Starts! • IR.lv

Starts!

1
Baiba Litvina

Ir jautā Eiropas Parlamenta vēlēšanu sarakstu līderiem, ko viņi darīs Briselē

Sacensība par deviņām deputātu vietām 8. jūnijā būs sīva — Eiropas Parlamenta vēlēšanām pieteikti 16 saraksti ar 272 kandidātiem. Viņu vidū arī 29 Saeimas deputāti un vienas pašvaldības (Jēkabpils novada domes) vadītājs. Arī trīs ministri — Krišjānis Kariņš, Uldis Augulis un Armands Krauze — gatavi atstāt vēlētāju uzticētos amatus Latvijā, lai dotos uz Briseli.

No pašreizējiem astoņiem Eiroparlamenta deputātiem atkārtoti kandidē visi, izņemot divus. Andris Ameriks pats izstājies no politiskās sacensības, kur sulīgs burkāns ir gandrīz 8000 eiro deputāta mēnešalga. «Tāds ir bijis viņa lēmums,» saka ilggadējais domubiedrs Nils Ušakovs, bet pats Ameriks uz Ir jautājumu neatsaucās. Savukārt trīs sasaukumos ievēlētajai Tatjanai Ždanokai kandidēt vairs neļauj likums. Pēc Krievijas iebrukuma Ukrainā Saeima aizliedza Eiroparlamentā ievēlēt cilvēkus, kas pēc 1991. gada 13. janvāra darbojās Komunistiskajā partijā. Viņas pārstāvētajai Krievu savienībai nav arī iespējas pašai iesniegt savu sarakstu, jo reputācijas risku dēļ neviena banka nav gatava atvērt tai kontu. Tāpēc šī radikāli prokrieviskā spēka politiķi pārsteidz, startējot zem Centra partijas izkārtnes.

Dažu sarakstu lokomotīves ir Latvijas politikas smagsvari, citi izvēlējušies cilvēkus, kas agrāk nav darbojušies politikā un pirmo reizi pretendē būt tautas priekšstāvji. Gan vieniem, gan otriem Ir jautāja, kāpēc viņi kandidē un ko vēlas nākamo piecu gadu laikā paveikt Eiroparlamentā.

Aptaujā iekļāvām 12 sarakstus, kam jaunākie partiju reitingi ļauj cerēt uz panākumiem. Partijām, kuru atbalstītāju skaits bija lielāks par 4%, uzrunājām pirmos divus kandidātus. Ja vēlētāju atbalsts ir zemāks, tomēr pārsniedz 1%, aptaujā iekļaujam saraksta līderi.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu