Cilvēcība, atklāta arhīvos • IR.lv

Cilvēcība, atklāta arhīvos

Inna Gīle. Foto — Edmunds Brencis
Gunita Nagle

Raidījuma Tas notika šeit piecu sezonu laikā iepazītā vēsturniece Inna Gīle stāsta, kā kara medicīnas vēstures pētījumi viņu aizveduši līdz nopietnām pārdomām par kara šausmām un cilvēcību

Vēsturnieci Innu Gīli, kas kļuva pazīstama kā viena no vēstures detektīvēm Latvijas Televīzijā skatāmajā raidījumā Tas notika šeit, sižetos bieži var redzēt vieglā solī skrienam pakaļ cilvēkiem, lai viņus iztaujātu. Vai atmetam garos, skaistos matus pār pleciem un iegrimstam datora ekrānā redzamos arhīva materiālos. Tāda viņa ir arī dzīvē — aša, runātīga, bet vienlaikus rūpīga un uzmanīga. 

Tieši Inna Gīle, ar citiem raidījuma veidotājiem viesojoties šķietami necilās Latvijas vietas, ir atklājusi aizraujošus vēstures stāstus. Piemēram, izpētījusi, ka Jāņa Poruka stāsta Gulētāja prototips bijusi Marta (Made) Jaunozola, patiesībā jauna, smagi slima sieviete, kurai vecāki piedēvēja pareģotājas spējas, lai ar māņticīgu ļautiņu palīdzību tiktu pie vieglas naudas. 

Inna atklāja, ka nomaļajā Vabolē muižkungu ģimenē piedzimušais dēls, lai gan bez rokām, vēlāk kļuva par pazīstamu rakstnieku, mākslas un dokumentālo filmu režisoru.

Līdz asarām aizkustināja viņas atklājums, ka Otrā pasaules kara laikā Zelču ģimene, riskējot ar dzīvībām, kopā ar savu meitiņu audzināja ebreju meitenīti, tā paglābjot viņu no nacistiem. 

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu