var pazīt kremlinu, tas ir šī runāšana par mieru, bet nerunāšana par pamatu uz kura tad šo mieru būvēsim. Kādas tad ir tās vērtības uz kurām balstoties var saliedēt ļaužus, kuri atbalsta Krievijas agresiju Ukrainā un tos, kuri šo Krievijas soli vērtē kā noziegumu? Kas var būt kopējs starp LR pilsoni, kurš ienīst savu valsti, nolād NATO un amerikāņus, un LR pilsoni, kurš Kremli identificē kā pasaules lielāko ļaunumu? Kas var būt kopējs starp LR pilsoņiem, kuri organizēja un atbalstīja ” valodas referendumu” un LR pilsoņiem, kuri ar sarkanbaltu karogu rokās gāja uz iecirkni, lai aizstāvētu savu latviešu valodu? utt, varētu tā turpināt bez gala.

Var jau notestēt šos ļaudis, kuri ir parakstījuši uzsaukumu – miera aicinājumu. Ir jāuzdod viņiem tikai daži jautājumi un kļūs pilnīgi skaidrs, ka šie ” miera sludinātāji” kompromisam nav gatavi ne par soli. Delžaini viņi paliks pie sava, bet tajā pašā laikā sludinās mieru :)

+28
-2
Atbildēt

3

    dro > buchamona 09.09.2014. 18.27

    riņķī apkārt…galvenā pazīme pēc kura var pazīt kremlinu, tas ir šī runāšana par mieru…

    un fašistu, kurš “cīnās pret” nacismu:):):)

    +10
    -4
    Atbildēt

    0

    dace_ampermane > buchamona 09.09.2014. 16.02

    mi mirnije ļjūģi no naš broņepojezd stoit na zapasnom puķi

    +6
    0
    Atbildēt

    0

    ilmisimo > buchamona 09.09.2014. 15.46

    ..alvenā pazīme pēc kura var pazīt kremlinu, tas ir šī runāšana par mieru, ..

    _____________________________________

    “Nam nūžen mir- želāķeļņo vesj.”

    +16
    0
    Atbildēt

    0

nefratete 09.09.2014. 13.57

Ļoti patika takstā uzdotais jautājums “Visiem kopā gatavoties karam vai stiprināt mieru?”.

Uz to var jauki atbildēt ar teicienu – ja gribi mieru, gatavojies karam.

PS – latvieši nebaidās pazaudēt identitāti, bet savu valsti. Ir tomēr atšķirība.

+25
-1
Atbildēt

1

    silvija_vitina > nefratete 09.09.2014. 16.11

    pirms gada neviens pat nenojauta, ka “gatavojas” karam, līdz kā zibens no skaidrām debesīm uzkrita “miera stiprinātāji”.

    +12
    0
    Atbildēt

    0

Jânis Bankoviès 09.09.2014. 14.47

Kaut kā viss tikai vēlamajā izteiksmē, vajag, vajag, jautājumi, aizplīvurojumi …

Konkrēti priekšlikumi. Manuprāt LR lojālistiem viss LR politikā apmierina( varētu protams vēl latviskāku). Ko grib mainīt parakstītāji un kā?

Baidos, ja uzrakstītu ko tad draudziņi vēlas patiešām, LR lojālistiem būtu skaidrs kādu postu nodara Moskovijas propoganda, un iespējams audzināšana, iedzimtība, un ka ar tādiem draudziņiem pat teorētiski nav pa ceļam.

+23
0
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu