FOTO: Atklāts Daugavpils Marka Rotko mākslas centrs • IR.lv

FOTO: Atklāts Daugavpils Marka Rotko mākslas centrs

28
Foto: Dmitrijs Suļžics, F64

Āboltiņa: Marka Rotko centrs ir jauna iespēja pilsētas izaugsmei un starptautiskajai sadarbībai

Trešdien, klātesot amerikāņu gleznotāja Marka Rotko radiniekiem, Daugavpils cietokšņa Arsenāla ēkā tika atklāts pasaulslavenā gleznotāja vārdā nosauktais mākslas centrs.

Mākslas centra izveide Daugavpilī ir bijusi brīnišķīga iniciatīva un ir jauna iespēja pilsētas izaugsmei un starptautiskajai sadarbībai, Daugavpilī dzimušā amerikāņu gleznotāja Marka Rotko mākslas centra atklāšanā sacīja Saeimas priekšsēdētāja Solvita Āboltiņa (Vienotība).

Āboltiņa svinīgajā pasākumā uzsvēra, ka Rotko centrs ir ieguvums arī visai valstij, dodot iespēju Latvijai iekļauties mūsdienu mākslas pasaules apritē ar augstākās raudzes mākslas centru, aģentūru LETA informēja Saeimas Preses dienestā.

Saeimas priekšsēdētāja uzsvēra, ka Rotko ir ievadījis jaunu laikmetu Rietumu mākslā un līdz ar abstrakto ekspresionismu un Ņujorkas skolu ASV kļuva par pasaules laikmetīgās mākslas centru. “Mēs to sakām ar lielu lepnumu, jo Marka Rotko vārds ir cieši saistīts arī ar mūsu valsti – ar Latviju,” uzsvēra Āboltiņa.

Atskatoties uz mākslas centra tapšanu, Saeimas priekšsēdētāja pauda pateicību Daugavpils domei un Kultūras ministrijai, kā arī privātajiem atbalstītājiem un ASV vēstniecībai Latvijā, uzsverot kādreizējā ASV vēstnieka lomu šajā grandiozajā projektā. Pirms desmit gadiem ar ASV vēstnieka Latvijā Braiena Karlsona un viņa kundzes Māršas Karlsones dedzīgo līdzdalību Marka Rotko simtgade Daugavpili pārvērta līdz nepazīšanai, un šī atceres jubileja pārauga par pilsētas svētkiem. Gāja gadi, un Daugavpils pašvaldība un Kultūras ministrija toreiz dzimušo ideju par mākslas centru turēja dzīvu un pakāpeniski attīstīja.

Marka Rotko mākslas centra svinīgā atklāšana šodien notika, piedaloties pasaulslavenā mākslinieka bērniem Keitai Rotko Prizelai un Kristoferam Rotko.

Jaunizveidotais Daugavpils Marka Rotko mākslas centrs apmeklētājiem piedāvās izstādes un ekspozīcijas vairāk nekā 2000 kvadrātmetru platībā, tostarp Markam Rotko veltīto ekspozīciju, centra kolekcijas izstādi, Pītera Grifina (Apvienotā Karaliste) grafikas darbus, Solomona Geršova (Krievija) gleznas, Pētera Martinsona (Latvija) keramiku un Latgales mākslinieku izstādi.

 

Komentāri (28)

janazakovica 05.05.2013. 13.10

pilsetas izaugsme ar zidu degradeto un degenereto makslas parodiju..

0
0
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu