Pretrunīgie sasniegumi

  • ir.lv
  • 26.02.2014
  • IR

Nesenais mūsu žurnāla raksts par bērnu vakcināciju izraisīja plašu lasītāju diskusiju - vai vakcīnu iespējamās blaknes ir lielāks risks nekā pašu slimību drauds? Taču tas nav vienīgais zinātnes progresa strīdus ābols.

Pasterizācija

Franču mikrobiologs un kīmiķis Luijs Pastērs 1865.gadā izstrādāja pasterizācijas tehniku - pārtikas produktu uzkarsēšana līdz noteiktai temperatūrai nogalina lielāko daļu baktēriju un pagarina derīguma termiņu.

Tomēr, piemēram, svaiga piena aizstāvji ir pārliecināti, ka pasterizācija nogalina lielu daļu cilvēka organismam vērtīgo piena sastāvdaļu.

Antibiotikas

1928. gadā skotu ārsts Aleksandrs Flemings radīja penicilīnu - pasaulē pirmo antibiotiku. Šo medikamentu attīstība palīdzējusi ārstēt daudzas infekcijas slimības.

Jaunākajā žurnālā