
Edgars Sanders. Foto no personīgā arhīva
Arī ēdot mazāk gaļas, varam darīt labu apkārtējai videi. Trīs gardas burgeru alternatīvas iesaka augu valsts pavārs Edgars Sanders, kurš saimnieko Cēsu restorānā Jāņoga
Apvienoto Nāciju Organizācijas publiskotā statistika ir biedējoša — industriālā lopkopība ir trešais lielākais piesārņojuma avots pasaulē. Pat fosilās degvielas darbinātā transporta sistēma nestāv tam klāt. Milzu fermas aizņem neproporcionāli daudz vietas, iespiežas aizvien dziļāk Amazones mūžamežos, rada siltumnīcas efektu un izsusina pasaules saldūdens krājumus. Viens vienīgs liellopa gaļas burgers zemeslodei izmaksā 1695 litrus saldūdens. Tikpat, cik cilvēks divu mēnešu laikā izlieto dušā.
Taču pieprasījums pēc gaļas palielinās, un līdz 2050. gadam tā pieaugums prognozēts pat līdz 76 procentiem. Turklāt, lai gan gaļas ražošana aizņem 80 procentus pasaules lauksaimniecības zemju, no visu pasaules iedzīvotāju apēstajām kalorijām tā sagādā tikai 18 procentus. Mums, eiropiešiem, gaļas patēriņš desmit gadu laikā būtu jāsamazina par divām trešdaļām, aprēķinājusi vides aktīvistu organizācija Greenpeace. Tas novērstu industriālās lopkopības ietekmi uz vidi. Kāpēc gan to nedarīt garšīgi?