Radars Latvijā • IR.lv

Radars Latvijā

1

Nedēļas notikumi Latvijā

Latvija uzvarējusi lietā «Kononovs pret Latviju» Eiropas Cilvēktiesību tiesas Lielajā palātā. Tā atzina, ka Latvija nav pārkāpusi Eiropas Cilvēktiesību un pamatbrīvību aizsardzības konvenciju. Augstākās tiesas Krimināllietu tiesu palāta 2004.gadā atzina Kononovu par vainīgu kara noziegumos – viņa vadītā partizānu grupa 1944.gadā Mazo Batu ciemā nežēlīgi nogalināja vairākus civiliedzīvotājus un nodedzināja mājas. ECT 2008.gadā tikai ar vienas balss pārsvaru pieņēma Latvijai nelabvēlīgu spriedumu. Latvija iesniedza apelāciju. Krievijas Ārlietu ministrija paziņojusi, ka jaunākais spriedums nav skaidrs. «Tikko kā svinējām 65.gadadienu kopš uzvaras Otrajā pasaules karā, un pēkšņi tiek pieņemts lēmums pret tiem, kas cīnījās pret fašismu.»
 
Mājup ar divām uzvarām no pasaules čempionāta hokejā atgriezās Latvijas izlase. Pirmdien izšķirošajā spēlē par tiesībām spēlēt ceturtdaļfinālā tika piedzīvots zaudējums 1:3 spēlē ar Čehiju. Čempionāta pirmajā posmā Latvija uzvarēja vienā no trijām spēlēm – ar Itāliju (5:2) – un iekļuva turnīra nākamajā posmā, kura pirmajā spēlē ar 2:4 zaudēja Zviedrijai, bet otrajā mačā ar 5:0 sagrāva Norvēģiju.
 
Policija ir atradusi Neo, kā sevi dēvēja cauruma atklājējs Valsts ieņēmumu dienesta Elektroniskās deklarēšanas sistēmā. Viņš kopš februāra bija regulāri internetā publicējis no datu bāzēm iegūtos valsts iestāžu darbinieku algu sarakstus. LU pētnieks Ilmārs Poikāns atzinies, ka ir Neo. Tajā pašā dienā, kad tika aizturēts Poikāns, policija veica kratīšanu LTV žurnālistes Ilzes Naglas dzīvesvietā, kas izraisīja sabiedrības un žurnālistu sašutumu par apdraudējumu vārda brīvībai. Tautas partija, LPP/LC un Saskaņas centrs ir iesniegušas Saeimā priekšlikumu par neuzticības izteikšanu iekšlietu ministrei Lindai Mūrniecei (JL). Poikāna aizstāvību uzņēmies savulaik premjera Aigara Kalvīša no KNAB priekšnieka amata padzītais Aleksejs Loskutovs (SCP). Vairāk nekā 100 žurnālistu parakstījuši vēstuli prezidentam, premjeram un Saeimai ar aicinājumu izmainīt likumus, lai mazinātu iespēju vajāt žurnālistus un stiprinātu vārda brīvību.
 
Saeima apstiprināja amatā vēl divus ministrus, kuru vietas atbrīvojās pēc Tautas partijas aiziešanas no valdības. Reģionālās attīstības un pašvaldību lietu ministre būs Zaļo un zemnieku savienības politiķe Dagnija Staķe, kura ir bijusi labklājības ministre trīs valdībās. Bet veselības ministrs būs E. Gulbja laboratorijas līdzīpašnieks Didzis Gavars, kurš ir jau otrais bezpartejiskais ministrs šajā valdībā. Vakants paliek vienīgi tieslietu ministra amats, par ko vienoties koalīcijas partijām nav izdevies, un ministrijas darba nodrošināšanai varētu tikt ieviests premjera parlamentārā sekretāra amats.

Partiju apvienības Vienotība galvenais uzdevums 10.Saeimas vēlēšanās – uzvarēt Saskaņas centru, apvienībā ietilpstošās partijas Pilsoniskā savienība kongresā paziņoja valdes locekle un Eiropas Parlamenta deputāte Sandra Kalniete. Viņa uzsvēra, ka vēlētāji izvēlēsies starp «Vienotības vai Saskaņas vadītu valdību, starp premjeru Dombrovski un premjeru Jāni Urbanoviču, starp Rietumu vērtībām un Maskavu».

Pēc sarunas ar Valsts prezidentu un Augstākās tiesas priekšsēdētāju Saeimas opozīcijas pārstāvji vienojās, ka par Jāņa Maizīša neapstiprināšanu amatā esot jāvaino partiju apvienība Vienotība. Vineta Muižniece, kuru Tautas partija virza Satversmes tiesas tiesneses amatam, skaidroja: Maizīti neievēlēja tāpēc, ka Vienotība viņu bija nosaukusi kā kandidātu, pirms to bija izdarījis AT priekšsēdētājs. Ainārs Šlesers pauda pārliecību, ka neievēlēšana esot «saistīta ar Vienotības politisko darbību», un «Maizīša lieta ir tāds pats Neo pasākums». Taču partijas Jaunais laiks vadītāja Solvita Āboltiņa uzskata, ka politiskie konkurenti «joprojām meklē ieganstus, lai attaisnotu savus melus un slēptu patiesos motīvus Saeimas balsojumā par Maizīša apstiprināšanu».
 
Vairāk nekā 10 000 cilvēku no 40 valstīm reģistrējušies Rīgas maratonam 23.maijā. Visvairāk cilvēku pieteicies 5 km minimaratonam – 6693. Jaunākais dalībnieks dzimis 2010.gada aprīlī, bet vecākais – 1929.gadā.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu