Trešās Atmodas kurinātāji • IR.lv

Trešās Atmodas kurinātāji

5
Ita Kozakeviča
Māra Miķelsone

Radikalizētāji, opozicionāri, utopisti, tautas diplomāti – bez šiem cilvēkiem trešās Atmodas Latvijā nebūtu, vai viss būtu risinājies citādi

Ita Kozakeviča – Sieviete Latvija

Itai Kozakevičai neviens nekad neatņems tautas balsojumā un patiesā mīlestībā doto titulu Sieviete Latvija ’90. Augstākās Padomes deputāte, kas balsoja par Neatkarības deklarāciju, Ita Kozakeviča, pēc tautības – poliete, prata astoņas valodas. Viņai 1988.gada decembrī bija liela nozīme Tautu foruma organizēšanā Latvijā. Forums, kurā bija pārstāvētas Latvijas nacionālās minoritātes, faktiski atbalstīja LTF programmu un nomierinoši iespaidoja pēc LTF dibināšanas saspringto iekšpolitisko situāciju.

Kozakevičas nopelns ir arī tas, ka viņas vadībā atjaunotā Latvijas Poļu savienība kļuva par LTF sabiedroto, nevis pretinieci kā Lietuvā. Itas mierīgā un līdzsvarotā stāja nomierinoši ietekmēja pat agresīvākos pretiniekus. Kozakeviča vēl pirms Latvijas neatkarības atjaunošanas kļuva par «pirmo Latvijas diplomāti», jo Poļu savienība nodibināja «diplomātiskās attiecības» ar Polijas valdību. Kozakeviča kļuva arī par Latvijas Nacionālo kultūras biedrību asociācijas priekšsēdētāju. Viņa bieži atkārtoja poļu dzejnieka Romanovska frāzi: par jūsu un mūsu brīvību!

Kozakeviča traģiski gāja bojā 1990.gada 28.oktobrī Itālijā, kur piedalījās Pasaules poļu kongresā. Referāts par poļu stāvokli Austrumeiropā un PSRS kļuva par viņas pēdējo uzstāšanos.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu