Pasaule to pamanīja, un pasaule to atceras • IR.lv

Pasaule to pamanīja, un pasaule to atceras

1
Sandra Kalniete.

 

Šoruden Latvijā, Lietuvā un Igaunijā svin 25.gadadienu, kopš tika nodibināta Latvijas Tautas fronte (LTF), Lietuvas Sajūdis un Igaunijas Rahvarinne. Dažu mēnešu laikā šajās organizācijās apvienojās simtiem tūkstošu cilvēku, lai īstenotu demokrātiskas pārmaiņas un pēc 50 okupācijas gadiem atjaunotu Latvijas, Lietuvas un Igaunijas neatkarību. 

Šis laiks bija sarežģīts un dinamisks. 1988.gadā rietumvalstu vadītāji jau bija pieņēmuši Mihailu Gorbačovu kā vienīgo garantu atbruņošanās dialogam un reformām PSRS. Savukārt viņam bija vajadzīga Rietumu palīdzība, lai novērstu PSRS ekonomisko krahu. Tas viņu atturēja no asas iejaukšanās, kad 1989.gada vasarā sakustējās Austrumeiropa un novembrī sākās Vācijas apvienošanās process. Nacionālās atbrīvošanās kustību spēks Baltijas valstīs nostādīja Gorbačovu skaudras izvēles priekšā: saglabāt vienotu PSRS vai atlaist «grožus» Austrum-eiropā. Abas noturēt nebija pa spēkam. Lēmums bija – neļaut sabrukt PSRS.

Ar Austrumeiropas valstīm, ar Berlīnes mūra krišanu sākās Eiropas lielo pārmaiņu process, bet tā pamatos nenoliedzami jau bija ielikts triju Baltijas tautu kustību ieguldījums.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu