Straujuma: Pāragri runāt par ekonomiskajām sankcijām pret Krieviju • IR.lv

Straujuma: Pāragri runāt par ekonomiskajām sankcijām pret Krieviju

77
Laimdota Straujuma ierodas Briselē. Foto: AFP/LETA

Valdības vadītājai liekas, ka pret Krieviju pagaidām pietiek ar politiskajām sankcijām

Patlaban ir pāragri runāt par kādu ekonomisko sankciju ieviešanu pret Krieviju saistībā ar krīzi Ukrainā, otrdienas rītā Latvijas Televīzijas raidījumam “Rīta panorāma” sacīja Ministru prezidente Laimdota Straujuma (Vienotība).

Viņa uzsvēra, ka arī Eiropas Savienība (ES) un ASV pašlaik runā tikai par politiskajām sankcijām, ziņo LETA. ES izstrādāti priekšlikumi iespējamai rīcībai trīs posmos atkarībā no tā, kā attīstīsies situācija Ukrainā. “Manuprāt, politiskās sankcijas ir piemērotas. Ja situācija eskalēsies, tad būs jārunā par ekonomiskajām sankcijām,” teica Straujuma.

Straujuma uzsvēra, ka Krievijas galējas rīcības rezultātā ES nevarēs palikt vienaldzīga, bet Ministru prezidente cer, ka sāksies politiskais dialogs.

Lai gan otrdien valdības sēdē paredzēts uzklausīt Ekonomikas ministrijas (EM) sagatavoto situācijas analīzi un riska faktorus, tomēr Straujuma nevēlējās atklāt nozares, kuras ciestu visvairāk, ja tiktu ieviestas ekonomiskās sankcijas pret Krieviju. “Ir pāragri uztraukt sabiedrību,” televīzijā uzsvēra premjerministre.

Viņa pavēstīja, ka tiek plānots izveidot komisiju, kas strādās nepārtraukti un kurā darbosies gan par drošību, gan ekonomiku atbildīgās ministrijas. Šīs komisijas sekretariāta lomu uzņemsies Ārlietu ministrija, kas nepārtraukti informēs par situāciju Krimā un Ukrainā.

Valdības sēdes slēgtajā daļā šodien paredzēts diskutēt, kādu ietekmi uz Latvijas ekonomiku atstās sankciju noteikšana Krievijas un Krimas amatpersonām.

Ministru prezidente pirmdien pēc koalīcijas padomes sēdes norādīja, ka pagaidām pāragri izteikt prognozes par sankciju ietekmi. Tāpat valdības vadītāja pirmdien sacīja, ka pāragri runāt par iespējamām kompensācijām, jo vispirms jāanalizē ekonomiskie riski.

ES un ASV pirmdien vērsušas sankcijas pret Krievijas un Krimas amatpersonām, kuras tiek vainotas Ukrainas krīzē. ES dalībvalstu ārlietu ministri pirmdien vienojās par sankcijām, kuras tiks vērstas pret 21 Krievijas un Krimas amatpersonu, kas tiek vainotas Ukrainas krīzē. Savukārt Savienotās Valstis pirmdien paziņoja, ka vērsīs sankcijas pret septiņām augstām Krievijas valdības amatpersonām un parlamenta deputātiem, reaģējot uz centieniem anektēt Ukrainai piederošo Krimas pussalu.

Šāds lēmums pieņemts pēc svētdien Krimā notikušā referenduma, kurā saskaņā ar oficiālajiem rezultātiem 97% vēlētāju atbalstīja atdalīšanos no Ukrainas un pievienošanos Krievijai.

 

Komentāri (77)

jmaklakovs 18.03.2014. 11.47

Pilnībā atbalstu Olivera Everta TVNETā rakstīto, ka visam “intelektuālajam” Kremļa galmam jāliedz iebraukšana Latvijā un Eiropā. Saraksts jau sastādīts un pašu parakstīts. Lai Valerijas, Kobzoni, Zadornovi sēž mājās, ja neprot uzvesties. Tieši viņi ir tie, kas veido Krievijas sabiedrisko domu un parasti viņi to dara no Austrijas vasarnīcām un Jūrmalas īpašumiem.

+25
-1
Atbildēt

0

dinalilisone 18.03.2014. 12.05

Straujuma uzsvēra, ka Krievijas galējas rīcības rezultātā ES nevarēs palikt vienaldzīga, bet Ministru prezidente cer, ka sāksies politiskais dialogs.

Kas ir galēja rīcība? – Vai Krimas okupācija nav galēja rīcība?!!!

Kāds varētu būt dialogs ar krieviju šai sakarā? – Krima paliek krievijas sastāvā un tad visu žēlīgi neokupēsim pārējo Ukrainas teritoriju. Brīnišķīgs piedāvājums.

Cik īsa ir vēsturiskā atmiņa… Vēl īsti 2 paaudzes nav nomainījušās kopš 2. pasaules kara, bet jau pret tirānu mēģinu būt diplomātiski, iecietīgi, ļauj paturēt iespēju atkāpties…

+20
-4
Atbildēt

12

    andris902 > dinalilisone 18.03.2014. 12.45

    ….traductrice…ekonomikai NEVAJADZĒTU būt politiskam ierocim, diemžēl, šodien tas ir visiedarīgākais valstu ietekmēšanas līdzeklis….un visi ar visiem ir saistīti…

    …uzņēmējiem pašiem jāizvērtē riski, to nevar uzspiest valdība…iepriekšējā Krievijas krīze lika pārskatīt eksporta tirgus un sadarbības valstis un tobrīd Latvijas uzņēmēji veiksmīgi pārorientējās…

    …pie tā, ka mūsu uzņēmēji atgriezušies Krievijas tirgū – vainīga ir arī Eiropas savienība ar savām nesamērīgajām un brīžiem – absurdajām prasībām, noteikumiem un regulām un šī būs mācība arī ES, nenodarboties ar pārspīlējumiem…cik daudz mēs no tā mācīsimies?….grūti pateikt…bet ekonomiskās sankcijas ir abpusgriezīgs asmens, tāpēc nevaram pārmest valdībai, kura pastiprināti strādā, lai spētu izvērtēt zaudējumus, ja ES nolems ķerties pie ekonomiskajām sankcijām pret Krieviju….

    +6
    -14
    Atbildēt

    0

    dro > dinalilisone 18.03.2014. 18.33

    betijacelmale. Manuprāt tā sieviete nav vesela? Ja viņu aizvedīs uz klīniku iestādīt smadzenes, tad visiem kļūs neērti, tādēļ būsim saudzīgi – ar trakiem tikai ar labu…

    +3
    -7
    Atbildēt

    0

    Ojārs > dinalilisone 18.03.2014. 12.38

    Nu beidz, tas bija pavisam cits laiks…

    //////////////////////////

    traductrice: Lai Vācijas augošās [militārās] rūpniecības strādniekiem būtu sātīgāka maizes šķēle… Ekonomikai tač nav nekāda sakara ar politiku, vai ne?

    +2
    -4
    Atbildēt

    0

    andris902 > dinalilisone 18.03.2014. 12.16

    …maris_mezeckis…mums visiem ir vēlme emocionāli reaģēt, taču…piemirstam, ka esam viena no ES valstīm un pieņemam vienotas sankcijas….protams, mums neviens neliedz izrādīt iniciatīvu un pārtraukt tranzītu ar Krieviju, arī eksportu….un?…kurš šajā gadījumā cietīs vairāk?…būsim ar mugurkaulu ieriebuši Krievijai, piemirstot par saviem uzņēmējiem, kas ar saviem nodokļiem uztur emocionālos valdības kritizētājus…

    …droši vien, šeit rakstošajiem ir atlicis brīdis, lai aprēķinātu kā tas ietekmēs ikvienu Latvijas iedzīvotāju – no pensionāra, līdz bezdarbniekam i-netā…cik lielu tautsaimniecības daļu tas skars un, cik finanšu “piešprices” būs nepieciešamas kārtējiem pabalstiem….

    +6
    -8
    Atbildēt

    0

    andris902 > dinalilisone 18.03.2014. 13.00

    …Kaspar Omuls…saki, neviens negrib būt pirmais…labi, būsim pirmie!…un?…manuprāt, mūsu sarunvedēji un dalībnieki ES apspriedēs – pārāk maz skaidro un informē Latvijas iedzīvotājus par šo sanāksmju un diskusiju norisi…valstu viedokļu atšķirību, strīdiem un kopsaucējiem….mums šķiet, ka aizbrauc tur Rinkēvičs un Straujuma, uzsit kulaku galdā un…viss notiek!…viss tā raiti, gludi un mierīgi…diemžēl, tā nenotiek…

    …neaizmirsīsim, ka pati Eiropa vēl tikai kārpās ārā no krīzes un zaudējumi no sankcijām būs visiem….

    …šodien nevar aiziet un iegāzt kādam pa purnu, lai to noliktu pie vietas…tas ir galējais līdzeklis un reāls karš, tad ekonomiskie sakari kļūs mazsvarīgi…

    …jā, Krieviju gada laikā var novest līdz bankrotam, ja pasaules valstis par to vienojas…bet…iespējamie riski jāizvērtē neatkarīgi no tā – vai mēs to gribam vai negribam…ir mums mugurkauls vai nav…bet prāts taču mums ir!…

    +7
    -7
    Atbildēt

    0

    Ojārs > dinalilisone 18.03.2014. 12.55

    Krievijas atļautā benzopirēna normas bija daudz stingrākas nekā ES pieprasītās.

    +9
    -7
    Atbildēt

    0

    silvija_vitina > dinalilisone 18.03.2014. 12.29

    Ppirms II pasaules kara, kā zināms, Latvija bija sviesta un bekona eksportLIELvalsts. Uz kurieni eksportēja? Uz Vāciju (tai skaitā) nebija? Lai Vācijas augošās [militārās] rūpniecības strādniekiem būtu sātīgāka maizes šķēle… Ekonomikai tač nav nekāda sakara ar politiku, vai ne?

    +5
    -2
    Atbildēt

    0

    ievuliitis > dinalilisone 18.03.2014. 12.43

    Valdības vadītāja dodas uz Briseli, lai argumentētu kolēģiem, kāpēc ir jāievieš sankcijas pret Krieviju? Es no lasītā saprotu, ka centīsies atrunāt.

    +11
    -8
    Atbildēt

    0

    normundskr > dinalilisone 18.03.2014. 12.38

    …droši vien, šeit rakstošajiem ir atlicis brīdis, lai aprēķinātu kā tas ietekmēs ikvienu Latvijas iedzīvotāju

    =====

    Jā, Zane, bet kā to var prognozēt? Piemēram, Pēteris Strautiņš kratās nost no prognozēm, bet tas tā kā ir viņa darbs.

    Mēs šobrīd runājam par auksto karu, kas var novest pie mūsu okupācijas, un var novest pasauli pie karstā kara. Vienalga, vai tas būs mūsu robežās, vai ārpus, nav šaubu, ka tas atstās lielāku vai mazāku iespaidu. Jebkurā gadījumā, ir skaidrs, ka lētākā izeja no situācijas ir šo ripojienu lejup iespējami ātri apturēt. Problēma ir nevis tanī, ka to neviens nesaprastu, bet neviens negrib būt pirmais.

    +10
    -6
    Atbildēt

    0

    Kristīne > dinalilisone 18.03.2014. 12.35

    “būsim ar mugurkaulu ieriebuši Krievijai, piemirstot par saviem uzņēmējiem, kas ar saviem nodokļiem uztur emocionālos valdības kritizētājus… ”

    ===

    Tranzītnieki, vismaz spriežot pēc shēmām, kas aprakstītas “Delo Truba” nav nekādi diženie nodokļu maksātāji, šiem labāk patīk dalīties ar tautas vēlētiem priekšstāvjiem tieši, tādējādi čakarējot visu LR.

    =

    Ir taisnība, ka sankcijas radīs LR pamatīgu kaitējumu, bet vēl lielāku var radīt to neesamība, turklāt, izskatās, ka tās tāpat ir neizbēgamas.

    +8
    -1
    Atbildēt

    0

    ievuliitis > dinalilisone 18.03.2014. 13.03

    “Pašhipnozē nonākušie politiķi jūtas lieliski, kad agresors iesaista viņus melu spēlītē pirms iznīcināšanas scenārija. Tad viņi jūtas gudri un tālredzīgi. Bet komfortējošo viedokļu pasaulē iestājas kolapss, kad ir pienākusi viņu kārta barības ķēdē un agresors viņus par izdomātiem pārkāpumiem soda.

    Tad vienīgais, ko var pateikt ir: „Palieciet savā vietā, es palikšu savējā.”

    http://www.ir.lv/2014/3/17/mannerheimisms

    +14
    -7
    Atbildēt

    0

    ievuliitis > dinalilisone 18.03.2014. 12.49

    Krievijai gan nav ” nesamērīgu un brīžiem – absurdu prasību, noteikumu un regulu”. Pašai smiekli nenāk, kādu absurdu te raksti?

    +17
    -7
    Atbildēt

    0

silvija_vitina 18.03.2014. 14.04

Pirms kādiem 80 gadiem:

– Vācija sāka slaktēt savus žīdus, lai ekspropriētu īpašumus/mantu/naudu un palaistu militāro rūpniecību; PSRS rīkojās līdzīgi+ ieviesa vergu darbu – arī militārās mašinērijas vajadzībām. => Pasaules reakcija: katrs dara, kā grib. Iekšējās lietās nejaucamies.

– Vācija no visas pasaules par žīdu naudu pirka visu, kas nepieciešams; PSRS visu pārdeva. No Ukrainas izveda visu labību, neatstājot pat sēklai. => Pasaules reakcija: bizness paliek bizness.

– Vācija iekāpj Sudetijā, PSRS – Baltijā. Somiem izdodas atkauties.=> Pasaules reakcija: varbūt vācietim/krievam ar to pietiks? varbūt tālāk neies?

– Vācijai un PSRS tomēr ar to nepietika un sākās WW2.

Mūsdienas:

-Krievija bišku pašaudās Gruzijā => Pasaules rekcija: gruzija pati vainīga, nevajadzēja provocēt.

– Krievija ieiet Ukrainā => Pasaules reakcija: labi jau nav, bet EKONOMIKA!

Līdzība protams nav 1:1, bet kaut kas tajā visā ir… Viss jaunais ir labi aizmirsts vecais.

+14
0
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu