Eduards Griškevičs, grib citu himnu • IR.lv

Eduards Griškevičs, grib citu himnu

4
«Dievs, svētī Latviju! ir pārāk eksaltēta un svinīga. Man tā nav pietiekami tuva, uztveru to kā formalitāti,» saka Eduards Griškevičs (20). Viņa ierosme par himnu izvēlēties Saule, Pērkons, Daugava interneta vietnē Manbalss.lv saņēmusi vairāku simtu cilvēku atbalstu. Mērķis ir savākt 10 000, lai ideja nonāktu Saeimā.
Ieva Puķe

Man nav mērķa iegūt popularitāti, – atklāj cilvēks, kas portālā Manbalss.lv iesniedza iniciatīvu Latvijas himnas Dievs, svētī Latviju! vietā turpmāk lietot Saule, Pērkons, Daugava ar Raiņa vārdiem un Mārtiņa Brauna mūziku

Kāds tad ir mērķis? «Mainīt himnu,» atbild Eduards. Puisis ir negaidīti mazrunīgs, varētu teikt, pat kautrīgs, toties viņam piemīt latvietim neraksturīga viesmīlība. Uzrunāts intervijai, provokators mūs aicina tikties savas ģimenes mājas dārzā Rīgas nomalē, Ziepniekkalnā, uz galda ir uzlicis sulas paku un glāzes. Smaržo nesen pļauts mauriņš, gar kājām glaužas melnais kaķis Ogle Matilde. 

Dažus mēnešus pēc Rīgas barikādēm, 1991.gada 18.martā, dzimušais Eduards pašlaik ir krustcelēs – tikko pabeidzis Jaņa Rozentāla Rīgas Mākslas vidusskolu, grasās izmēģināt laimi piecās augstskolās, to starpā Latvijas Mākslas akadēmijā un Artesis Hogeschool Antverpenē. Pēdējā esot viskārotākā: tā piedāvā apgūt modes dizainera profesiju. 

Rozentāļu diplomdarbam viņš gan izveidojis animāciju. Nevis ar datoru, bet ar roku tušas tehnikā zīmējis un pēc tam skenējis minūti garu filmu Bailes no dusmām – kā pats raksturo, «abstraktā ekspresionisma stilā». Eduards mauriņā izklāj skices – veiklu roku vilktas cilvēku grimases. Komisija animāciju novērtējusi ar deviņieku. 

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu