Asinis līs kinoteātrī • IR.lv

Asinis līs kinoteātrī

40
Forumcinemas

Turpinot pirms četriem gadiem Latvijā sākto filmas "Zāģis" asins ziedošanas akciju, šodien "Kino Citadele" un kinoteātrī "Cinamon" notiks sadarbībā ar Valsts asinsdonoru centru rīkota Asins donoru diena, ziņo LETA.

Šodien no plkst.10 līdz 13 Valsts asinsdonoru centrs (VADC) rīkos Asins donoru dienu kinoteātrī "Kino Citadele", bet no plkst.12 līdz 16 donori būs aicināti asinis ziedot specializētā autobusa izbraukumā pie kinoteātra "Cinamon".

Donoriem, kuri ziedos asinis šīs Donoru dienas laikā, būs iespēja saņemt kino karti no "Acme Film" uz filmu "Zāģis VII" 3D, kas būs "Kino Citadele", vai "Zāģis VII" ierastā filmas formāta seansu kinoteātrī "Cinamon", kuru pirms filmas seansa kinoteātra kasē vajadzēs apmainīt pret biļeti.

Donors varēs apmeklēt jebkuru šīs filmas seansu no 29.oktobra līdz 11.novembrim kinoteātros "Kino Citadele" un "Cinamon". Kino karte būs derīga vienai personai vienam filmas apmeklējumam.

Filmas "Zāģis" asins ziedošanas akcija sākta ASV, kur filmas izplatītājs "Lionsgate" sadarbībā ar ASV Sarkano Krustu sešus gadus pēc kārtas centās pievērst sabiedrības uzmanību asins donoru kustības problēmām jeb asins un asins komponentu trūkumam. Latvijā šāda tradīcija sākās 2006.gadā un guva lielu atsaucību tieši gados jaunu donoru vidū – tad asinis ziedoja 89 donori.

2007.gadā, tādas pašas Donoru dienas laikā kinoteātrī "Parex Plaza" jeb tagadējā "Kino Citadele" asinis ziedoja 102 donori, bet VADC specializētajā autobusā, asinis ziedoja 42 donori. 2008.gadā atsaucība bija vēl lielāka – asinis ziedoja 155 donori, bet 2009.gadā asinis ziedoja 161 donors, no kuriem 76 donori asinis ziedoja pirmo reizi mūžā.

VADC atgādina, ka par donoru var kļūt vecumā no 18 līdz 65 gadiem. Donora svars nedrīkst būt mazāks par 50 kilogramiem, un pirms asins ziedošanas nedrīkst lietot alkoholu un smēķēt. Asins došana nav vēlama pēc nakts maiņas, saspringta darba, liela emocionāla pārdzīvojuma. Pirms asins ziedošanas vēlams lietot veselīgu uzturu, daudz šķidruma. Nedrīkst lietot treknus ēdienus asins došanas dienā, kā arī dienu iepriekš. Neēdis cilvēks asinis nevar nodot.

VADC vērš uzmanību uz to, ka asinis noteiktu laika periodu nevar ziedot pēc tetovēšanas, pīrsinga un ausu caurduršanas.

Vesels cilvēks asinis var ziedot četras līdz piecas reizes gadā ievērojot divu mēnešu intervālu starp asins ziedošanas reizēm. Vienā asins ziedošanas reizē donors ziedo 450 miligramus asiņu, kas nav kaitīgi vesela cilvēka veselībai. Asinis organismā nemitīgi atjaunojas, turklāt donori retāk slimo ar hroniskām saslimšanām.

Komentāri (40)

ilmisimo 28.10.2010. 20.35

zāģus arī varuot zieduot.

0
0
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu