Miljonu vērts jautājums? • IR.lv

Miljonu vērts jautājums?

6
Pauls Raudseps

Saeimas opozīcija nostājas pret Latvijas stratēģisko partneri ASV

Kopš nokāpām no kokiem un sākām staigāt uz divām kājām, viens jautājums ir pastāvīgi nodarbinājis mūsu sugas vīrišķīgo daļu. Dzenoties pakaļ antilopēm Āfrikas savannās, medījot mamutus ziemeļu taigā vai bīdot peli pa biroja galdu, viena doma neliek homo sapiens mieru — ko vēlas sieviete?

Nesmejieties, bet atbildi ir atklājis Edvards Smiltēns, kurš, izrādās, prot ne tikai parakstīties kā hokejists, bet arī sapņot kā sieviete. Saeimas debatēs par likumu pakotni, kas iedibinātu partnerības institūtu Latvijā, Smiltēns pauda daiļā dzimuma visapslēptākās ilgas. «Katra sieviete sirds dziļumos sapņo par baltu kleitu, vīrieti, kas viņu bildina,» viņš atklāja. «Ir saderināšanās, ir kāzas. Un viņas sapņo par šo burvīgo momentu.»

Ja nu kādam sieviešu žurnālam trūkst galvenā redaktora — lūdzu! Prezidijā mētājas cilvēks ar augstu atpazīstamību, kurš nesen, viņaprāt, nepamatoti pazemināts amatā, meklē iespējas karjeras izaugsmei un skaidri zina, ko katra lasītāja grib. Edvardam spīd vieta blakus Ievai un Santai.

Angliski runājošajā pasaulē nu jau vairākus gadus populārs ir jēdziens mansplaining, kurā divi vārdi — man (vīrietis) un explaining (izskaidrošana) — salikti vienā, lai aprakstītu bieži redzētu ainu, kad vecis pārtrauc sievieti un no sava pārākuma augstumiem visžēlīgi viņu apgaismo par lietu kārtību. Agrāk tāda sarunu kultūra bija norma, tagad nostiprinās apziņa, ka tas ir nepieklājīgi un necienīgi. Taču «smiltspleineris» Edvards turpina dzīvot savās fantāzijās par aizgājušajiem laikiem, kad sievietes it kā bijušas laimīgas ar atvēlēto lomu — bikli gaidīt, ko vīrietis bildīs, un viņam blakus izskatīties skaistai.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu