SC un Ādamsonam domstarpību par balto rasi neesot • IR.lv

SC un Ādamsonam domstarpību par balto rasi neesot

28
Jānis Ādamsons. Foto: Andrejs Terentjevs, F64

Tomēr partija no deputāta gaida publisku skaidrojumu 

Pēc “Saskaņas centra” (SC) kategoriskās norobežošanās no sava biedra Jāņa Ādamsona viedokļa par viņa attieksmi pret dažādu rasu un tautību cilvēkiem domstarpības izdevies atrisināt, un neesot šķēršļu turpināt strādāt visiem kopā. Tomēr SC sagaida, ka Ādamsons publiski izskaidros savu viedokli un nāks klajā ar paziņojumu. 

SC Saeimas frakcijas priekšsēdētājs Jānis Urbanovičs aģentūrai BNS pirmdien sacīja, ka medijos nonākusi interpretācija par Ādamsona izteikumiem. Viņš guvis pārliecību, ka Ādamsons nekad neesot šķirojis cilvēkus. 

“Ādamsons vienkārši mēģināja saprotami auditorijai pateikt, ka visiem, kas šeit ir piederīgi un dzīvo, jāvienojas kopdarbam, jo pastāv riski, ka, daudziem braucot prom, Latviju aizņems citas mentalitātes ļaudis, ar kuriem būs grūtāk sadzīvot,” deputāta skaidrojumu atstāstīja Urbanovičs. Viņš apstiprināja, ka sadarbībai ar Ādamsonu šo izteikumu dēļ nav nekādu šķēršļu. 

Ādamsons solījis publiski izskaidrot šo problēmu starp partiju un viņu. “Ja pašlaik šādas kolīzijas ir, viņam ir jāizskaidro savs viedoklis publiski,” sacīja Urbanovičs. 

Arī Ādamsons uzskata, ka apvienības biedri piektdien esot norobežojušies no interpretācijas, kā viņa viedoklis pasniegts, taču viņam par saviem vārdiem neesot jātaisnojas. 

“”Saskaņas centra” pozīcija sakrīt ar manu pozīciju, ka nedalām cilvēkus pēc ādas krāsas un rasēm. Iespējams, ka tas ir neveikls teikums, bet man nav par ko taisnoties. Es runāju pavisam citā kontekstā un sakarā. Man nav iebildumu ne pret vienu rasi, bet ir jautājums, kā mēs visi kopā varam sadzīvot, un tas mani uztrauc,” pretrunas nesaskata Ādamsons. “Ja mums būtu domstarpības, kā tas tiek pasniegts, es nebūtu vienā partijā,” viņš piebilda. 

Tikmēr Arābu kultūras centra vadītājs Hosams Abu Meri (Vienotība) uzskata, ka Ādamsonam būtu jāatzīst, ka viņš pieļāvis kļūdu, jo pasaulē apzīmējumu “baltā rase” neviena amatpersona nelieto, jo “runā ar cilvēku, nevis to, pēc kā viņš izskatās un no kurienes ir”. 

Abu Meri atklātā vēstulē, kas publicēta SCP mājaslapā, norādīja, ka citātā izmantoti izteikumi, kas iedala cilvēkus dažādās kategorijās atkarībā no viņu etniskās un reliģiskās piederības. “Vēlos pārliecināties, ka neesat apzināti mēģinājis vairot rasisma un ksenofobijas izpausmes Latvijā,” skaidrot savu pozīciju Ādamsonu aicināja Abu Meri.

Komentāri (28)

buchamona 05.09.2011. 15.15

Latviju aizņems citas mentalitātes ļaudis, ar kuriem būs grūtāk sadzīvot…+++ man ir pilnīgi vienalga ar kādu tautu jāsadzīvo Latvijā, bet, ja Urbis velk uz to, ka SC elektorāta ” mentalitāte” man kā latvietim ir kaut kā īpaši tuva kļuvusi :), tuvāka par citiem svešiniekiem, tad viņš maldās un runa jau nav par mentalitāšu atšķirībām, runa ir par to, ka atšķirības ideoloģijā ir tas lielums ar kuru nav iespējams atrast kompromisus.
Ir krievi – pārliecināti putinisti un krievi demokrāti. Ir arābi muslimu fundementālisti un ir arābi – šo fanātiķu pretinieki. Latvijā ir tādi ļaudis, kuri atzīst LR okupācijas faktu, ir tādi, kuri neatdzīst – tā ir tā robežškirtne aiz kuras nav vairs kompromisu, nevis ādas krāsa.

+9
-1
Atbildēt

0

litlefairy 06.09.2011. 00.58

Es esmu paarliecinaats, ka araabi, vai kaadi afrikaanji vareetu buut DAUDZ draudziigaaki latvieshu kultuurai, nekaa Saskanjas centrs, kuram vinju dienas kaartiibu nosaka Eiropas austrumos. Dziivojot shobriid islama videe, kur man apkaart ir divas valodas araabu un anglju, es varu apliecinaat Zieneljaafrikas cilveeku toleranci, leenpraatiibu un un ieklausiishanos vieteejaa situaacijaa.

+3
-1
Atbildēt

0

Jānis Romanovskis 05.09.2011. 22.23

Валерий Кравцов
Металлург, политик
Русская совесть «Центра согласия»
http://www.imhoclub.lv/material/russkaja-sovest-centra-soglasija/c/33093

+2
0
Atbildēt

1

    ilmisimo > Jānis Romanovskis 05.09.2011. 23.10

    Валерий Кравцов
    Металлург, политик
    —————————-
    Vot, vot- taisni nesen dzirdēju pie tačanku pasta stacijas runājam-pēc SC uzvaras Liepāju saukšuot Kravcowgrada..

    +1
    0
    Atbildēt

    0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu