Cimdars: Vēlēšanās izmantotā balsu skaitīšanas sistēma ir Latvijas “Nokia” • IR.lv

Cimdars: Vēlēšanās izmantotā balsu skaitīšanas sistēma ir Latvijas “Nokia”

43
Centrālās vēlēšanu komisijas priekšsēdētājs Arnis Cimdars preses konferencē informē par 1.jūnija pašvaldību vēlēšanām. Foto: Renāte Briede, LETA
Lote Lārmane

Vairāk kļūdu pieļauj cilvēku sistēma, nevis datori, domā CVK vadītājs

“Starptautisku ekspertu vidū šis projekts pēc koncepcijas tiek pielīdzināts Latvijas “Nokia”,” – tā par jauno elektronisko balsu skaitīšanas sistēmu “Balsis”, kuru pašvaldību vēlēšanās izmantos sestdien, Ir.lv teic Centrālās vēlēšanu komisijas (CVK) priekšsēdētājs Arnis Cimdars. Par kļūdām pirmdien veiktajā visu Rīgas vēlēšanas iecirkņu balsu skaitīšanas sistēmas testā viņš nebija informēts.

Jau rakstīts, ka balsu skaitīšanas testa laikā dažos iecirkņos komisija konstatēja – tā pilnībā nevar paļauties uz automatizēto svītrojumu atpazīšanu un pieskaitīšanu. Izmēģinājums konkrētajā iecirknī faktiski parādīja, ka datorprogramma kļūdās piektajā daļā, automātiski iezīmējot tādus kandidātus, pie kuru vārdiem balsotājs nekādas atzīmes nav izdarījis.

Cimdars Ir.lv ceturtdien teica, ka nekādu problēmu testa rezultātos nesaskata, jo „testa nolūks ir konstatēt kļūdas, lai tās var novērst. Tests ir izpildījis savu funkciju, un, ja kādā vietā cilvēks nav bijis instruēts, tad komisija var to novērst – tas nav iemesls, lai atteiktos no attīstības.”

Viņš uzskata, ka saistībā ar jauno skaitīšanas sistēmu nekādu problēmu nav un tā tiks pielietota arī turpmāk. “Starptautisku ekspertu vidū šis projekts pēc koncepcijas tiek pielīdzināts Latvijas “Nokia”,” teic CVK vadītājs.

Par testa rezultātā noskaidroto elektroniskās sistēmas kļūdu CVK vadītājs nebija informēts, taču viņš skaidro, ka programma “Balsis 2013” ir veidota tā, ka katru biļetenu vēl bez sistēmas pārbauda cilvēks – atšķirībā no prakses Eiropā, kur cilvēki paļaujoties tikai uz tehnoloģijām.

Kāpēc vispār ir nepieciešama šāda atpazīšanas sistēma, ja jau visu tik un tā pārbauda cilvēks, Cimdars pamato ar vēlēšanu gaitas protokola aizpildīšanas laiku – vienā protokolā ir no 1500 līdz 2000 ailēm. Lai to aizpildītu, ir nepieciešamas vismaz divas stundas, nemaz nerunājot par uzskaitīšanu – tagad tā ir ātrāka un drošāka, jo viss ir automatizēts. Cimdars arī piebilst: „Vairāk kļūdu pieļauj cilvēku sistēma, nevis datori.”

Komentējot to, ka balsu skaitīšanas programmas testa vēlā veikšana (tikai piecas dienas pirms vēlēšanu norises) šķiet sasteigta, Cimdars teic: „Vēlēšanu iecirkņi ātrāk darbu uzsākt nevar, jo dabā iepriekš vienkārši neeksistē.” Agrāk veikt testu praktiski nav iespējams – priekšsēdētājs izteica savu nožēlu, ka nākamajās vēlēšanās arī tests, visticamāk, būs iespējams tikai tieši pirms tām.

Konkursā par pašvaldību vēlēšanu rezultātu elektronisko apkopošanu uzvarēja SIA „SOAAR” un par sistēmu tika samaksāts 64 215 latu bez PVN, vēsta CVK mājas lapas publisko iepirkumu sadaļa. Pēc Iepirkumu uzraudzības biroja (IUB) mājas lapā pieejamās informācijas, konkursā piedalījās tikai „SOAAR”.

Vēl par pašvaldību vēlēšanu kandidātu sarakstu elektroniskās iesniegšanas un publicēšanas nodrošināšanu šī pati firma saņēma 18 772 latu. Arī šajā gadījumā, pēc IUB mājas lapā pieejamās informācijas, citu pretendentu konkursā nebija.

Jau 2011.gadā Ir.lv rakstīja par elektroniskās sistēmas efektivitāti, kas tobrīd salīdzinājumā ar skaitīšanu manuāli izskatījās daudzsološa. Tiesa, tad arī izskanēja aizdomas, ka CVK vadītājs varētu būt lobējis kāda viena uzņēmuma intereses. Cimdars gan to kategoriski noliedza, uzsverot, ka tā vienkārši esot viņa ideja, kas īstenota, pētot citu valstu pieredzi IT risinājumu izmantošanā vēlēšanu rezultātu apkopošanā, tāpēc viņš aktīvi par to iestājies.

SIA „SOAAR” ir Latvijā reģistrēta kompānija, kas nodarbojas ar datorprogrammēšanas pakalpojumiem.

 

Komentāri (43)

vērtīgs relikts 30.05.2013. 20.40

Sistēmas priekšrocība varētu būt godīgums. Vairākkārtīgi esmu bijusi vēlēšanu komisijās un runājusi arī ar citu komisiju locekļiem un ir redzēts un dzirdēts pietiekami bieži, ka tieši tad, kad sāk skaitīt + un (-), novērotāji aiziet, jo vēls un apnicis. Komisijas locekļiem, it kā, nevajadzētu dot rokās pilspalvas, bet tikai zīmuļus, lai nevar (-) pārlabot par (+), bet ne visi un ne vienmēr to ievēro, tas ļoti atkarīgs no komisijas vadības. Šogad lielākais risks ir tās 3 dienas pirms balsošanas, jo nez kāpēc to agrāk balsoto urnu saturu sajauc kopā ar visu citu un tad sāk skaitīt. Bet burvju māslinieku mūsu Rīgā netrūkst. Pareizi būtu atsevišķi saskaitīt iepriekšejo dienu balsis pa partijām, atsevišķi izbraukumu urnu balsis un tikai tad tās pievienot lielajai urnai.

+7
0
Atbildēt

1

    Sandris Maziks > vērtīgs relikts 30.05.2013. 22.11

    karmenab
    “Šogad lielākais risks ir tās 3 dienas pirms balsošanas, jo nez kāpēc to agrāk balsoto urnu saturu sajauc kopā ar visu citu un tad sāk skaitīt.”

    Tā ir Cimdara “nokia”, un tam maitas gabalam vēl pietiek nekaunības to uzdot par savējo. Šī nokia jau sen ir viņa saimnieku aprobēta fašistu krievijā vēl čekas mūdža, Vešņakova laikos un tur tā nodrošina vismaz 10% viltojuma. Pie mums sistēma kremļa zagļu, žuļiku un pedofīlu parķijas pārstāvētam SC varētu ienest ap pus procenta, kas mūsu apstākļos arī ir daudz.

    0
    0
    Atbildēt

    0

sausins 30.05.2013. 17.21

Vai es pareizi saprotu, ka visa autoamtizācijas būtība ir ka cilvēkam nav ” uz papira” kaut kas jāskaita, bet viņš t;apat ir spiests skatīties līdzi vai pēc “skanēšanas” uz biļetena redzamais atbilst nolasītajam ??!?!??

Es kaut kā nevaru iedomāties kā šajā dgadījumā iespējams novērst kļūdas un izlemt par to vai konkrētais svītrojums vai plusiņš pēc butības atspoguļo vēlētāja gribu !??!
vai kāds gudrāks var mani ” apgaismot” ?????

+2
0
Atbildēt

0

ineta_rr 30.05.2013. 23.14

Latvijas labākais uzņēmums ir Latvijas Finieris, un par „Nokia“ es to nesaukšu, jo IT aprindās tas jau sen ir sinonīms „Titānikam“.

+2
-2
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu