FOTO: Izgudrojumi no bērza tāss līdz kurināmā ekonomijai • IR.lv

FOTO: Izgudrojumi no bērza tāss līdz kurināmā ekonomijai

28
RTU izgudrotāju darbu izstādes logo. Publicitātes foto

Noskaidroti starptautiskās izgudrojumu izstādes «MINOX 2013» laureāti

Starptautiskajā izgudrojumu izstādē «MINOX 2013», kas pagājušās nedēļas beigās notika Rīgas Tehniskajā universitātē (RTU), augstskolu un institūtu izgudrojumu kategorijā trīs universitāšu pārstāvju prezentētie izgudrojumi ieguva vienādu punktu skaitu, dalot no pirmās līdz trešajai vietai.

RTU Materiālzinātnes un lietišķās ķīmijas fakultātes (MLĶF) Silikātu materiālu institūta pārstāvji vadošās pētnieces Gaidas Sedmales vadībā prezentēja keramikas materiālu, kas iegūts, pielietojot enerģiju taupošu apdedzināšanas paņēmienu. Tas ļauj samazināt apdedzināšanas temperatūru no 950ºC līdz 300ºC un ekonomē 30% kurināmā siltuma patēriņu, informē RTU informācijas centrs.

Šajā kategorijā vēl godalgotās vietas ieņēma Daugavpils Universitātes pārstāvji Intas Kalniņas vadībā ar izgudrojumu «Fluorescentā zonde ABM organisma imūnā stāvokļa izvērtēšanai», kā arī Latvijas Universitātes pārstāvis Edgars Kviesis ar izgudrojumu «SkImager» – neinvazīva un ērti lietojama ierīce ar pielietojumu dermatoloģijā ādas veidojumu analīzei.

Individuālajā un uzņēmumu kategorijā pirmo vietu ieguva Latvijas Izgudrotāju biedrības pārstāvis Rūdolfs Drevinskis ar izgudrojumu «Pēdiņas no bērza tāss» – ārstnieciskās apavu pēdiņas, kas ražotas, izmantojot bērza birzi.

Otro vietu ieguva RTU Inženierekonomikas un vadības fakultātes (IEVF) absolvents Roberts Brīvlauks ar izgudrojumu «Trakais rotors» – no kalna ripojoša un ar vinču kalnā uzvelkama lodveida formas atrakcija, kurā sēž piesprādzēti cilvēki.

Jauno izgudrotāju konkursā pirmo vietu ieguva Madars Jaunarājs un Māris Salickis ar izgudrojumu «Vienkāršs interaktīvās tāfeles risinājums» – ekonomiska, interaktīva tāfele, ko var uzbūvēt mājas apstākļos, izmantojot «Wii» pulti un infrasarkano staru pildspalvu.

No otrās līdz ceturtajai vietai dalīja Toms Vanags un Elmārs Imaks ar izgudrojumu «Esi pamanāms tumsā!», Kārlis Kalējs ar izgudrojumu «Stirlinga ģenerators», kā arī Oskars Kupčs, Kristiāns Melnis ar izgudrojumu «Vēja ātruma pastiprinātājs».

 

Komentāri (28)

Elina 08.10.2013. 15.20

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu