Mēģinās izvairīties no priekšvēlēšanu populisma • IR.lv

Mēģinās izvairīties no priekšvēlēšanu populisma

35
Foto: Ieva Cika, LETA
Indra Sprance

Koalīcija meklēs iespējas atkāpties no pagājušā ceturtdienā pieņemtajiem lēmumiem

Izvērtējot vairākus priekšvēlēšanu noskaņās pagājušā ceturtdienā Saeimā pieņemtos lēmumus, koalīcijas partneri – “Vienotība” un Zaļo un Zemnieku savienība (ZZS) pirmdien vienojās mēģināt gatavot “atkāpšanās ceļu” gan jautājumā par pensiju indeksāciju no 1.oktobra, gan jautājumā par dotācijām pašvaldībām par apvienošanos novados.

Kā žurnālistiem atzina premjers Valdis Dombrovskis (JL, “Vienotība”) gan jautājumā par grozījumiem administratīvi teritoriālās reformas likumā, kas paredz 200 000 latu dotācijas visām pašvaldībām, neatkarīgi no tā vai viņas labprātīgi vai nē pieņēma lēmumus par apvienošanos novados, gan jautājumā par pensiju indeksāciju no šā gada rudens “priekšvēlēšanu ietekme ir ļoti jūtama”.

Dombrovskis uzsvēra, ka pensiju indeksāciju šobrīd nav iespējams nodrošināt. “Mēs zinām, kāda ir situācija sociālajā budžetā. Mēs esam ļoti nopietni strādājuši , lai noturētu esošo situāciju, līdz ar to no valdības un finanšu ministrijas puses mēs neredzam iespēju nodrošināt indeksāciju, ” pauda Dombrovskis, norādot, ka koalīcijas partneris – ZZS apņēmies šo jautājumu pārskatīt ZZS valdē.

Savukārt jautājumā par dotācijām pašvaldībām koalīcija vienojusies rast izeju, nosakot, iespējams, piecus gadus ilgu pārejas periodu likuma grozījumu spēkā stāšanās brīdim. Līdz ar to šie likuma grozījumi neatstātu būtisku iespaidu uz nākamā gada budžetu.

“Pašlaik Saeima, deputāti sacenšas daiļrunībā, virzot vienu vai otru priekšlikumu, nedomājot nedz par fiskālām sekām, ne par citiem jautājumiem, ” pēc koalīcijas atzina ZZS priekšsēdētājs Raimonds Vējonis. Vaicāts, vai turpmāk ZZS atturēsies no priekšvēlēšanu populisma, Vējonis atbildēja: “Saeimā pašlaik vispār ir iestājies priekšvēlēšanu periods, ļoti daudzi priekšlikumi ir priekšvēlēšanu gaisotnē, līdz ar to es neesmu pārliecināts par to, ka deputātus varēs ieturēt kādā rāmī.”

Savukārt premjers uz jautājumu, vai arī “Vienotība” apņemas ievērot apņemšanos un nenāks ar populistiskiem priekšlikumiem, atbildēja: “Man gribētos cerēt.” Viņš atgādināja, ka iepriekšējā – pirms 10.Saeimas vēlēšanām gan “Vienotība”, gan ZZS esot veiksmīgi atturējušās no nepārdomātas priekšvēlēšanu iniciatīvas, neraugoties uz to, ka bija mazākumvaldība.

 

Komentāri (35)

mary75 20.06.2011. 16.19

Un vai tad ar Lembergu ZZS to “atteikšanos no popilisma” saskaņoja?
Saimnieks tak pa LNT nesen kā bazūnējis, ka pirmais, ko viņš darīs, ja būs pie varas – glābs valsti no Sorosa okupācijas un indeksēs un palielinās pensijas.
Un, ja Zatlers veidos partiju, tad viņš arī iešot uz politiku ( it kā viņš tur nebūtu), jo Zatleris pārdevies Sorosam, un Lembergam jāglābj valsti.
Manuprāt, tas viss jau ir daudz vairāk, kā populisms, te prasās pēc tiesu darbiem.
Un ko tagad, ZZS aizliegs savam saimniekam baidīt cilvēkus, melot, jaukt vēlētājam smadzenes?

+9
-2
Atbildēt

0

Una Grinberga 20.06.2011. 16.23

“Mēģinās” skan vēl divdomīgāk nekā “centīsies”! ZZS visu laiku jāskaidrojas par Lemberga lēmumu pieņemšanu. Izskatās, ka ZZS sāk izjust Lemberga histērijas sekas, kas varētu “nogriezt” ceļu dažu labu deputātu stabilajam materiālajam stāvoklim un statusam sabiedrībā.

+7
-1
Atbildēt

0

Ieva 20.06.2011. 17.29

Nesaprotu, Brigmanis pagājušo trešdien Domburšovā nevietā iespraudās ar paziņojumu, ka ZZS atbalstīs indeksāciju.
Uz jautājumu, vai viņa reklāma nav priekšvēlēšanu nu populisms, Brigmanis atbildēja, ka tas ZZS ir normāls, izskatāms darba kārtības punkts (tā liekot saprast, ka citi, lūk, par to nerūpējas)
Ka noticis nu? Kāds Soross Brigmanim iekodis?

Pēc visas loģikas pēc brītiņa vajadzētu sekot paziņojumam, ZZS jau gribēja, bet sliktais Dombrovskis mūs piespieda…

+6
-1
Atbildēt

1

    Una Grinberga > Ieva 20.06.2011. 18.30

    Nūuuu, ZZS ļoti grib tikt nākamajā valdībā, bet principā ir skaidrs, ka pensijas indeksēt nav iespējams. Tai idejai ir saknes no Puzes, bet ir skaidrs, ka tas tur jau nenes nekādu politisko atbildību.

    +2
    0
    Atbildēt

    0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu