Satversmes tiesa pieņemtu iesniegumus latgaliski • IR.lv

Satversmes tiesa pieņemtu iesniegumus latgaliski

76
Notiek Satversmes tiesas sēdes ieraksts. Foto: Raitis Plauks, F64

ST priekšsēdis atzīst, ka galvenais – lai iesniegums būtu saprotams pēc būtības

Satversmes tiesa (ST) pieņemtu iesniegumus latgaliski, jo galvenais esot, lai iesniegumus var saprast pēc būtības, nevis tas, kādā latviešu valodas formā tas uzrakstīts, atzinis ST priekšsēdētājs Gunārs Kūtris.

Kūtris, kurš pats esot nācis no Latgales, laikrakstam „Diena” teicis, ka pašreizējā likuma izpratnē latgaliešu valoda esot tā pati latviešu valoda. Tiesa, nodalīta ir latgaliešu rakstu valoda no latviešu literārās valodas.

Tomēr galvenais kritērijs, lai ST pieņemtu iesniegumu izskatīšanai, esot nevis atbilstība visām latviešu literārās valodas gramatikas normām, bet tas, lai „iesniegums būtu vispārīgākā nozīmē rakstīts latviski un saprotams pēc būtības”.

Kā zināms, jaunievēlētās Saeimas daži deputāti savu zvērestu nodeva latgaliešu valodā, par ko saņēma Saeimas priekšsēdētājas Solvitas Āboltiņas (Vienotība) aizrādījumu ar norādi zvērestu nodot atkārtoti un latviešu literārajā valodā. Likums nedod nepārprotamu atbildi, vai latgaliešu valodu drīkst lietot oficiālajā saziņā.

Tomēr, kā sestdien vēsta „Diena”, bijušajam ST priekšsēdim Aivaram Endziņam ir citādākas domas nekā viņa pēctecim tiesā. Endziņš uzskata, ka deputāta zvērestu nodot tikai latgaliski nedrīkstētu un piesauc līdzību ar līviem, kas arī ir Latvijas pamatetnosi: „Vai deputāti saprastu, ja kolēģis zvērestu censtos nodot līvu valodā?”.

 

Komentāri (76)

buchamona 12.11.2011. 12.50

Pēc iespējas ātrāk ir jābeidz šī ” matu skaldīšana” un jāpasaka beidzot līdz galam, ka Latgalē runā latgaļu dialektā, jeb otrādi – latgaļu dialekts, tā ir latviešu, un tā tad arī valsts valoda. Latgalieši runā valsts valodā, tātad arī raksta valsts valodā un ir jārada visas iespējas, lai šo atziņu iedzīvinātu praksē.

Ieskaitot fakultatīvas nodarbības skolās, mediji uc. Ja ne, putinisti atšķels Latgali no Latvijas. Jau tagad viņi dala lentītes gan sev, gan latgaliešiem un balsta seperātisma idejas no pārkrievošanas visvairāk skartajā Latvijas daļā.

+18
0
Atbildēt

7

    ronalds_vuskans > buchamona 13.11.2011. 13.15

    nu tik uz priekšu – tos rakstus uzreiz latviešu valodā,latgaliešu valodā, līvu valodā, krievu valodā …un kāpēc gan čigāni nepieprasa!
    Tā teikt pie vienām sāpēm, lai Lindermans paplašina savu projektu :).

    0
    0
    Atbildēt

    0

    Mairita Blūma > buchamona 12.11.2011. 14.54

    Mūsu valodai ir trīs dialekti: lībiskais, vidus un augšzemnieku dialekts. Augšzemnieku dialektā ir sēliskās un latgaliskās izloksnes.

    Parakstu vākšanas laikā par krievu valodu kā otru valsts valodu šis jautājums nav matu skaldīšana, bet sīka provokācija.

    +4
    -3
    Atbildēt

    0

    simpsons > buchamona 12.11.2011. 15.12

    Kas ir lībiskais dialekts? Lībiešu valoda pieder somugru valodu grupai. Tā varbūt ir igauņu valodas dialekts, bet nekāda radniecība ar latviešu valodu nav.

    +3
    -2
    Atbildēt

    0

    ilmisimo > buchamona 12.11.2011. 18.01

    latgaļu dialektā
    ____________________-
    latgaliešu.

    lai nejauktu kādreizējos Inflantijas latviešus(latgalieši) ar 13. gs hroniku latgaļiem(lethigalli).

    +2
    -1
    Atbildēt

    0

    simpsons > buchamona 12.11.2011. 14.13

    – Pēc dažām regulārām pāraidēm LTV7 latgaļu valodā visi latvieši pierastu pie latgaļu dialekta melodijas un varētu viņu saprast.

    – Dažas īpaši juridiski precīzas lietas, kā Saeimas zvērestu precizēt, ka var nodot arī lagaliešu valodā [dialektā].

    – Visas rakstiskās atbildes sniedzamas literālajā valodā. Atbilde var būt arī uzrakstīta lagales valodā, bet vienmēr jābūt latviskajai versijai kura visos būs oficālā.

    +3
    -1
    Atbildēt

    0

    ilmisimo > buchamona 12.11.2011. 18.04

    Kas ir lībiskais dialekts
    ______________________
    tāmnieku.
    Ziemeļkurzemē(popiņu valoda u.c.) vai Ziemeļvidzemē ( Rūjienas,Vaiņižu u.c. izloksne).

    +4
    -1
    Atbildēt

    0

    astra_ozo > buchamona 12.11.2011. 22.42

    Latgales mazākumtautību skolās papildus latviešu valodai visiem iebraucējiem būtu jāmāca arī latgaliešu valoda.
    Un darbā pašvaldību iestādēs pieņemt tikai cilvēkus, kas prot latviešu un latgaliešu valodas. Prasīt citu valodu prasmi bez īpaša pamatojuma nebūtu pieļaujams.

    +3
    0
    Atbildēt

    0

guna 13.11.2011. 09.46

As kai latgalyts, kas Reigā jau dzeivoju no 1964.g. napīkreitu latgalyšu praseibai, latgalyšu volodu nūstiprinot vaļsts līmenī. Latgalyšu volūda pastov un pastovēs latgaļā. Tur šaubu nav. Lataglīšu praseiba īdrūšinoj krīvus, kū ty ocumirklī izmontoj, lai krīvu volūdu arī pīleidzinotu valsts volūdai. Tys iznoca kai provokāceja un kaitējums latvīšu volūdas statusam.

+10
0
Atbildēt

0

dro 13.11.2011. 11.27

Krievu portājos šī provokatīvā ideja par apspiestajiem latgaļiem jau klejo vairāk par 10 gadiem. Beidzot tai noticējuši arī no Latgales ievēlētie deputāti, bet Jezups maldījies 3 priedēs jau no Delfu pirmsākumiem…

+8
0
Atbildēt

2

    ilmisimo > dro 13.11.2011. 14.50

    ŠAUSMAS, SEPARĀTISMS, KALPOŠANA KREMLIM.
    ______________________________
    nulle arī izlaista caur separatoru(piena mašīnu) paliek nulle.

    Pat ne vājpiens.

    +4
    -1
    Atbildēt

    0

    ilmisimo > dro 13.11.2011. 11.59

    Krievu portājos šī provokatīvā ideja par apspiestajiem latgaļiem ..
    _____________________________________
    Latgales abhazizācijas plāns.

    +5
    -1
    Atbildēt

    0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu