Jāpārbauda, vai šī gaļa nesatur veterināro medikamentu fenilbutazonu
Saistībā ar zirgu gaļas skandālu Eiropas Savienība (ES) aicinājusi visas dalībvalstis, sākot no 1.marta, trīs mēnešus veikt DNS pārbaudes pārstrādātas liellopu gaļas produktiem, ziņo LETA/BBC.
“Šis ir Eiropas mēroga jautājums, kam nepieciešams Eiropas mēroga risinājums,” pēc tikšanās ar Lielbritānijas, Francijas un citu skandāla skarto valstu ministriem norādīja ES veselības un patērētāju politikas komisārs Tonio Borgs, piebilstot, ka jāpārbauda būtu arī zirgu gaļa, vai tā nesatur veterināro medikamentu fenilbutazonu.
“Runa ir par kādu pārtikas piegādes ķēdē, kas pārdod zirgu gaļu kā liellopu gaļu un, to darot, gūst peļņu negodīgā veidā,” atzīmēja komisārs.
Eiropā spēkā pieņemas skandāls, kas pamatīgi satricinājis pārtikas ražošanas nozari, proti, produktos, kuru sastāvā uzrādīta 100% liellopu gaļa, atklāta arī zirgu gaļa. Šie produkti tika tirgoti Zviedrijā, Lielbritānijā, Francijā un citās Eiropas valstīs.
Lai gan zirgu gaļa neapdraud patērētāju veselību, atbildīgie dienesti pauduši satraukumu, ka gaļa varētu saturēt fenilbutazonu, kas bieži tiek izmantots zirgu ārstēšanā.
Šāda gaļa gan varētu apdraudēt cilvēku veselību, un to pārtikā lietot nav atļauts.
Komentāri (45)
Ojārs 14.02.2013. 15.00
Esmu redzējis kādas izskatās ātrās ēdināšanas “restorānu” ēdienu sagataves – mēnešiem iepriekš sasaldētas nezin kur ražotas nožēlojama izmēra gaļas kotletītes. Nav pat svarīgi, vai tur iekšā ir zirga vai buļļa gaļa.
Tas ēdiens ir riktigs fake food.
Saldēta arī bulciņa, gatava mērce, mini gurķītis. E-, e-, e-… kā dzied Stībelis.
Nesaprotu tos cilvēkus, kas kaut ko tādu var ēst.
7
Ojārs > Ojārs 14.02.2013. 21.02
agrunte Andrej – nespēju, jā, un lepojos ar to
————
ar sliktu redzi vai dzirdi arī lepojies? …
0
Ojārs > Ojārs 14.02.2013. 18.09
agrunte – nespēj sajust atšķirību starp ilgstoši sasaldētu un svaigu gaļu? It sevišķi, ja ir runa par samaltu gaļu. Pajautā Rītiņam – ko viš izmanto saviem pavārmākslas šedevriem?
0
Ojārs > Ojārs 14.02.2013. 18.13
frukc produktiem sasalstot tajos esošais ūdens pārvēršas ledū, kura kristāli tad caurdur šūnu apvalkus
———–
Piemēram, pēc sasldēšanas un atkausēšanas gaļa zaudē daudz dabīgā mitruma
0
Andris > Ojārs 14.02.2013. 16.21
Es savukārt nesaprotu, kādu ļaunumu pārtikai nodara mīnusa temperatūra. Bieži ēdu sievas sasaldētas zemenes u tml. Tās ir daudz labākas nekā termiski taisīts zemeņu ievārījums.
0
Edmunds Zālīte > Ojārs 14.02.2013. 16.40
produktiem sasalstot tajos esošais ūdens pārvēršas ledū, kura kristāli tad caurdur šūnu apvalkus, šūnu saturs pēc atsaldēšanas izplūst ārā un produkts pārvēršas ‘pļackā’, ja pēc vienreizējas sasaldēšanas/atsaldēšanas varbūt vēl ir +/- ok, tad otrajā reizē tas jau ir nelietojams.
0
Sandris Maziks > Ojārs 14.02.2013. 17.29
frukc
“kura kristāli tad caurdur šūnu apvalkus”
Tas labi, īsāks laiks paiet gatavojot dārzeņus. Sasaldētām plūmēm vai ķiršiem nav ne vainas, saldēta hurma vai čerimoia, lieliski. Sublimēti augļi un ogas maz atšķirās no svaigiem.
Lai jebkurā diennakts laikā varētu pagatavot omelette a la ….., man vienmēr saldētavā ir pāris tomātu.
0
Andris > Ojārs 14.02.2013. 20.17
Andrej – nespēju, jā, un lepojos ar to. Rītiņam šajā jautājumā neticētu, jo viņam ir vajadzīgs mārketings un PR.
0
Sandris Maziks 14.02.2013. 12.43
Kurš vispār ēd desas? Galu galā, ja jāuzkož šņabim, arī zirga gaļai desā nav ne vainas.
0
mariam 14.02.2013. 10.19
Ta nu gan tracis.. – eiropietim ieēst zirgu laikam ir tik pat traki kā musulmanim cūku.
5
Signija Aizpuriete > mariam 14.02.2013. 11.14
——–Vita: “(..)
Bet izskatās, ka zirga gaļa citā liellopā mistiski pārvēršas kaut kur pa ceļam pie patērētāja – caur Kipru, Franciju, Luksemburgu un laikam arī Holandi.” ============================================================================= Droši apgalvoju – cienītajai nav apjēgas par jēdzieniem “brīvais tirgus”, “kapitālisms” un “peļņa”.
Pagaidiet, kad sāks pārbaudīt vēl citus pārtikas produktus, tad ne tikai Zviedrijā, bet visā EURO-zonā daudzi sāks ar nostalģiju atcerēties baisi briesmīgo padomju laiku proletāriešu uzkodu “beļaši / Беляши “:
http://www.youtube.com/watch?v=84LGNQ_RJfg
0
Sandris Maziks > mariam 14.02.2013. 13.50
http://www.youtube.com/watch?v=satGrjSikgI
0
tuba76 > mariam 14.02.2013. 11.35
edge_indran – ar grūšu nopūtu un bez cerībām tikt uzklausītai – bet tomēr – vai nevarētu pieturēties pie tēmas un iztikt bez personīgiem uzbrukumiem? Nu lūdzu! Nu vismaz šodien – kā nekā mīlestībai veltīta diena šodien.
0
tuba76 > mariam 14.02.2013. 11.05
Vēl varbūt jāpiebilst, ka Eiropā ir ļoti populāras zirgu sacensības hipodromos utml. Zviedrijā vien tādu zirgu ir desmitiem tūkstošu – nedomāju, ka kādam gaļas cienītājam gribētos, lai uz viņa šķīvja nonāktu šāda sacīkšu zirga gaļa – arī zirgu sportā ir problēmas ar neatļautiem medikamentiem.
0
tuba76 > mariam 14.02.2013. 10.51
Nebūt ne – problēma nav zirgu gaļā, bet gan 1) faktā, ka tā nav norādīta produkta sastāvdaļās un 2) daudzi zirgi jau netiek audzēti pārtikai – līdz ar to netiek kontrolēta gaļas kvalitāte – medikamentu klātbūtne gaļā piemēram.
Zviedrijā piemēram ir daudzi, kas zirga gaļu ne par ko neēstu un izvēlētos produktus, kuros tās nav – ja vien viņiem šī izvēle nav liegta.
Zviedru mēdijos šis skandāls rullē jau vairākas dienas un aug ar katru dienu lielāks.
Lielo valstu kompānijas mēģina novelt vainu par krāpšanu uz rumāņu uzņēmumu, kur kauj lopus un kas piegādā viņiem gaļu. Rumāņi pat saaicināja mēdijus savā kautuvē, lai tiem demonstrētu kā tiek apstrādāti atsevišķi govis un zirgi un lai nomazgātu savu godu. šis skandāls nabadzīgas valsts uzņēmumam maksā ļoti dārgi. Bet izskatās, ka zirga gaļa citā liellopā mistiski pārvēršas kaut kur pa ceļam pie patērētāja – caur Kipru, Franciju, Luksemburgu un laikam arī Holandi.
Ja kas – izrādās, ka Zviedrijā ik gadus “pazūdot” 9000 zirgu, kas nav audzēti gaļai. Ir aizdomas, ka tie tiek izvesti kaušanai ārpus valsts vai kas tml.
0