Bez politiskās gribas padomju mantojuma izpēte nenotiks • IR.lv

Bez politiskās gribas padomju mantojuma izpēte nenotiks

38
Kārlis Kangeris. Foto: Ieva Lūka, LETA
Ieva Cielava

Kāpēc VDK izpētes komisija gadu pēc izveides joprojām nevar uzsākt darbu?

Pagājis gads, kopš izveidota VDK dokumentu zinātniskās izpētes komisija, taču darbu tā joprojām nav spējusi uzsākt, jo nav saņēmusi nedz finansējumu, nedz pieeju daļai pētāmo dokumentu, kas glabājas Satversmes aizsardzības biroja (SAB) telpās. Sākotnēji komisiju pārraudzīja Izglītības un zinātnes ministrija, vēlāk tā tika nodota Tieslietu ministrijai, un nu izdevies vienoties, ka Tieslietu ministrijas virsuzraudzībā komisija turpinās darbu Latvijas Universitātes paspārnē.

Komisijas vadītājs Kārlis Kangeris ir pārliecināts, ka notiek apzināti centieni kavēt komisijas darbu.

”Ja Ministru prezidente Laimdota Straujuma šī gada martā nebūtu piedāvājusi VDK dokumentu zinātniskās izpētes komisijas organizācijas jautājumu sakārtot viņas vadībā, dienu vēlāk mēs būtu atkāpušies,” saka Kangeris.

Kangers ne uz vienu konkrētu personu kā procesa kavētāju norādīt nevēlas, taču mudina aizdomāties, ka ne Inas Druvietes, ne Mārītes Seiles vadībā Izglītības un zinātnes ministrija nevēlējās risināt ar VDK izpētes komisiju saistītos jautājumus, ”kaut Druvietes kundze šo jautājumu kārtošanu bija apzināti uzņēmusies”.

Savukārt Tieslietu ministrija, kas komisijas virsvadību pārņēma no Izglītības un zinātnes ministrijas pagājušā gada novembra beigās, ”vēlējās uzspiest savu zīmogu, nosakot savu komisijas administratīvo formu, patvaļīgi izslēdzot no komisijas locekļus un parādot vēlmi kontrolēt pētniecību, nemaz nerunājot par propagandas kampaņām, ko pret izpētes komisiju izveda Tieslietu ministrija un tai pietuvināti darbinieki”. ”Ja nav ne Saeimā, ne valsts pārvaldē politiskās gribas risināt VDK dokumentu izpētes jautājumus, tad arī nav jābrīnās, ka mīņājamies uz vietas,” VDK dokumentu zinātniskās izpētes komisijas simpozijā ”Divdesmit piektais gads bez VDK?” 20.augustā sacīja Kangeris.

No 14 komisijas locekļiem, kas tika apstiprināti darbam pirms gada, palikuši 10 – Kristīni Jarinovsku, Bonifāciju Daukštu un Solveigu Krūmiņu-Konkovu no komisijas izslēdza Ministru kabinets, bet Ritvars Jansons aizgāja brīvprātīgi, jo sāka darbu Saeimā. ”Komisijas sastāvs ir izjaukts, un tās darbības spējas mazinājušās,” atzīst priekšsēdis.

Viens no iemesliem, kāpēc komisija joprojām nevar sākt darbu, ir likumdošana.

Kangeris skaidro: ”Ja valsts veido komisiju, tad likumā vai citos tiesiskajos aktos būtu skaidri un nepārprotami jānosaka komisijas finansēšana, pakļautība un piederība kādai institūcijai, komisijas pilnvaras. Nevar būt tā, ka komisijai pašai jāizcīna līdzekļi un jāturpina vēl cīnīties ar atsevišķām ministrijām un iestādēm par pieejamību VDK dokumentiem.”

Pētniekiem nav iespēju piekļūt agrākās VDK datubāzei ”Delta”, jo tā glabājas SAB telpās. Dokumentu atrašanās vieta automātiski noteic, ka tas ir valsts noslēpums, kuram pieeja ir liegta, lai gan dokumenti pēc to satura būtu jāiekļauj izpētes komisijas darbā.

Komisijas darbs turpmāk noritēs Latvijas Universitātes paspārnē, taču tās jaunais rektors Indriķis Muižnieks savā komandā aicinājis vairākus cilvēkus ar politisko ”bagāžu”, tostarp kā prorektore strādās bijusī izglītības un zinātnes ministre Ina Druviete, un biroju vadīs bijusī tieslietu ministre Baiba Broka.

Kangeris nesaskata, ka šāds lēmums varētu radīt draudus un politisko spiedienu uz komisijas darbu: ”Ina Druviete sākotnēji [kā izglītības un zinātnes ministre] solīja atbalstu. Kāpēc viņa beigās kļuva bezdarbīga, es nevaru pateikt. Viņa netika par jaunu ievēlēta nākamajās vēlēšanās, varbūt vainīgi bija personīgie aspekti.”

Arī Muižnieks uzskata, ka politisko partiju pārstāvji komisijas darbu neietekmēs: ”Komisijas buksēšana drīzāk bija ierēdniecības, ne [Inas] Druvietes vaina.” Viņš nesaskata, ka kādus draudus varētu radīt tas, ka Baibai Brokai savulaik tika liegta pieeja valsts noslēpumam, jo, viņaprāt,”tas nav nekādi saistāms ar VDK lietām, [..] Mēs nevēlamies iesaistīties politiskās manipulācijās.”

Simpozijā juriste Kristīne Jarinovska, kura tika izslēgta no komisijas kvalifikācijas un motivācijas trūkumu, kā to pamatoja TM, aicināja aizdomāties, ka ir pagājuši jau vairāk nekā 20 gadi, kas bija dokumentu noslepenošanas termiņš, tāpēc vismaz pētniekiem un žurnālistiem būtu jārada iespēja ar tiem iepazīties. Viņa pieļauj, ka viens no datu sargāšanas iemesliem varētu būt kādreizējo VDK aģentu pārvilināšana darbam Latvijas Republikā, retoriski vaicājot: ”Ja šos cilvēkus turpina izmantot drošības sistēmas, vai tas ir ētiski? Tā būtu šo cilvēku šantāža.”

Latvijas nacionālā arhīva eksperts Ainārs Bambals simpozijā skaidroja, ka VDK dokumenti, kuri būtu jāpēta komisijai, šobrīd glabājas vairākās vietās. Valsts arhīvā glabājas par sevišķi bīstamiem pretvalstiskiem noziegumiem tiesāto personu krimināllietas, kartotēkas, filtrēto personu lietas, iznīcinātāju bataljonu kaujinieku lietas un nacionālo partizānu kartotēka. Iekšlietu ministrijā atrodas LPSR un PSRS VDK pavēles, instrukcijas un mācību materiāli. Totalitārisma seku dokumentācijas centrā glabājas operatīvie un aģentūras materiāli, Policijas koledžā – LPSR VDK bibliotēka.

Komentāri (38)

Drosma 21.08.2015. 17.24

Es uzskatu,ka tieši kultūras darbinieku sadarbības dēļ ar čeku, Latvijā Atmodu vadīja čekisti.

Eglāja Kristsone savā grāmatā Dzelzgriezējs apgalvo, ka pateicoties mūsu čekas ziņotāju – dzejnieku un rakstnieku, literātu – braucieniem uz “Brīvo pasauli” – Latvijā bija iespējams notikt Atmodai. Es tam nepiekrītu – es uzskatu, ka tieši šīs mūsu dzejnieku – Ziedoņa, Vācieša, Čaklā, Petera, Zālītes u.c. – pieredzes dēļ ar čeku – atšķirībā no Lietuvas un Igaunijas – mūs vadīja čekisti, nevis patiesie latviešu tautas patrioti.

Vērtējiet paši – kā rokās šodien Latvijā ir ekonomiskā un politiskā vara. Kā reiz Pastaigas jaunajā numurā ir daži, protams, ka daži no tiem, kuri šeit -Latvijā nosaka lietu kārtību – minēti un aprakstīti.

Jā – atgādinu – Johansons -VDK bijušais šefs arī TV raidījumā apgalvoja, ka Atmodas vadītāji paši pie viņa skrēja jautāt – ko drīkst un ko nedrīkst darīt.

Nekur joprojām neesmu lasījusi,ka šī informācija būtu nepatiesa , vai ka Johansons būtu kaut kā neprecīzi izteicies.

Skaidrs, ka šajos maisos ir jo daudzi – lielie putni, tāpēc arī Zatlers mums teica,ka tauta esot par dumju un negatavu patiesībai. Es gan domāju, ka tie otri – tie maisos esošie ir negatavi patiesībai.

Piebūvei naudas cik uziet – patiesībai liek sprunguļus riteņos, varētu – drīkstētu – būtu patiesības šāvēji un kāvēji.

+21
-3
Atbildēt

7

    edge_indran > Drosma 22.08.2015. 00.25

    ———

    “– Jēga ir tāda, ka mums jāpārcērt tā saikne, kas pastāv ar komunistisko laiku. Satversmes preambulā, arī Nacionālās attīstības plānā un integrācijas dokumentos ir ierakstīts nosodījums komunistiskajam režīmam. Ir plaši pētījumi par deportācijām, par partizāņu cīņām, bet par pašu VDK pētījumu tikpat kā nav. Mūsu komisijas uzdevums būtu izveidot kārtīgu fundamentālu darbu – pētījumu par VDK darbību. Igaunijā un Lietuvā tāds darbs ir uzrakstīts, bet pie mums nav.”

    Kangeris: Jāpārcērt saikne, kas saista ar padomju laiku

    http://nra.lv/latvija/148277-kangeris-japarcert-saikne-kas-saista-ar-padomju-laiku.htm

    ==============================================================================

    Gadiem ilgi svešais cirvis cērt un cērt….un “aplaužas”. Tā iet, kad neko jēdzīgu radīt dzīvē nevar, vien “uz papīra” saraksta skaistas frāzes.

    Cērtiet, vācu draugi, cērtiet sparīgāk!

    +1
    -13
    Atbildēt

    0

    edge_indran > Drosma 21.08.2015. 23.33

    ——-

    Jawohl- , no Vācijas jau tā “nolikšana” labāk saredzama, īpaši Parex afēras laikā.

    http://i.ytimg.com/vi/4SlduSWlimI/maxresdefault.jpg

    +2
    -10
    Atbildēt

    0

    Charlie Hebdo > Drosma 21.08.2015. 23.38

    rinķī apkārt

    Un arī tas ir mīts, ka LTF…

    Kas tad bija Godmanis, Ģiņēvičs, Peters, Laķis, Bišers, ja ne čekas brigāde ar uzdevumu nomākt Pilsoņu kongresu?

    +6
    -13
    Atbildēt

    0

    edge_indran > Drosma 21.08.2015. 20.02

    ———

    “Piemiņas rakstu beidzot, nevaru iztikt bez Post scriptum.

    Vai ir kaut kas daudziem palicis nezināms? Jā, tas ir fakts, ka

    1986. gadā pēc savas iniciatīvas Pēteris Krupņikovs Stokholmā tikās ar

    Bruno Kalniņu un Uldi Ģērmani. Notika sirsnīga saruna, kas abām pusēm

    jau deva drīzās nākotnes orientācijas aprises. Tuvojās Latvijas valsts

    atdzimšanas stunda. Pēteris Krupņikovs atbalstīja Latvijas neatkarības

    atjaunošanu bez kādas šaubīšanās.”

    Leo Dribins:”VĒSTURNIEKU PĒTERI KRUPŅIKOVU MŪŽĪBĀ AIZVADOT.”

    ==============================================================================

    “Auseklītis pat 4.maija repubļikā dabūs pērienu!”

    “Jūs” vadīja ne tikai čekisti -, bet čekisti sadarbībā ar “veiklajiem zēniem” no Lenglijas. Ja šito “čekas maisu” atvērs, tad tāda jezga sāksies, ka priecīgs nebūs neviens:

    “Bojārs par čekas maisiem: Latvieši sasmērēsies un būs jāmaina svētbildes”

    http://www.diena.lv/latvija/viedokli/bojars-par-cekas-maisiem-latviesi-sasmeresies-un-bus-jamaina-svetbildes-14037485

    +3
    -10
    Atbildēt

    0

    edge_indran > Drosma 21.08.2015. 23.46

    ——–rinķī apkārt:”(..) pilnīgi varēja notikt tā, ka tiktu uzbūvēta kāda 3. republika,….”

    ===============================================================================

    Reāli tak’ ir uzbūvēta 3. republika, jo 18.novembra ir “uz papīra” – par to ikviens, kas dok. filmu “4.maija republika” noskatījies – atzīs bez atrunām.

    https://www.youtube.com/watch?v=I82T-khXtF8

    +4
    -10
    Atbildēt

    0

    rinķī apkārt > Drosma 21.08.2015. 22.31

    Skaisle. Jā – atgādinu – Johansons -VDK bijušais šefs arī TV raidījumā apgalvoja, ka Atmodas vadītāji paši pie viņa skrēja jautāt – ko drīkst un ko nedrīkst darīt. +++ Nevajag pārspīlēt. Čekisti bija klāt visur, jebkurā kolhoza tautas namā, kur tika dibināta kāda vietējā LTF nodaļa, bet tam nebija nekādas būtiskas nozīmes. Ja būtu, LR būtu kaut kur citur, bet ne NATO un ES. Un arī tas ir mīts, ka LTF, vai LNNK uc vadīja ” no augšas”. Katra nodaļa bija stipri patstāvīga, ar savu viedokli un spēja ietekmēt LTF pieņemtos lēmumus. Ja tas tā nebūtu, LR šobrīd neeksistētu nepilsoņu institūts, visi būtu pilsoņi un nav teikts, ka tiktu atjaunota tieši 1918. gadā dibinātā LR ar visām sekām, pilnīgi varēja notikt tā, ka tiktu uzbūvēta kāda 3. republika, jo sākotnēji tās redzamākās LTF sejas nerunāja par LR kā atjaunotu valsti, runāja un sapņoja par daudz ko citu, bet tauta visu salika pa vietām, to es saku bez ironijas.

    +11
    -7
    Atbildēt

    0

    rinķī apkārt > Drosma 22.08.2015. 00.14

    edge, nejauc divas lietas – blēžus un ar viņiem saistītos skandālus, ar valsts tiesisko pēctecību, pateicoties kurai ir iespēja, piemēram, automātiski nepiešķirt LR pilsonību dažādiem tipiem, kuri okupācijas laikā nelegāli ieklīda Latvijā un šeit pusmūžu mūžu nodzīvojuši, tā arī neiemācoties latviski runāt :) un garantē vēl dažādas labas lietas. Gadiem ilgi Tu centies kaut ko komentēt, un tā arī neesi iemācījies pareizi argumentēt :)

    +12
    -2
    Atbildēt

    0

west 21.08.2015. 19.35

Skaisle

ka pateicoties mūsu čekas ziņotāju – dzejnieku un rakstnieku, literātu

—————-

aizmirsi pieminēt arī gleznotājus, komponistus, aktierus un citus tautā īpaši dievinātos māksliniekus.

atšķirībā no Lietuvas un Igaunijas – mūs vadīja čekisti

—————————

Savisārs noteikti nav čekistu kadrs.

Skaidrs, ka šajos maisos ir jo daudzi – lielie putni

—————————–

“Lielie putni” atrodas Maskavas kartotēkās un par tiem neviens, nekad neuzzinās. Maisos ir tikai atkritumi un sīkie stukači.

Neviens sevi cienošs izlūkdienests pat ekstrēmos apstākļos neatstās svarīgāko aģentu lietas ziņkārīgo apskatei. KGB bija un ir viens no tādiem dienestiem. Pat mūsu draugi amerikāņi to atzīst.

Idiota mūlis, pufaika un pižiks nav no šī stāsta.

+17
-7
Atbildēt

8

    Charlie Hebdo > west 21.08.2015. 23.43

    west

    “Savisārs noteikti nav čekistu kadrs.

    Savisārs bija komuņagu cūka, par kuriem zināms, pēc definīcijas, ka tie nekad nebija čekas ziņotāju sarakstos’

    “Neviens sevi cienošs izlūkdienests pat ekstrēmos apstākļos neatstās svarīgāko aģentu lietas”

    Neviens čekas izdzimtenis 1991. gada 20 augustā nevarēja paredzēt, kas būs 21. augustā. Borjka Pugo dienu iepriekš nedomāja ka nošausies.

    +5
    -15
    Atbildēt

    0

    edge_indran > west 21.08.2015. 20.21

    ——–

    “Lielie putni” jau momentā “lieli” nekļuva – viņam daudzi palīdzēja:

    “R. Darvina kādā rakstā (aprīlī) brīnījās, ka varējusi notikt tāda nodevība no trimdas lielo organizāciju vadītāju puses, kas ielaidās kollaborācijā ar bijušajiem partijniekiem un stukačiem. Viņa domā, ka varbūt nākotnē kāds vēsturnieks atradīs tam atbildi slepenos archīvos.”

    No Ulda Ģērmaņa vēstules E.Berklavam, 18.8.1994

    https://tencinusarunas.wordpress.com/2010/03/31/greizo-pamatu-meistari-laimonis-purs/

    +1
    -9
    Atbildēt

    0

    edge_indran > west 23.08.2015. 17.31

    ———

    Vēsture ir totāla. Izmeklēšanu veic Valsts Kontrole – un demokrātijas apstākļos galarezultāts likumsakarīgi ir “čiks”.

    https://www.youtube.com/watch?v=g1JUvldg71M

    0
    -5
    Atbildēt

    0

    DikembeSakamoto > west 23.08.2015. 12.15

    Lielie putni sēdēja partijā un komjaunatnē, daži tagad saeimā. Bet VDK bija partijas specdienests. Kāpēc uzskatāt, ka kaut kāds stukačš vai štata darbinieks būtu bīstamāks par partijnieku?

    +2
    -7
    Atbildēt

    0

    Normunds > west 23.08.2015. 16.26

    0
    -4
    Atbildēt

    0

    Normunds > west 23.08.2015. 16.34

    0
    -4
    Atbildēt

    0

    Charlie Hebdo > west 23.08.2015. 12.23

    DikembeSakamoto

    Nebūt neuzskatu. Viņi visi ir cilvēces ienaidnieki, tāpēc utilizējami bez ierunām. Čekas darbinieki bija intelektuāli galvastiesu pārāki par parķijciem, nemaz nerunājot krievu oficieriem – deģenerātiem, tāpēc arī nesalīdzināmi bīstamāki. Čekisti nebija pakļauti vietējai partijas nomenklatūrai, tie saņēma rīkojumus no CK Maskavā. Mūsu partijas un konjaunatnes darboņi paši rakstīja atskaites čekai un tas iekļāvās to tiešos darba pienākumos, tos neviens pat nevervēja.

    +3
    -5
    Atbildēt

    0

    Drosma > west 24.08.2015. 10.01

    Savisārs ir izņēmums , kurš apstiprina likumu!

    +1
    -1
    Atbildēt

    0

lno 22.08.2015. 08.00

Tūlīt klāt septembris, bet komisija joprojām nestrādā…publika aizņemta ar Magones sāgu, nostājusies siena pret sienu OM būvlaukumā un gatavojas “bēgļu” integrēšanai:)

+6
-14
Atbildēt

6

    Charlie Hebdo > lno 22.08.2015. 10.34

    Ēriks

    Brokas kundze nav gājusi klaušās pie izvirtušiem čekistiem un kompartijas fukcionāriem, nav spiesta graut savu tēlu, apdziedot sodomītus, čekas kājslauķus, zagļus un kremļa pakalpiņus, izskatās jauna un vēl ir iekārojama, ir veselīga, izglītota un gudra.

    Vai nodzītai komsomola viķirānei, zanEi, vēl kādu citu iemeslu vajag?

    +6
    -18
    Atbildēt

    0

    Charlie Hebdo > lno 22.08.2015. 12.12

    Ēriks

    Vienotība fanātiski sargā čekas maisus, lai sabiedrība neuzzinātu par viņu radinieku, draugu, sponsoru un padomnieku noziedzīgiem sakariem.

    +6
    -14
    Atbildēt

    0

    Ēriks > lno 22.08.2015. 10.00

    Kas zanEi ir pret Broku?Varbūt viņas vietā gribēji Potapkinu?

    +10
    -15
    Atbildēt

    0

    Ēriks > lno 22.08.2015. 11.32

    Ko gan tas varētu nozīmēt?Ka Vienotība raujas mellās miesās,lai mums parādītu visu patiesību par mūsu čekistisko pagātni,bet ļaunā NA ar Broku priekšgalā grib labajai Vienotībai traucēt tās cēlajā apgaismības darbā?

    +8
    -11
    Atbildēt

    0

    zanE. > lno 22.08.2015. 09.35

    Baiba Strautmane ‏@BaibaStrautmane Aug 21 Riga, Latvia

    Noteikti tikai sakritība- Broka LU (kam nodota čekas maisu komisija)+ Mūrnieces idejas par lustrācijas lik.- NA,protams,”vēlas” skaidrību

    +14
    -13
    Atbildēt

    0

    Centrum > lno 22.08.2015. 11.15

    Nav nekāds pārsteigums.Broka uzcītīgi pilda NA ieliktnīša funkcijas.

    +13
    -11
    Atbildēt

    0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu