Miris mūziķis Mārtiņš Freimanis • IR.lv

Miris mūziķis Mārtiņš Freimanis

34
Mārtiņš Freimanis. Foto: Gints Ivuškāns, F64

Gripas komplikāciju dēļ mākslinieks iepriekš ievietots slimnīcā

Ceturtdienas naktī gripas izraisīto komplikāciju dēļ miris mūziķis, dzejnieks un aktieris Mārtiņš Freimanis, aģentūrai BNS apstiprinājis ierakstu kompānijas "Mikrofona ieraksti" vadītājs Guntars Račs. 7.februārī Freimanim būtu palikuši 34 gadi.

Iepriekš Freimanis bija nokļuvis slimnīcā gripas radīto komplikāciju dēļ, informē portāls ''Kas jauns''.

Latvijas mūzikas cienītāji, mākslinieki un fani sēro par pāragri mūžībā aizgājušo mūziķi Mārtiņu Freimani, vēsta aģentūra LETA. Kārlis Būmeistars jeb Kaža teic – viņam Freimanis pēdējos gadus bija labs draugs, ne tikai dziesmu komponists. Freimanis radījis daudzas dziesmas, kuras Kažam kā izpildītājam kļuvušas par populāriem un klausītāju iecienītiem skaņdarbiem.

Taujāts, vai Freimaņa sadarbības partneri un mūziķi varētu apvienoties kādā piemiņas koncertā, Kaža norādīja, ka pats Freimanis pie sevis pasmīkņātu par šādiem piemiņas pasākumiem, jo mūziķis bija brīvdomātājs, kurš nežēloja arī dzēlīgus komentārus. Visdziļāko līdzjūtību tuviniekiem, draugiem un Freimaņa talanta cienītājiem pauž seriāla "Ugunsgrēks" komanda, radio stacijas un  mūzikas apskatnieks Uldis Rudaks, kurš mikroblogošanas vietnē "Twitter" norādījis, ka šis latviešu popmūzikai ir liels zaudējums.

"TV3" no ceturtdienas vakara ēterā pārraidīs nelielu video materiālu mūziķa piemiņai, kurā skanēs Freimaņa mūzika, tiks rādīti kadri no seriāla "UgunsGrēks".

Mikroblogošanas vietnē "Twitter" Freimaņa daiļrades cienītāji aicināti doties uz Līvu laukumu, izveidojot tur piemiņas vietu, noliekot ziedus un sveces. Liepājā, Zivju ielā, pie ģitāras skulptūras līdzās Latvijas 1.rokkafejnīcai novietota Freimaņa fotogrāfija, kur ikviens var nolikt ziedus, informē Latvijas 1.rokkafejnīcas īpašnieks Raivo Mediņš. "Mārtiņš bija dzejnieks, viņš prastu atrast īstos vārdus šajā brīdī, bet es to nevaru, piedodiet, es to nespēju aptvert," "Twitter" raksta mūziķis Lauris Reiniks.

Freimanis dzimis 1977.gada 7.februārī Liepājā. Kopš 1994.gada nogales Freimanis bija grupas "Tumsa" solists, pirms tam bija aizrāvies ar folkmūziku. Kopā ar grupu ir iznākuši seši albumi, padarot Freimani par vienu no populārākajiem Latvijas dziedātājiem. Freimanis komponēja dziesmas un rakstīja tekstus arī citiem izpildītājiem.

2002.gadā sākās Freimaņa sadarbība ar Lauri Reiniku. 2003.gadā Freimanis kopā ar Reiniku un Yanu Kay izveidoja apvienību "F.L.Y.", kas ar dziesmu "Hello From Mars" uzvarēja Latvijas Eirovīzijas nacionālajā atlasē. Lielajā finālkoncertā Rīgā, grupa ieguva 24.vietu.

2004.gadā Freimanis sāka sadarbību ar grupu "Putnu balle", komponējot dziesmas. 2005.gadā Eirovīzijā ar Freimaņa dziesmu "The War Is Not Over" piedalījās "Putnu balles" dalībnieki "Valters&Kaža", konkursā iegūstot piekto vietu.

2004.gadā klajā nāca Freimaņa dzejas krājums "Zālīte truša dvēselei". Kā aktieris Freimanis uzmanību izpelnījās titullomā Liepājas teātra izrādē "Kaupēn, mans mīļais", 2005.gadā piedalījās Arvīda Krieva kinofilmā "Man patīk, ka meitene skumst", 2007.gadā debitēja Latvijas Televīzijas seriālā "Neprāta cena".

2010.gada Eirovīzijas nacionālās atlases finālā ar Freimaņa sarakstītu dziesmu "Like A Mouse" piedalījās grupa "PeR". Šī gada Eirovīzijas nacionālajā atlasē piedalīsies grupa "Blitze" ar Freimaņa dziesmu "Hop".

Šajā sezonā gripas komplikācijas, galvenokārt smags plaušu iekaisums, izraisījušas septiņu cilvēku nāvi, liecina BNS apkopotie dati. Starp mirušajiem ir trīs bērni, divi no tiem – zīdaiņi, atsaucoties uz Bērnu klīniskās universitātes slimnīcas sniegto informāciju, ceturtdien raksta "Neatkarīgā Rīta Avīze".

Latvijas Infektoloģijas centra dati rāda, ka laboratoriski apstiprināto gripas gadījumu skaits pārsniedzis 550 pacientus, no tiem A tipa gripa apstiprināta 467 pacientiem, tostarp A H1N1, B tipa gripa – 89 pacientiem. Visā Latvijā gripas slimnieku skaits pārsniedzis 4000 cilvēku.

No komplikācijām mirušajiem lielākoties bijušas arī citas saslimšanas. Kopš Latvijā reģistrēti pirmie saslimšanas gadījumi ar gripu, pacientu skaits ar gripas izraisītu plaušu karsoni palielinājies par 60%.

Mediķi iesaka – uzmanība veselībai jāpievērš cilvēkiem, kuriem jau ir dažādas saslimšanas, toskait cukura diabēts, hroniskas elpceļu un sirds slimības, imunitāti pazeminošas slimības. Ir jāizvairās no lielu pasākumu, lielveikalu apmeklēšanas, nevajadzētu atstāt bērnus lielveikalu rotaļlaukumos. Bieži jāmazgā rokas un jāvēdina telpas.

Mārtiņa Freimaņa pēdējais video klips dziesmai Maximum, kuru viņš dzied kopā ar Jūliju Cičerinu. Klips tapis sadarbjoties studijām "Screen Vision" Rīgā un "Pilotazj" Maskavā. Klipa veidošanas laikā Mārtiņš un Jūlija nemaz netikās, filmēšanas notika katrā pilsētā atsevišķi.

Komentāri (34)

ltvpanorama 27.01.2011. 10.32

skumji..drausmīgi skumji…

+10
0
Atbildēt

0

Melnais 27.01.2011. 10.25

Ārkārtīgi žēl. Lai viņš dvēseles mieru atrod citā – cerams, labākā un godīgākā pasaulē. Līdzjūtība radiniekiem, draugiem un faniem.

+10
-1
Atbildēt

0

dūda 27.01.2011. 10.52

Paldies Mārtiņ par tavu ieguldīto darbu Latvijā, tas mūžam tiks atcerēts!!:)Izsaku visdziļāko līdzjūtību viņa draugiem un tuviniekiem… RIP

+7
0
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu