Vēlēšanās varu patur bijušie, pārsteigums – Jūrmala (papildin.) • IR.lv

Vēlēšanās varu patur bijušie, pārsteigums – Jūrmala (papildin.)

45
Ernesta Kļaviņa grafika

Gandrīz visur vēlēšanu uzvarētāji jau zināmi, taču ar rezultātu paziņošanu kavējas Rīga

Daudzviet pašvaldību vēlēšanās varas groži palikuši ieprieksē’jo mēru rokās. Pārsteigumu, lai arī daudziem prognozētu, sagādājusi Jūrmala, kur domes vēlēšanās pārliecinošu uzvaru guvusi šajā pavasarī no amata atceltā Jūrmalas mēra Gata Trukšņa pārstāvētā Zaļo un zemnieku savienība, liecina Centrālās vēlēšanu komisijas apkopotie provizoriskie vēlēšanu rezultāti. Tāpat arī pārsteigums ir Daugavpils, kur Reformu partija ar līdzšinējo pilsētas vadītāju Žannu Kulakovu vispār nav tikusi domē.

Par ZZS Jūrmalā nobalsojuši 35,85% no visiem balsotājiem jeb 6371 jūrmalnieki. Līdz ar to Jūrmalā šai partijai izdevies beidzot iegūt nospiedošu vairākumu domē – 7 vietas.

Otrajā vietā ir politisko partiju apvienība “Saskaņas centrs”, kas saņēmis 17,18% vēlētāju atbalstu – par šo sarakstu kopumā balsojuši 3053 cilvēki. Bet trešajā vietā ir partija “Vienotība” ar 8,78% atbalstu, nedaudz mazāk – 8,68% vēlētāju balsis tikušas partijai “Tev, Jūrmalai”. Bet nacionālā apvienība “Visu Latvijai!” – Tēvzemei un Brīvībai/LNNK pašvaldībā iekļuvusi ar 6,23% vēlētāju atbalstu, ziņo LETA.

Vairums politisko partiju Jūrmalā nav pārvarējušas nepieciešamo 5% barjeru. Tās ir “Jūrmala-mūsu mājas”, no kuras startēja skandalozais kādreizējais Jūrmalas mērs Raimonds Munkevics. Šai partijai pietrūcis gan nedaudz – saņemts 4,62% vēlētāju atbalsts. Tāpat jaunajā sasaukumā nebūs “Reģionu alianse”, Latvijas Sociāldemokrātiskā strādnieku partija, Reformu partija, “Sabiedriskā komiteja”, “Sadarbība”, “Tautas kontrole”, “Uz priekšu, Latvija”, “Alternative”, Kristīgi demokrātiskā savienība.

Kopumā Jūrmalas domes vēlēšanās reģistrētas 17 639 derīgas vēlēšanu zīmes, bet balsstiesīgo skaits Jūrmalā ir 35 155. Vēlēšanu iecirkņos kopumā reģistrētas 86 aploksnes, kurās atradusies vairāk nekā viena vēlēšanu zīme, bet 36 aploksnes vēlēšanu urnā iemestas tukšas.

Daugavpils vēlētāji soda pašreizējo vadītāju Kulakovu un Reformu partiju

Pašvaldību vēlēšanās Daugavpilī ar 55 balsu pārsvaru uzvarējusi apvienība “Saskaņas centrs” (SC), otrajā vietā atstājot “Vienotības” Saeimas deputāta, bijušā pilsētas mēra Jāņa Lāčplēša “Latgales partiju”, taču abi šie politiskie spēki domē ieguvuši pa četriem deputātu mandātiem, liecina Centrālās vēlēšanu komisijas (CVK) apkopotie provizoriskie rezultāti.

5% barjeru Daugavpilī pārvarējušas vēl piecas vēlēšanu apvienības – “Attīstības partija” un partija “Alternative”, kuras ieguvušas pa diviem deputātu mandātiem, kā arī “Daugavpils atdzimšana”, “Sociālā taisnīguma partija”/”Tautas kontrole” un “Daugavpils – mana pilsēta”, kuras ieguvušas katra pa vienam deputāta mandātam.

Pāsreizējās Daugavpils domes vadītājas Žannas Kulakovas pārstāvētā Reformu partija domē nav iekļuvusi, saņemot 4,99% balsu.

“Saskaņas centrs” saglabā vairākumu Rēzeknes pašvaldībā

Rēzeknē pašvaldību vēlēšanās uzvarējusi pašreizējā mēra Aleksandra Baraševiča pārstāvētā “Saskaņas centrs” (SC), par kuru nobalsojuši 48,34% vēlētāju, liecina Centrālās vēlēšanu komisijas apkopotie dati.

No SC diezgan būtiski atpaliek apvienotā apvienība – “Latgales partija”, Nacionālā apvienība “Visu Latvijai!”-“Tēvzemei un brīvībai”/LNNK, Reformu partija, Latvijas Zaļā partija un Latvijas Zemnieku savienība -, par kuru savas balsis atdevuši 15,92% vēlētāju.

Par “Vienoti Latvijai” Rēzeknē balsojuši 8,14% aptaujāto, un 5% vēlēšanu barjeru ir pārvarējušas vēl divas partijas – “Vienota Rēzekne” ar 5,8% vēlētāju balsu un “Alternative”, par kuru nobalsoja 5,64%.

Savukārt zem vēlēšanu barjeras palikušas partijas “Tautas kontrole” ar 4,73% vēlētāju balsīm, “Vienotība” ar 4,62% balsu, “Savienība Latgales sirds” ar kādreizējo Rēzeknes mēru Ernestu Jurkānu – 1,94%, kā arī “Mūsu partija”, par kuru nobalsojuši 1,93% vēlētāju.

Vienu procentu vēlētāju balsu saņēma apvienība “Iedzīvotāji”, bet Vladimira Lindermana “Par dzimto valodu!” bija 0,86% vēlētāju balsu.

Rāviņš Jelgavu un Boķis Valmieru vadīs joprojām

Tikmēr pašvaldības vēlēšanās Jelgavā vislielāko balsu skaitu ieguvusi pašreizējā pilsētas domes priekšsēdētāja Andra Rāviņa pārstāvētā Zaļo un Zemnieku savienība (ZZS), par kuru nobalsojuši 40,1% vēlētāju. ZZS ieguvusi sešas no 15 vietām jaunajā Jelgavas domē, palielinot savu pārstāvniecību pašaldībā salīdzinājumā ar iepriekšējo vēlēšanu rezultātiem.

Valmierā pašvaldību vēlēšanās pārliecinoši uzvarējusi līdzšinējā domes priekšsēdētāja Ineša Boķa vadītā partija “Valmierai un Vidzemei”, liecina Centrālās vēlēšanu komisijas (CVK) apkopotie provizoriskie rezultāti. Partijai tas dod 8 vietas domē.

Boķa partija ieguvusi 60,63% vietējo vēlētāju balsu, otrajā vietā ar 14,69% balsu atstājot Zaļo un zemnieku savienību. Trešo vietu pašvaldību vēlēšanās Valmierā ar 11,38% vēlētāju atbalstu ieguvusi “Vienotība”, bet ceturto vietu ar 9,35% balsu – Nacionālā apvienība “Visu Latvijai”-“Tēvzemei un brīvībai/LNNK”.

Valmieras domē nav iekļuvusi “Reformu partija”, kas ieguvusi 3,1% vietējo vēlētāju atbalstu, liecina CVK apkopotie provizoriskie rezultāti.

Liepājā vara būs jādala Seskam, Vilnītim un SC

Nākamajā Liepājas domē ir iekļuvušas trīs partijas – Liepājas partija, Reformu partija un “Saskaņas centrs” (SC), nevienai no kurām nepietiek balsu vienpersoniskas valdošās koalīcijas izveidei.

Pašreizējā Liepājas mēra Ulda Seska pārstāvētā Liepājas partija šajās pašvaldību vēlēšanās par septiņiem procentpunktiem ir apsteigusi Jāņa Vilnīša Reformu partiju. Abas partijas pārliecinoši apsteidz SC, taču tām pietrūkst balsu vairākumam pašvaldībā.

Kā liecina informācija Centrālās vēlēšanu komisijas apkopotie provizoriskie vēlēšanu rezultāti, Liepājas partija ir saņēmusi 37,06% vēlētāju atbalstu, bet Reformu partija – 30,42% atbalstu. Liepājas partija jaunajā domes sasaukumā iegūs par divām vietām vairāk nekā konkurenti, proti – septiņas vietas, kamēr Reformu partija – piecas.

Trešais saraksts, kas pārvarējis 5% barjeru un iegūs trīs vietas, ir SC – par šo apvienību nobalsojuši 3540 jeb 16,88% no balsstiesīgo vēlētāju skaita Liepājā.

Tikmēr jaunajā Liepājas domes sasaukumā vairs nedarbosies vietējais uzņēmējs, kas ieguvis odioza politiķa slavu, dānis Stīns Lorencs. Viņa pārstāvētā “Reģionu alianse” saņēmusi vien 1,89% vēlētāju atbalstu.

Ventspilī Lemberga pozīcijas stiprākas nekā iepriekšējās pašvaldību vēlēšanās

Ventspilī pašvaldību vēlēšanās lielāko vēlētāju atbalstu ir guvusi pašreizējā pilsētas mēra Aivara Lemberga partija “Latvijai un Ventspilij”, par kuru nobalsojuši 69,44% jeb 7214 vēlētāju, liecina Centrālās vēlēšanu komisijas apkopotie rezultāti.

Pašvaldību vēlēšanās pirms četriem gadiem vēlētāju atbalsts Lemberga partijai bija nokrities līdz nepilniem 60%.

Par “Reģionu aliansi”/Reformu partiju ir nobalsojuši 10,97%, bet par “Vienotību” – 7,98% balstiesīgo vēlētāju. Piecu procentu vēlēšanu barjeru šajā pašvaldībā pārvarēja arī politisko partiju apvienība “Saskaņas centrs” (SC), kas ieguvusi 5,39% vēlētāju atbalstu.

Savukārt Ventspils pilsētas domē nav iekļuvusi Nacionālā apvienība “Visu Latvijai!”-“Tēvzemei un brīvībai”/LNNK, kas saņēmusi 3,64% balsu, bet vismazāko atbalstu – 1,19% – no vēlētājiem saņēma “Tautas kontrole”.

Kopumā Ventspilī ir nobalsojuši 10 245 balstiesīgo vēlētāju.

Par Lembergu vēlētāji ir ievilkuši 4128 plusiņus un viņš saņēmis arī 612 svītrojumus. Lemberga vadītajai partijai domē būs deviņas vietas, “Reģionu aliansei”/Reformu partijai – divas vietas, bet “Vienotībai” un SC būs attiecīgi pa vienai vietai.

Pie varas Valkā atgriežas bijušais mērs Vents Armands Krauklis

Valkas novada vēlēšanās uzvarējusi bijušā mēra un bijušā Saeimas Tautas partijas frakcijas deputāta Venta Armanda Kraukļa pārstāvētā Vidzemes partija, kas ieguvusi 2166 balsis jeb 58,65% vēlētāju atbalstu.

Kā liecina Centrālās vēlēšanu komisijas dati, jaunajā pašvaldības sasaukumā būs pārstāvēti arī pārējie divi vēlēšanās startējušie saraksti – Nacionālo apvienību “Visu Latvijai!”-“Tēvzemei un Brīvībai”/LNNK atbalstījuši 761 jeb 20,61% vēlētāju, bet partijas “Vienotība” un Latvijas Zemnieku savienības apvienoto sarakstu, kuras līderis ir līdzšinējais novada domes priekšsēdētāja vietnieks Viesturs Zariņš, – 698 jeb 18,9% Valkas iedzīvotāju.

Vidzemes partijai jaunajā domē būs deviņas vietas no 15, bet nacionālajai apvienībai, kā arī “Vienotības” un Latvijas Zemnieku savienības apvienotajam sarakstam katram pa trim vietām.

(papildināta ar Ernesta Kļaviņa infografikām)

Komentāri (45)

ekmanis 02.06.2013. 12.48

Vakardienas salūts un Krievijas karogu vicināšana parādīja nepārprotami uz kuru pusi Rīgu stūrēs kapteinis Ušakovs un viņa galvenais mehāniķis Ameriks. Šķiet, ka tas bija skaidrs jau pirms vēlēšanām. Tāpēs žurnālisti Ušakovam neuzdeva jautājumu, kā viņš iecerējis sadarbību ar ES valstu pašvaldībām un kāpēc viņš izstājās no Pašvaldību savienības. Ēlerte gan šajā virzienā mēģināja iepīkstēties, bet veikli tika apklusināta.

+10
0
Atbildēt

0

dro 02.06.2013. 12.48

Kāds pārsteigums – vecie kampēji atgriežas! Nebūs nemaz tik ilgi jāgaida, kad atgriezīsies Šķēle, un jautās: Vai tad mēs bijām sliktāki? Gudrāki gan, Mēs ar SC atklāti neveidojām koalīciju, mēs to pratām sarunāt aiz saeimas sienām:)

+10
-1
Atbildēt

2

    egils_krastins > dro 02.06.2013. 13.39

    Ino
    Man šķiet, ka būtu jāuzlabo Politisko partiju likums.

    29.pants. Partijas biedra tiesības un pienākumi

    (1) Partijas biedram ir šādas tiesības:
    1) statūtos noteiktajā kārtībā piedalīties partijas lēmumu pieņemšanā;
    2) vēlēt partijas valdi un citas institūcijas;
    3) statūtos noteiktajā kārtībā kandidēt partijas amatpersonu vēlēšanās;
    4) saņemt informāciju par partijas darbību, kā arī brīvi paust savu viedokli;
    5) statūtos noteiktajā kārtībā apstrīdēt partijas pieņemtos lēmumus;
    6) izstāties no partijas;
    7) statūtos noteiktajā kārtībā lemt par partijas kandidātiem pašvaldību, Saeimas un Eiropas Parlamenta vēlēšanās.

    (2) Partijas biedram ir pienākums:
    1) ievērot partijas statūtus;
    2) piedalīties partijas darbā;
    3) maksāt biedra naudu, ja tāda noteikta.

    Kā redzat, TIESĪBAS – 7 PUNKTI, PIENĀKUMI – 3.

    TE REDZAMS LIELS LĪDZSVARA TRŪKUMS, KO BAUDĀM ARĪ VĒLĒŠANĀS. AMORĀLI TIPI VAR TURPINĀT DARBOTIES, JO LIKUMS ATĻAUJ. Kas nav aizliegts, ir atļauts!

    POLITISKAJĀM PARTIJĀM, jo īpaši valdēm, JĀUZLIEK PAR PIENĀKUMU NEPIEĻAUT PAT AIZDOMU ĒNU PAR DEPUTĀTA GODĪGUMU. Ja tāds gadījums ir radies, partija ir LIKVIDĒJAMA.

    Ja mēs nemainīsim maigos, glaudošos likumus pret politisko korupciju, dienesta stāvokļa ļaunptātīgu izmantošanu, etc, nekas nemainīsies un vecie kampēji paliks!

    Manuprāt likumā jāparedz 7 pienākumi, kas līdzsvarotu tiesības, kā arī konkrēti noteiktu morālo normu ievērošanu.
    Ir jānosaka prasība noteikt politisko partiju statūtos konkrētas situācijas, kad partijas biedrs nu nekādi vairs nedrīkst ņemt dalību politiskajā procesā. Tadā gadījumā lembergs un viņam līdzīgie būs no politikas procesa arā.

    +2
    -2
    Atbildēt

    0

    dro > dro 02.06.2013. 15.12

    tara. Latvijā var rakstīt vislabākos likumus, bet kurš tos ievēros. Kristovski, kuru iznīcināja uz 2 e pastu kompilācijas pamata, Vienotība neaizstāvēja, toties Bedrātes, Čigānes grēciņus izlikās nemanām, Zaķi drusku pakaunināja.

    +2
    -1
    Atbildēt

    0

gstrazds 02.06.2013. 11.50

Truksnis, Sesks, Lembergs, Caune – visi atpakaļ, visi pārliecinoši.
Jāpieprasa Vācijas, piemēram, protektoriāts sakarā ar tādu kā nepieskaitāmību.

+11
-4
Atbildēt

4

    efeja60 > gstrazds 02.06.2013. 12.13

    Un, protams, pastāv jautājums par vēlēšanu komisiju uzticamību, lai atceramies Boldānu.

    +2
    -2
    Atbildēt

    0

    Andris > gstrazds 02.06.2013. 12.24

    Dāvid, vēl Kraukli Valkā aizmirsi pieminēt.

    +5
    -1
    Atbildēt

    0

    gstrazds > gstrazds 02.06.2013. 12.26

    Ui, jā! To es nupat izlasīju.
    Nu tas vairāk no humora plauktiņa – šlāgerkapelai “Bumerangs” tagad būs otra jaunība.

    +5
    -1
    Atbildēt

    0

    efeja60 > gstrazds 02.06.2013. 12.12

    Seskam nav vairākuma, var sanākt pastāvēt pie ratiem. Bet Caune izbrīna.

    +6
    0
    Atbildēt

    0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu