Bērziņš: budžetam pildoties, varētu pārtraukt aizņemties • IR.lv

Bērziņš: budžetam pildoties, varētu pārtraukt aizņemties

34
Andris Bērziņš. Foto: Kaspars Krafts, F64
Indra Sprance

Vēl lielāks nodokļu slogs vairs nebūs ilgspējīgs, brīdina Finanšu ministrija

Ja nākamā gada budžets pildās kā ieplānots, Latvijai vajadzētu apsvērt iespēju pārtraukt aizņemties no starptautiskajiem aizdevējiem, otrdien pēc Publisko izdevumu un revīzijas komisijas sēdes, kurā skatīts jautājums par starptautisko finansiālo atbalstu, Ir.lv sacīja komisijas vadītājs Andris Bērziņš (ZZS).

Kā norādīja deputāts, lielāka skaidrība par šo jautājumu varētu būt janvārī, kad būs zināmi sarunu ar tarptautiskajiem aizdevējiem rezultāti. “Ja mēs varēsim tos 50 miljonus kaut kā sakārtot vai paildzināt, tad, protams, būtu labāk ātrāk pārtraukt šo naudas aizņemšanos,” pauda Bērziņš. “Mēs bieži esam šausmīgi pakļāvīgi, mums pasaka [konsolidēt] 50 miljonus, mēs uzreiz esam gatavi šeit, šeit, šeit ņemt nost. Mums ir jāpierāda, ka šie 50 miljoni mums ir ļoti svarīgi. Mēs esam izgājuši cauri elles tunelim, šobrīd gaisma tuneļa galā parādās. Mums nav vairāk no kurienes ņemt, mēs nedrīkstam ķerties klāt tur, kur cilvēki saņem minimumu.”

Pēc Bērziņa teiktā, nākamā gada sākumā varētu būt arī lielāka skaidrība, vai budžets pildās tā, kā iecerēts. Ja plāns pildīsies, valstij vajadzētu apsvērt iespēju pārtraukt aizņemties. “Ja mēs pragmatiski skatāmies, tad būtu labāk, ja mēs neaizņemtos vairs, ka mēs varētu iztikt ar to, ko esam paņēmuši,” sacīja Bērziņš.

Savukārt Finanšu ministrijas valsts sekretārs Mārtiņš Bičevskis otrdien komisijas sēdē norādīja, ka Latvijas turpmākie kredītreitingi lielā mērā ir saistīti ar to, kā valsts turpina sadarbību ar starptautiskajiem aizdevējiem. “Reitingu aģentūras izdarīs savu analīzi, vērtēs visu pēc kārtas, bet viņu vērtējumā nozīmīga kompetence būs ārējam starptautisko aizdevēju novērtējumam,” sacīja amatpersona, tēlaini situāciju raksturojot šādi: “Latvija šobrīd ir nevis pļavā ar nelieliem pakalniem, bet Alpos. Mums ir divi ceļi – kāpt augšā vai braukt lejā.”

Bičevskis uzsvēra, ka starptautiskie aizdevēji, prasot nākamā gada budžetu konsolidēt vēl par 50 miljoniem latu, nāk ar redzējumu, kā Latvijā panākt publisko finanšu ilgspēju. “Mums ir kopīgs redzējums, ka tālāk nozīmīga nodokļu nastas un nodokļu sloga likšana vairs nebūs ilgspējīga,” pauda ierēdnis.

Jau vēstīts, ka starptautiskie aizdevēji prasa konsolidēt nākamā gada budžetu vēl par 50 miljoniem latu. Premjerministrs Valdis Dombrovskis (“Vienotība”, JL) pirmdien pēc nākamā gada budžeta pieņemšanas atzina, ka grozījumu gatavošana ir uzsākta un konsolidācija varētu skart gan budžeta ieņēmumu sadaļu, gan izdevumus. Savukārt Saeimas Zaļo un zemnieku savienības (ZZS) frakcijas vadītājs Augusts Brigmanis pirmdien pieļāva, ka ZZS varētu arī neatbalstīt budžeta konsolidāciju vēl par 50 miljoniem latu, jo neredzot tam vairs iespējas.

Komentāri (34)

mary75 21.12.2010. 14.36

Bērziņš, ar visiem ZZS biedriem raksturīgo spožo intelektu, pavēstīja ļoti svaigu un originālu ideju – labāk neaizņemties, nekā dzīvot uz parāda.
Un, dabīgi, tagad ZZS biedriem, acīmredzot, visiem uzdots pie katras iespējas piebilst – 50 miļjonus nav kur ņemt.
Pat, ja tas Latvijai draudēs ar uzticības zaudēšanu un kredītreitinga pazemināšanu, utt.
Nezin, kādu tiesībsargāsjošo iestādi Lembergs patreiz sadomājis sagraut, lai varētu izdomāt, ka tos 50 miļj., tomēr, ir kur ņemt.
šietie visi Brigmaņi, Bērziņi un pārējās aiz diedziņiem raustāmās, daļēji nopirktās, daļēji iebiedētās Lemberga marionetes vispār labāk klusētu un nevirinātu muti, lai, vismaz, neizrādītu savu absolūto niecību un nekompetenci visur.
Kur ņemt – pie sevis, mīļajiem, likvidējiet bardaku un korupciju ves. nozarē, savediet kārtībā savu sfēru administrēšanu, un beidzat strādāt par Lemberga ruporu.

+6
0
Atbildēt

1

    Ieva > mary75 21.12.2010. 17.14

    Tieši tā. Ir jāizmanto iespēja sakārtot pārvaldi. Līdz šim tas darīts netiek, un pat budžetu saldais pārītis ir nosaucis par stabilizācijas, nevis attīstības budžetu. Tie 50 miljoni būtu jāatrod ēnu ekonomikā, jāekonomē tur, kut nauda tiek lieta caurā sietā- medicīnā, izglītībā. Ja tas tā jau būtu bijis, nez vai aizdevēji vēl prasītu tos 50 papildus miljonus. Naudas neesamība, lai cik sāpīgi tas nebūtu, liek pašiem darītājiem, ne viņu priekšniekiem atrast tās vietas, kur var ieekonomēt. Likvidēt to struktūru, ko īsti nevajag, divu darbinieku vietā izmantot vienu utt.
    Tas tad būtu tas pamats no kā tālāk augt.
    Valdība negrib iet šo ceļu. Valdība izeju redz ciparos. Jāsakasa nauda šim gadam, pēc tam kaut ūdensplūdi.

    +1
    -2
    Atbildēt

    0

Sandra Lāce 21.12.2010. 14.41

“mēs nedrīkstam ķerties klāt tur, kur cilvēki saņem minimumu.”

Sen jau laiks ir ķerties klāt tur, kur cilvēki saņem maksimumu un vēl prēmijas!

+4
0
Atbildēt

0

maris 21.12.2010. 14.58

Par agru priecājies, Bērziņa kungs. Krīzes var pārvarēt un būt neatkarīgi tikai tie, kam ir uzkrājumi. Kur tie ir Latvijai? Vai tie būs jau pavasarī?

Steiga tikt pie siles un steidzīgi tērēt nodokļu maksātāju naudu ir slimīga postpadomju politiķu iezīme, mantota no padomju laikiem, kad ietaupījums bija negods, un ietaupījumus vienmēr atņēma.

+2
0
Atbildēt

2

    vupats > maris 21.12.2010. 16.43

    Un kāpēc gan nē?

    P.S. neba nu mani speciālisti pārcēlās, bet mani labi draugi ar ģimenēm. Un ne jau tur, pirms pārcelšanās noslēdza darba līgumus par minimālo stundas apmaksas likmi. man, kā maza uzņēmuma īpašniekam, kas ražo, viņu alga izraisa “baltu” skaudību.
    Un tas NAV NORMĀLI.

    Un tieši tāpēc atkārtošu un atkārtošu – pašreizējā valdība IR nespējnieku kantoris, kurš vienīgi spējīgs iemācīties Excel tabulu formulas un “Yes!”

    Viņiem NAV spēju domāt nākotnei!

    +2
    -2
    Atbildēt

    0

    vupats > maris 21.12.2010. 15.23

    Redz, mans nika “brāli”, ja Tu ko jēgtu no uzņēmējdarbības, varbūt saprastu, ka ir reizes, kad “jāiet uz visu banku”, lai pēc brīža paņemtu “čunguru”. Piekrītu, tas brīdis, kad jāpieņem lēmums, uztaisa tāāādu kņudoņu vēderā, ka maz neliksies…

    Šobrīd ir tieši tas pats – valstsvecenēm/valstsvečiem BIJA jāpieņem tādi lēmumi, kas atraisa rokas tieši tiem, kas ienes valsts kasē naudu! Jā, tas ir risks, BET tas bija jādara! Pretējā gadījumā varu pateikt tieši un konkrēti – man IR noriebies, vienkārši un elementāri noriebies, spēlēt ar MANU valsti šādas spēlītes. Ja nav, tad, lai nav, un beigta balle. tad lai paliek šajā valstī vien tie t.s. likumdevēji un pārējie nespējnieki.

    Starp citu, tieši pēdējā mēneša laikā uz dzīvi ārvalstīs pārcēlās mani 3 ļoti labi un izglītoti speciālisti ar savām ģimenēm…

    Un tagad, turpiniet žēlot šo nespējnieku valdību, Saeimu un pārējos…

    +4
    -2
    Atbildēt

    0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu